Времето през септември ще е неустойчиво


Времето през септември ще е неустойчиво
02 Септември 2014, Вторник


През по-голямата част от септември агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с валежи около и над нормата,

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

които сериозно ще възпрепятстват жътвата на слънчогледа, освобождаването на площите от по-ранните хибриди царевица, провеждането на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури.
Поради тази причина на много места в страната през първото десетдневие на септември ще бъдат пропуснати оптималните агротехнически срокове при сеитбата на зимната рапица, маслодайна култура, която през последните години бележи значително увеличение на засетите площи у нас.

Краткотрайно стабилизиране на времето и подобрение на условията за провеждане на сезонните полски работи се очаква около средата на месеца.
В края на второто и през повечето дни от третото десетдневие прогнозираното влажно и хладно за сезона време ще бъде предпоставка за развитието на патогени, причиняващи гниене - сиво гниене по гроздето, късно кафяво гниене по плодовете на есенно-зимните сортове овошки, което допълнително ще влоши качеството на плодовата и гроздова реколта. Тази година гроздовата реколта е компрометирана от масовите зарази с мана и оидиум (брашнестата мана).

През септември последните етапи от развитието на късните полски култури ще протичат при температури около и под климатичните норми. В края на второто десетдневие късните хибриди царевица от група 800-900 по класификацията на ФАО ще встъпят във восъчна зрелост. През третото десетдневие при памука ще се наблюдава масово фаза узряване.

В края на второто и през третото десетдневие ще се наблюдават типичните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия, с по-ниски минимални температури (от порядъка на 3-4оС ). През третото десетдневие на места във високите полета и затворените котловини не се изключват слани, което трябва да се има предвид при прибиране на зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки