Кърлежови атаки


Кърлежови атаки
04 Септември 2014, Четвъртък


Това лято беше прекалено дъждовно и освен наводненията, се създадоха условия за разпространението на такива сериозни болести като тези,


Автор: доц. д-р Гео Нешев

причинявани от ухапване на кърлежи. Кои са най-опасните от тях?
Геновева Михайлова,
Нови пазар

Особено разпространена в последно време се оказа съвсем небезобидната Лаймска болест. Неин причинител е спирохетата Борелиа бургдорфери, която се пренася с кърлежите. Болестта се характеризира с три стадия на протичане. Първият е кожен обрив, който започва като малък червен оток и се разраства до широк червен кръг. Наблюдават се главоболие, тръпки, треска, схващания на мускулите. Вторият стадий се проявява сравнително по-късно с  оплаквания от сърдечносъдовата, нервната и скелетно-мускулната система. Третият се изразява в болезнени отоци в ставите, мускулни болки, възпаления на сухожилията.

Така наречените „кърлежови петнисти трески“ са наблюдавани в различни географски райони. Най-важна за нас е Средиземноморската (Марсилската) треска, която се предизвиква от микроорганизма рикетция. Той заема сродно място между бактерии и вируси, и се разпространява пак от кърлежи. Заболяването започва с висока температура, болки в ставите, стомашно-чревни симптоми, увеличение на лимфните възли. Към 3-4-тия ден се появява обрив по тялото, който бързо обхваща крайниците, включително дланите и ходилата. Наблюдава се често увеличение на черния дроб и далака.

Ку-треската се причинява също от рикетции, но резервоар на инфекцията са кърлежите, дивите и домашните животни, сламата, вълната, кожите. Човек се заразява обикновено чрез вдишване на замърсен въздух или ако пие непреварено мляко (пастьоризацията не убива причинителя!). Боледуват главно хора на село и работещи в кланици и лаборатории.
Кримската хеморагична треска е тежко заболяване, което се причинява от вирус, паразитиращ трайно в кърлежи. Човек се заразява при ухапване от тях, както и от контакт със смачкани инфектирани кърлежи (при чистене на добитък). Оплакванията на заболелите от инфекции, пренесени от кърлежи, в общи линии съвпадат.

Характерни са в повечето случаи високата температура, обривите, болките в ставите и мускулите. При хеморагичната треска се явяват и кръвоизливи по кожата, лигавиците и вътрешните органи.
Диагнозата и лечението на описаните заболявания са работа на медицински квалифициран персонал.

Все пак, вземайки предвид, че живеем в ХХІ век, ще припомним, че освен тривиалните илачи (безспорно евтини), съществуват и модерни средства за лечение, между които са антибиотиците като новите представители на макролидите Сумамед, Рулид, цефалоспорини трето и четвърто поколение, оксихинолонови производни и др. Що се отнася до профилактиката, изходът е в скъпо струващите, но единствено ефективни дезинфекционни средства.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки