Български инженер е „магьосник на машините“ в САЩ


Български инженер е „магьосник на машините“ в САЩ
Илия Петков в главното производствено хале на своята компания
01 Септември 2014, Понеделник


Сред клиентите на компанията на Илия Петков са „Найк“ и „Дженеръл илектрик“

Автор: Георги Ваташки

Магьосникът на машините“ - така медиите в Америка наричат българина Илия Петков, който е президент на една от най-известните технологични компании зад Океана „Ай Пи Отомейшън“ (IP Automation).
Нейни клиенти са корпорации като „Найк“, „Дженеръл илектрик“ и „Ранк ксерокс“, персоналът надхвърля 150 души, а печалбите възлизат на милиони долари.

Бъдещият инженер е роден през 1943 г. в София. Той израства във фермата на своите дядо и баба, която комунистическият режим отнема в началото на 50-те години на миналия век. Именно от дядо си Илия наследява своето трудолюбие. „Всяка сряда той ставаше в един часа след полунощ, за да пътува между пазарите – навик. Още виждам как силуетът му потъва в нощта. Той ме вдъхнови никога да не се отпускам и да лежа на стари лаври“, спомня си нашенецът.

От своя баща пък наследява уменията да управлява селскостопански машини като трактори и комбайни. Интересът към тях се запазва в сърцето му и затова той завършва агроинжерство в пловдивския Аграрен университет. След като се дипломира, започва работа в машиностроителен завод в Монтана, но постоянната намеса на партийните секретари пречи на младия специалист да разгърне истински своите идеи и възможности.
„Опитвахме се с моите колеги да предлагаме нови методи, които биха подобрили производството и биха свалили цената на продукцията, но беше безполезно. Не ни обръщаха внимание, защото не бяхме членове на БКП. Тогава реших, че за мен бъдеще в България няма да има“, разказва Петков.

Вдъхновен от свой състудент, който успява да избяга през 1975 г. с плуване през Черно море в Турция през нощта, а след това и в САЩ, българинът също напуска страната. През 1981 г. се премества със семейството си в Мозамбик, където работи две години, преди да почука на вратата на американското посолство в Рим. Докато чака виза за Щатите, се налага половин година да работи като момче за всичко във Ватикана.

Нашенецът пристига в страната на неограничените възможности през 1984 г., без да знае дума на английски език и с десет долара в джоба. След няколко трудни месеца успява да се свърже със свой приятел от детинство, който живее в Анахайм, Калифорния. Той му помага да си намери работа на бензиностанция, а след това в малка работилница в покрайнините на града.

Илия учи английски език между смените, докато година по-късно не се открива свободно място за машинен дизайнер в именитата технологична компания „Шлаге“ в съседния град Сан Хосе. След като полага успешен тест, Петков е нает, въпреки че е предупредил, че английският му е лош.
Сънародникът ни бързо оправдава оказаното му доверие. Само след година той създава първата автоматизирана машина на „Шлаге“ - за полиране на брави и ключалки. Продажбите нарастват и шефът на компанията го вика в централата в Сан Франциско, за да му повери нов проект за близо 3 и половина милиона долара.

Фирмата го праща в Колорадо спрингс през 1988 г. Там той започва да прави машини и за други компании. Работи в гаража си през нощта, за да завърши различни проекти, включително на апарат, гравиращ серийния номер на колесници на самолети за „Боинг“ и „Гудрич аероспейс“ през 1992 г.
Работният му ден през този период започва в три през нощта пред компютъра, изчислявайки цената на поредната поръчка или говорейки с клиенти от другия край на планетата. Когато проектите се окажат трудни, той  често остава да спи в стая, долепена до офиса му, за да може да започне веднага работа след събуждането си.

Успехите му дават кураж през 1996 г. да  напусне „Шлаге“ и да създаде собствена машиностроителна фирма. Нарича я „Ай Пи Отомейшън", а мотото й е „Където идеите стават реалност“.
Събира екип от различни националности с възможности за измисляне и изпълнение на сложни технологични задачи. Една от първите им поръчки е създаването на поточна линия за изработването на прочутите пружиниращи механизми в маратонките на „Найк“ в края на 90-те години. От първоначалните 30-ина служители компанията нараства на 150 през 2013 г, като всяка година се наемат студенти от цял свят. Най-талантливите от тях остават на работа при Петков.

На стените на офиса на българина са окачени черно-бяла снимка на момче от България, цветна фотография на покойния папа Йоан-Павел Втори, благославящ две деца, както и десетки цитати от Алберт Айнщайн.
Въпреки многото си успехи, Илия Петков не е изгубил желанието си да твори иновации и не планира да се пенсионира. Той черпи пример от Айнщайн и казва: „Денят, в който човек спре да учи, започва да умира“.

Затова в началото на май, когато навърши 70 години, българинът и неговият екип поемат поредната престижна поръчка – модификация на реактивни двигатели за американската корпорация „Дженеръл дайнамикс“.


В цеховете на „Ай Пи Отомейшън“

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки