Как чипровските килими ни прославиха в Европа


Как чипровските килими ни прославиха в Европа
Чипровските килими смайват света с ярките си багри и причудливи орнаменти
03 Септември 2014, Сряда


Местните тъкачки печелят златни медали през XVIII в. на изложения в Европа, а  постелките влизат в големите световни музеи

Автор: Камен Колев

Ако Белгия е прочута по света с брюкселската си дантела, България става известна още през XVIII век в Европа с чипровските си килими. Причудливото съчетание на триъгълници, птици, цветя и различни декоративни орнаменти прави ръчно изработените чипровски постелки много популярни и търсени през Късното средновековие.
Първите сведения за производството на килими в малкото българско градче са от началото на XVII век. По това време Чипровци и околностите му са населени от католици, които развиват прогресивна за времето си градска култура. Тук е седалището на българския архиепископ Петър Богдан-Бакшев – единственият автор на ренесансова поезия в България.

Още тогава местните жени развиват чудното си умение да изграждат  хармонии от топли и студени естествено обагрени цветове – жълти или охра, кафяви, сини и зелени. Първите килими били наричани гарибалда (вид къса връхна дреха, б. а.)  или бакамски – по името на южното дърво бакам, от което се добива червена и черна боя.

Бакамският килим е на триъгълници и е с невероятно хармоничното съчетание на светли студени цветове. Основните мотиви в онзи ранен период са триъгълниците. Пак тогава набира популярност и моделът каракачка, което означава черноока булка. Това е силно стилизирана черна фигура, която в някои образци има глава с вързана на опашка коса, дори око, а с времето се рафинира до композиция от няколко триъгълника.

Изследователите смятат, че каракачката символизира богинята на плодородието, но други предполагат, че заради интензивните червени и черни цветове този мотив символизира смърт, тъга и мистика. Образците на бакамски килими и каракачка са се развивали като художествено производство заедно с процъфтяването на чипровската златарска школа и нямат аналози в света. Изработвани са с дебелина от 3 до 5 милиметра от естествени материи  – памук и вълна. Майсторките тъкали уникални двулицеви килими с главозамайваща смесица от балкански, анадолски, персийски, кавказки и дори монголски орнаменти. Но през XVIII век жените в Чипровци все повече заемат мотиви от природата – дървета, храсти, небесни тела, птици, животни и цветя. Стилизират ги и ги съчетават в цялостни композиции.

Основни остават червеният и черният цвят, а гамата от жълти, кафяви, сини и зелени тонове се обогатява с бяла и виолетова багра. Започват да проникват сюжети и мотиви от пиротските килими. Най-характерни от този период са моделите „Лозница", „Птичи гнезда", „Венците", „Колата", „Крилцата", „Цвекетата", „Диреците", “Големи куки", „Перцата", „Ресково дърво", „Четирите окца", „Бибиците", „Ченгелите" и др.
Занаятът се разпространява бързо и в селата Железна, Мартиново, Копиловци и Главановци. Само втора турска армия закупувала по 8000 килима годишно за постеля и молитва. Основен потребител на чипровските килими е Османската империя. На големия Пиротски панаир през 1860 г. например, чипровските майстори продават 180 000 кв. м постелки, повечето от които са молитвени и предназначени за империята.

Но възходът на малкото градче, на културата и занаятите му приключва трагично през 1688 г. с Чипровското въстание, когато градът е унищожен и повечето му жители емигрират в Банат. Единственото, което се запазва от духа на бунтовния град, е  естетиката на неговите килими. Техните разнообразни орнаменти и композиции, импровизациите, пищната символика и израз на емоции са в силен контраст с килимите от Котел, които са характерни със своя обран и декоративен геометризъм.  Така постелките на Чипровци се оказват инструмент за запазване на националната идентичност. И занаятът процъфтява – през 1878 г. са изтъкани 14 000 кв. м килими.

В Европа чипровските килими стават популярни като „турски", тъй като тогава България е в пределите на Османската империя. Италиански и турски търговци ги пренасят в полудялата за ориенталски килими Европа заедно с продукцията на Анадола.
Въпреки че са припознавани като ориенталски, чипровските килими се различавали с един основен белег от всички останали – знаците на Ренесанса. Тъй като Южна Европа е била в рамките на Османската империя, тя пропуска ренесансовата епоха, но с две изключения – Далмация заедно с част от Хърватия и Чипровци, центъра на българския католицизъм в Северозападна България.

След като през 1878 г. България възвръща статута си на самостоятелна държава, се изменя и стилистиката на чипровския килим – каракачката и бакамският модел остават в миналото, а по тъканите шестват хора и животни, геометризирани цветя, студените и топли цветове са в хармонични съчетания.
Тогава започва орнаменталният период на чипровските килими. Творческата изява на килимарките е заменена от изискванията на търговците. Промяната в бита и конкуренцията на вносните килими налага разширяване на цветовата гама и мотивите.

Химическите бои изместват добитите от растения и дървета багри. От този период са моделите „Циганка", „Саксиите", „Куфарите", „Медальонът", „Кавказкото" и т. н. Местните тъкачки започват да печелят златни медали на изложенията в Анверс, Брюксел, Лиеж, Лондон и Пловдив, а техните килими влизат в колекциите на много европейски музеи и магазини.

По време на социализма системата се опитва да вкара чипровското килимарство в рамките на големи производствени конгломерати. Единственото хубаво е, че чрез тази индустриализация и икономически механизми занаятът е съхранен. Но днес той е превърнат по-скоро в хоби и патриотично запазване на традицията.
Тъкачките предават уменията си на децата и внуците с идеята, че ги учат на постепенно отмиращия занаят, че ги посвещават в семейна тайна и свещенодействие.

Днес българските историци обикалят цялата страна, за да намерят оригинални чипровски килими и да ги съхранят в музея в малкото градче. Сбирката там съдържа 27 модела и ценни екземпляри, като най-старите от тях са от XVIII век. Най-много килими има в София, където са живеели повече заможни хора. Те са ги купували за сватби и други семейни поводи, разказва директорът на Историческия музей в Чипровци Анюта Каменова-Борин. Стари чипровски килими са намирани и във Враца и Берковица.
В самото градче живеят наследниците на стари фамилии, които притежават ценни произведения на килимарското изкуство. Уредниците от Историческия музей в Чипровци преговарят с някои от собствениците за дарения и откупка на най-изящните екземпляри на тамошната килимарска школа.

Около 200-250 лева на квадратен метър струва изработката на съвременен чипровски килим. Старите са много по-скъпи, но по думите на Анюта Каменова-Борин, тяхната цена е най-вече в историческата и художествената им стойност.


Малцина са днес жените – предимно възрастни, които поддържат занаята жив След Освобождението по постелките започват да преобладават геометризираните флорални мотиви

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки