Витамините от групата В осигуряват метаболизма на организма


04 Септември 2014, Четвъртък


Те са водноразтворими и поддържат важни жизнени функции на тялото

Автор: проф. Христо Мермерски

Витамините са органични съединения, необходими на тялото, за да може то да се развива, расте и функционира нормално. Човек се нуждае от 13 от тях. Това са витамините A, В, C, D, E и K..
На характеристиките на тези от групата В, на ролята им за нормалното функциониране на човешкия организъм и на храните, в които се съдържат, ще се спрем в няколко броя на вестника.

Витамин В1
Витамин В1 (тиамин) е водноразтворим. Нужен е за множество телесни функции, като недостигът му  води до сериозни, дори фатални последици.
Въпреки важността му, тялото не го синтезира и складира в големи количества и изчепването му може да стане в рамките на 10 - 15 дни.

Лечебни свойства
Подпомага добрата циркулация на кръвта, поддържа еластичността на сърдечните мускули, спомага за образуването на кръвта, участва в метаболизма на въглехидратите (захарите), като по този начин осигурява с енергия мозъчните процеси. Също така подпомага нормалните функции на нервната система, участва в биосинтеза на многобройни клетъчни компоненти, на важните невротрансмитери Ацетилхолин и Гама-амино-бутирева киселина. Взема участие в производството на солна киселина и по този начин подпомага храносмилането.

Хроничният недостиг или липсата му водят до разболяване от кокоша слепота. При ниско ниво на вит. В1 симптомите са: крайно изтощение, раздразнимост, запек, задържане на вода и уголемяване на черния дроб, отслабване на паметта, стомашно-чревни разстройства, проблеми със сърдечносъдовата система, затруднено дишане, загуба на апетит, изтръпване на ръцете и краката, недобра координация, слаби и болезнени мускули, усещане за парене и загуба на тегло.

От друга страна, той помага при артрит, перде на очите, стерилитет, при депресия, страхови неврози, както и за концентрация, за паметта и запомнянето. Лекува устни афти, облекчава симптомите на морската болест, отблъсква комари и други насекоми, когато се изхвърля чрез потта.

Съдържа се във високи количества в следните храни (даден е процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек в 200 г от съответната храна): царевица (варена) - 38%, слънчогледови семки (сурови) - 100%, камби (сурови) - 12%, чушки (сурови) - 14%, марули (пресни) - 15%, моркови (сурови) - 20%, домати - 15%, зелен фасул - 15%, патладжан - 15%, целина - 15%, тиква - 15%, леща - 25%, и грах - 30%.


Витамин В2
Витамин В2 (рибофлавин) също е разтворим във вода. Произвежда се в тялото от чревната флора и лесно се абсорбира оттам в кръвта. Въпреки важността му, организмът го "складира" в малки количества и поради това е необходимо да се набавя непрекъснато чрез храната.

Лечебни свойства
Участва в усвояването на кислорода от организма, в метаболизма на аминокиселините, на мастните киселини и въглехидратите, спомага за активирането на витамин В6 (пиридоксин), а чрез него - за синтеза на ниацин и за работата на надбъбречната жлеза. Използва се за биосинтеза на червените кръвни телца и антителата, за респирацията (дишането) на клетките и разтежа. Облекчава сълзенето вследствие на очна умора, предотвратява и лекува перде на очите.

Необходим е за здравето на лигавиците на храносмилателната система и за абсорбирането на желязото.
Съдържа се в редица популярни храни във високи количества (дадено е количеството и процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек): краве прясно мляко (2% масленост) - в 500 г - 100%, краве кисело мляко (2% масленост) - в 500 г - 100%, спанак (суров) - в 200 г - 30%, яйца (пресни) - в 100 г - 30%, маруля - в 200 г - 28%, моркови (сурови) - в 200 г - 20%, зелен фасул - в 200 г - 20%, зеле - в 200 г - 11%, бадеми - в 70 г - 38%, телешко месо (крехко) - в 200 г - 41%.


Витамин В3
Витамин В3 (ниацин, ниацинамид, никотинова киселина) е също разтворим във вода. Тялото го произвежда от никотинова киселина и ниацинамид). Той е необходим за повече от 50 основни телесни функции, включително като антиоксидант във вътреклетъчното пространство, като тази му функция забавя стареенето и смъртта на клетките.

Лечебни свойства
Подпомага клетъчното дишане и метаболизма на протеините и мастните киселини, като извлича енергия от тях. Участва в метаболизма на въглехидратите. Спомага за правилната циркулация на кръвта, в доброто здраве на кожата, важен е за храносмилането, като стимулира нормалната секреция на жлъчните и стомашните сокове. Ценен е за нормалното функциониране на нервната система и за синтезирането на половите хормони.

Съдържание в някои храни (дадено е количеството и процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек): сьомга в 190 г - 100%, телешки дроб - в 100 г - 45%, пилешко месо (крехко) - в 150 г - 100%, фъстъци - в 50 г - 35%, моркови - в 200 г - 18%, тиква - в 200 г - 10%, домати - в 200 г - 11%, краве кисело мляко (2% масленост) - в 500 г - 100%, аспержи - в 200 г - 14%, телешко месо (крехко) - в 200 г - 52%, зелен фасул - в 200 г - 15%.


Витамин В 5
Витамин В5 (пантотенова киселина) е познат като антистресовия витамин. Произвежда се в тялото от чревната флора. Важен е за много жизнени функции, но тялото го "складира" в малки количества и набавянето му с храната е жизнено важно.

Лечебно действие
Подпомага секретирането на множество хормони, важни за метаболизма на организма и за борбата му с алергиите, за здравето на кожата, мускулите и нервната система. Подпомага работата на надбъбречната жлеза, метаболизма на аминокиселините, мастните киселини и въглехидратите. Използва се за биосинтеза на хемоглобин, както и на невротрансмитери, стероидните хормони и някои мазнини.

Храни у нас с високо съдържание на този витамин (дадено е количеството и процентът на задоволяване дневните нужди на възрастния човек): слънчогледови семки - в 100 г - 32%, яйца - в 40 г - 9%, домати (сурови) - в 200 г - 10%, краве кисело мляко (2% масленост) - в 500 г - 42%, гъби (печурки) - в 200 г - 35%, ягоди - в 200 г - 12%, царевица - в 200 г - 19%.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки