Лечебните качества на доматите


04 Септември 2014, Четвъртък


Те са резервоар на витамини, микроелементи и други ценни вещества


Доматите са естествен резервоар на витамин С и провитамин А (бетакаротин). По съдържание на витамин С не отстъпват както на лимоните, така и на кайсиите. Само в 100 г домати се съдържа каротин, достатъчен да осигури 50% от нуждите на човешкия организъм. Те съдържат и значителни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода.

Лечебни качества
Високото съдържание на голям брой микроелементи прави доматите отлична храна. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови вещества.
От органичните киселини в най-голямо количество са ябълчената и лимонената. Освен че възбуждат апетита, активизират и храносмилането.

Доматеният сок има много благоприятно въздействие при хора с високо кръвно налягане, при изтощение и претоварване на нервната система. Действа и бактерицидно, унищожавайки различните видове вредни микроорганизми. Народната медицина го препоръчва също при лечение на гнойни рани.

Доматите са със силно изразено антиоксидантно действие. Това се дължи на високото съдържание на каротиноиди, флавоноиди и фенолови киселини. Биоактивните вещества са със силно изразено противораково действие. Те предпазват кръвоносните съдове от запушване и предотвратяват развитието на атеросклерозата, предпазват от инфаркт, инсулт и перде на очите.

Лечебното действие на доматите се дължи на богатото им съдържание на витамини и минерални соли, което ги прави добра храна при запек, при проблеми с черния дроб и бъбреците. През 18 век в Европа са ги смятали и за афродизиак.
Доматите понижават риска от рак. А научно изследване, проведено с 14 000 мъже в САЩ и 3000 в Норвегия, установило, че консумирането на домати, зеле или моркови повече от 14 пъти на месец рязко намалява риска от развитието на ракови заболявания.
Полезните съставки на домата са великолепно средство за очистване на организма през лятото от вредните вещества и зареждането му с важни витамини, минерални соли и органични вещества.

Кои болести лекуват?
Доматите помагат при изтощена нервна система, спират развитието на тумори и рак, смъкват високото кръвно налягане, забавят развитието на атеросклерозата. Също така подобряват дейността на черния дроб и бъбреците, намаляват количеството на лошия холестерол, предпазват от инсулт и инфаркт.

Те ни предпазват от влошаване на зрението, възбуждат апетита и активизират процесите в храносмилателната система; не на последно място - увеличават половата потентност.
Трябва непременвно да се отбележи, че посочените качества и лечебно действие на доматите се отнасят за тези, които са отглеждани в естествени условия, не в оранжерии, и когато не са засегнати от гъбични болести.

В заключение може да се каже, че доматите, заедно с морковите, съдържат почти всички витамини, минерални соли и антиоксиданти. Най-голям ефект имат, когато се консумират под формата на салата в комбинация с лук, чесън, чушки и други зеленчуци или като доматен сок.
Пресният сок от домати е богат на натрий, калций, калий и магнезий, които са важни за всички системи на човешкия организъм.

Не трябва да се ядат варени или консервирани домати или техните сосове, в които има нишесте и захар, тъй като в някои случаи се образуват камъни в бъбреците. Това се отнася най-вече за хората, обременени наследствено в това отношение.
Болните от диабет и имащите киселини в стомаха, гастрит и язва трябва да бъдат внимателни при консумацията на домати. Препоръчва се в сока им да се сложи 1 ч.л. сода бикарбонат.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки