Странджански мистерии


Странджански мистерии
Изглед от някогашния Лозенград
03 Септември 2014, Сряда


През Балканската война победоносните български войски завладяват Одринска Тракия и стигат до Чаталджа. Неразумни действия на царя,

Автор: Йордан Ганчев

управляващите и главното командване довеждат до загубата на тези територии през 1913 г.
Нарушавайки Лондонския договор, 200-хилядна турска войска нахлува в Одринска Тракия, ограбва и пали българските селища, избива жителите им. Колони от бежанци се отправят на север да търсят спасение в довоенна България. Когато стигат до Лозенград, там ги посреща комендантът поручик Михалков, който разполага с един взвод от запасняци и доброволци, общо 28 войници.

Той знае за огромната турска войска, която скоро ще стигне до града. Но е участвал в превземането на крепостта, помни с колко жертви е постигнато това и не може да се примири с мисълта, че турците ще си я върнат без един изстрел.
След като нахранват бежанците, поручик Михалков нарежда жените, децата и старците да продължат пътя си към Странджа, но събира мъжете и ги приканва да дадат отпор на турците. В склада има 600 пушки и много патрони. Отзовават се обаче само 90 души, другите тръгват да настигнат жените, децата и родителите си.

На 21 юли авангардът на турската армия стига до града. Когато влиза в него, укрилите се в сградите български войници и 90-те присъединили се към тях бежанци започват да стрелят и улиците се покриват с трупове на убити турски войници. Оцелелите се изтеглят и очакват идването на основните части. Изкарват напред оръдия и започват да сриват сградите, от които ги обстрелват. Поручик Михалков нарежда всички да слязат в мазетата и от там да продължат съпротивата.

Битката продължава 2 дни. Много турци намират смъртта си в нея, но и повечето от българите. На 23 юли са останали само 17, които поручикът събира в коменданството. „Братя българи – обръща се той към тях, – вие показахте, че сте достойни наследници на Симеон Велики, но сега силите ни са недостатъчни да възпрем турските сили. Остава само да умрем с чест“.

Когато турците влизат в комендантството, той взривява склада с боеприпаси. Загиват над 700 низами, но заедно с тях и 17-те български бранители. Турците погребват своите по техните обичаи, а телата на българите изгарят на клада. Когато пламъците изгасват, един турски офицер  вижда в пепелта сребърен кръст и го взима. Той обаче изгаря ръцето му и ужасен го хвърля в реката. После го търси, но не го намира.

Турците стигат до Странджа и спират, защото руският император ги заплашва, че ако продължат настъплението, ще направи десант в Босфора. Така войната приключва, турците правят застава, в която има един офицер и 17 войника. На 23 юли 1914 г. ято гарвани връхлитат заставата и кълват очите на турските войници. И това се случва на всеки 23 юли през следващите години.

Понеже турците са суеверни, смятат мястото за прокълнато и преместват заставата. Поставят решетки на прозорците и залостват вратите, но нищо не помага. На всеки 23 юли гарваните се спускат през комина и си вършат своето. През 1929 г. на същия ден над река Куртдере, която извира от Странджа, се издига мъглявина, която постепенно добива очертанията на кръст. Спуска се по течението  и стига до града, който турците са прекръстили  на Къркларели, и сиянието му озарява целия град.

Обзети от суеверен ужас, мъжете се струпват в джамиите и молят Аллах да ги закриля. Това продължава до 1939 г., когато едно козарче намира сръбърен кръст в реката, казва за това на баща си, а той го продава за 5 лири на еврейски търговец от Солун. По пътя към дома си влакът, с който той пътува, катастрофира на мост през река Струма и евреинът загубва целия си багаж, а самият едва оцелява. Кръстът също изчезва. Оттогава обаче гарваните престават да нападат турската застава, а и заревото над Лозенград вече не се появява.


Патриотичен календар

30 август 1040 г. — Избухва въстанието на Петър Делян

30 август 1881 г. — В София са раздадени първите бойни знамена на части на Българската армия

30 август 1924 г. — Осветен е православният храм-паметник „Свети Александър Невски” в София

30 август 1984 г. — При бомбен атентат, извършен от протурски терористи на жп гара в Пловдив, загива една жена, а 42-ма души са ранени

30 август 1987 г. — Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина — 209 см., който до ден днешен не е подобрен

3 септември 1877 г. — Руските войски превземат Ловеч за втори път

4 септември 1916 г. —Войскови части, командвани от генерал Тодор Катранджиев, освобождават Добрич по време на Първата световна война

4 септември 1916 г. — Трета българска армия, командвана от генерал Пантелей Киселов, започва атака за овладяване на крепостта край град Тутракан


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки