Септемврийски грижи за овошките


Септемврийски грижи за овошките
02 Септември 2014, Вторник


И през този месец няма да оставим пръскачката да почива

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През септември приключва вредната дейност на голяма част от неприятелите по овощните култури. В началото на месеца късно излюпените гъсеници на ябълковия плодов червей (пеперудите от второто поколение на ябълковия плодов червей летят и снасят яйца до средата на септември) често нанасят повреди по плодовете на късните сортове ябълки.

Когато плътността на неприятеля надвишава икономическия праг на вредност (1,2-1,5% нови вгризвания в плодовете), се налага третиране с някои от следните инсектициди (в скобите е посочен карантинният срок на препарата): Фюри 0,0125% (1 ден),  Ефциметрин 10ЕК – 0,04% (7 дни), Вазтак Нов 100 ЕК – 0,0125% (7 дни), Сипервет 25 ЕК – 0,02% (7 дни), Ранер 240 СК – 0,04% (14 дни),  Релдан 40 ЕК – 0,12% (14 дни), Суми Алфа 5 ЕК – 0,02% (14 дни), Нексид 015 КС – 0,03% (14 дни) и др.

През втората половина на септември започва беритбата на есенно-зимните сортове ябълки и круши. За ограничаване на късните зарази от струпясване и др. болести, които  развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид; Флинт Макс ВГ-0,02% (14 дни),  Санкоцеб 80 ВП – 0,3% (20 дни), Фоликур 25 ВГ –0,04% (21 дни)  и др.
  Беритбата на плодовете, предназначени за продължително съхранение, трябва да се извършва ръчно, в най-благоприятните срокове за дадения сорт. Плодовете в беритбена зрелост се отделят лесно от носещата ги дървесина, съдържанието на зелените пигменти намалява, а се увеличава това на жълтите и червените.

Ранната и закъснялата беритба влошават качеството на плодовата продукция. Преждевременно обраните плодове нямат типичните за сорта органолептични показатели, по-лесно се спарват и по тях по-често се появяват горчиви подкожни ядки. Късно обраните плодове често добиват брашнеста консистенция. Важно условие за успешното съхранение на плодовете е те да са здрави и да се поставят в предварително дезинфекциран амбалаж.

В края на септември в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на крушовия пъпкопробивач. Борбата е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно тя е невъзможна. Ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките, а  повредите се откриват късно през пролетта. Третиране се извършва при плътност, надхвърляща 6-8 бръмбара на едно дърво  с някои от инсектицидите, посочени по-горе за борба с ябълковия плодов червей.

През септември се засаждат нови ягодови насаждения. Използването на здрав посадъчен материал е от изключително важно значение, тъй като редица болести и неприятели по ягодата (бели и червени листни петна, коренови хоботници, ягодова нематода, ягодов акар, вирусни болести и др.) се пренасят чрез  разсада.
Преди разсаждане на ягодите коренчетата на растенията трябва да се изрежат до свежа тъкан, без да се съкращават прекомерно. Ягодите се засаждат на разстояние 70-80 см в междуредието и 15-20 см в реда. Растежният връх остава над почвената повърхност. Една седмица след засаждането на ягодите се препоръчва втора поливка.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки