Тънкостите на кърменето


Тънкостите на кърменето
04 Септември 2014, Четвъртък


Преди два медсеца родих чудесно момченце. Но за съжаление е с по-ниско тегло и много бързо се уморява, когато суче.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Много ми се иска да продължа да го кърмя по-дълго време. Как може да стане това?
Доротея Богомилова,
Варна

Почти всяка майка е в състояние да кърми детето си. Много по-рядко липсата на мляко се явява като препятствие за кърменето. Само при по-възрастни майки, които раждат за първи път, се забелязва често недостатъчна млечна секреция, която трябва да е изява на начеваща инволюция на железния паренхим.

Кърменето трябва да се забрани само ако предизвиква доказуемо влошаване на състоянието на майката. При туберкулоза на майката то се забранява в интерес на детето, но само при активен открит процес в белия дроб. Освен това кърменето е контраиндицирано в интерес на детето при психоза и епилепсия. Иначе то трябва да се забрани само при застрашаващо живота състояние на майката. Кърменето от страна на майката е затруднено, ако е налице вдлъбване на зърното или недобре оформено такова.

При наличие на рагади се причиняват болки при сучене. Маститът сам по себе си не е противопоказание за кърменето. След инцизия и изчистване на гнойта кърменето може да продължи, ако зърното е свободно. За да се предпази от рагади и мастит, е необходимо често гърдата да се изпразва посредством млечната помпа.

Препятствия за бозаенето от страна на детето могат да се явят:
1. При преждевременно раждане.
2. При нараняване при раждането (кръвоизливи в мозъка)
3. При неправилни образувания (цепнатина на мекото небце)
4. При преходен силен ринит.

При преждевременно родени и с наранявания от раждането гърдите трябва редовно да се изпомпват, докато детето започне да суче само. Млекоотделянето в повечето случаи започва на втория ден след раждането, често обаче може да закъснее няколко дена. Оскъдната секреция на млякото в първите дни от живота още не дава основание да се пристъпи към изкуствено хранене. Кърми се на всеки 3 или 4 часа, всеки път се поднася едната гърда, детето се оставя да бозае около 20 минути.

Ако някое новородено не наддава на тегло, трябва да се определи чрез претегляне 24-часовото количество на изсуканото мляко. Ако млякото е много малко, може да се храни допълнително. Тъй като при допълнителното хранене с биберон детето много често може да откаже да суче от гърдите, от значение е да не се оставя да суче от биберон, а изкуствената храна да му се поднася с лъжица. По-целесъобразно е да не се храни допълнително при всяко сукане, а само при 1-2 хранения. При останалите хранения да му се дава да бозае само от гърдите.  При оскъдна секреция на мляко се препоръчва диатермия на гърдите.

Изцеждане на кърма от гърдата на майката.
Към тази манипулация се прибягва, когато детето не може да суче или не може да изсуква добре всичкото мляко, а също и когато кърменето не бива да става на гърдата. Трябва да се знае, че непълното изпразване на гърдата води до намаляване на млечната секреция, а често и до настъпването на възпалителни процеси в нея.
Млякото може да се изцеди от гърдата с ръце или със специална млечна помпа. Преди изцеждането ръцете се измиват основно с вода и сапун, а гърдите и особено зърната – с преварена вода и сапун и се изсушават със стерилна кърпа.

Когато изцеждането на млякото става от второ лице (например сестра), последната сяда пред кърмачката, като в едната си ръка държи стерилно стъкло с фуния за събиране на млякото, а с другата ръка обхваща гърдата така, че палецът да лежи под гърдата. След това с четирите пръста, разположени върху нея, се прави леко натискане, започващо от най-близкия до основата на гърдата пръст и стигащо постепенно до пръста, който е близо до мамилата, като едновременно с това палецът упражнява натиск в посока към другите пръсти и бавно се придвижва към мамилата.

По този начин постепенно млякото се изтласква към по-големите млечни канали и към sinus lactiferus, откъдето с едновременен натиск от двете срещуположни страни с пръстите то изтича на струя във фунията и оттам в стъклото. Изтласкването на млякото от sinus lactiferus навън може да стане малко по-бързо и с по-енергично изтискване.
Тези процедури се повтарят, като от време на време се правят леки кръгообразни масирания на гърдата с върховете на пръстите. С изместване на ръката и ново обхващане на гърдата се цели пълно изцеждане на млякото. Никога не трябва да се изтисква само зърното.

Изцеждането на гърдата може да стане и от самата кърмачка, която обхваща гърдата си с едната или двете ръце, като палците на ръцете лежат по горната повърхност на гърдата, а останалите пръсти – отдолу. Движенията на ръката са същите както описаните по-горе.
Различните предлагани помпи за изцеждане на мляко от гърдата почиват на принципа за създаване на вакуум. Помпите имат обикновено смукателен апарат, стъклен съд за събиране на млякото и стъклена звънчеподобна част, която служи за обхващане на зърното и част от гърдата.

При липса на друга възможност млякото може да се изцеди в стъкленица с широк отвор, която е предварително изплакната за 5-10 мин. с гореща вода. След изпразване на водата отворът на бутилката се потапя в студена вода и се слага на гърдата, а млякото се събира в бутилката, след като е изстинала.

Правилно е да се прилага едновременно изцеждане на гърдата с ръка и с млечна помпа.
Изцеденото мляко трябва да се даде на детето веднага.
След всяка употреба приборите за изцеждане на мляко трябва добре да се почистват, измиват, а преди нова употреба да се стерилизират.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки