Невиждана нощ на музеите в Пловдив


Невиждана нощ на музеите в Пловдив
01 Септември 2014, Понеделник


Над 500 артисти от цялата страна се събират под тепетата

Автор: Веселин Максимов

Пловдив е един от градовете-кандидати за европейска столица на културата през 2019 година. Затова в плановете за тази година е включил грандиозна програма за Нощта на музеите и галериите на 12 и 13 септември.
По-малко от седмица след избора на столица на 4 и 5 септември, в Града под тепетата ще се изсипят повече от 500 артисти. Те ще участват в над 120 събития, на повече от 90 места из града само за двата дни.

За десетото издание на културната нощ гостите от цялата страна ще имат възможност да посетят и участват в специални изложби, концерти, акции, спектакли и представяния.
Тук няма да стигне мястото да бъдат споменати всички общински, държавни и частни институции и независими автори, които ще представят своите проекти в градска среда.
Програмата е организирана в основните теми: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публично пространство“ и „Детска програма“. През първия ден са акцентите от „Музеи и галерии”.

Изложбата „Кутия в куфар” на Френския културен институт ще представи съвременни интерпретации на Марсел Дюшан. Мястото за нея е градската художествена галерия. Най-важното събитие от 12 септември е „Помогни на очите си да виждат“. То е инициатива на местния исторически музей и Център за рехабилитация на слепи хора.
Целта на проекта е достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея.

На всяко от тези места ще бъде организиран кът за работа с деца и възрастни с такива проблеми. В него ще бъдат предоставени тактилни карти и анонси на брайлова азбука за отделни експонати.
Вече са изготвени и аудио описания на експозициите, които ще бъдат снабдени със слушалки.

„Салон за ретро прически” е другата атракция на музея. Там всеки желаещ ще може да си избере такава прическа, която младите майстори от училище „Ана Май” ще му изработят.
Малката базилика е определена за пространство на „Базилика Тессера - нови форми в културното наследство”. Това е дигитална инсталация, представяща античните подови мозайки там. „ГрадАрт” пък показва резултатите от различни работилници в училищата по изкуствата в Пловдив.

Музеят на авиацията в Крумово участва в Нощта на музеите и галериите с демонстрационни полети, изстрелване с катапулт и полети на симулатор на самолет L-410. В къщата музей на Златю Бояджиев гостите могат да видят мултимедийна изложба за него.
Не пропускайте и изложбата във фотографска галерия „Ластици”, както и тази в „Сариев Проджект Спейс” - „Изкуството и неговата история – съкратена версия”.

Организаторът Димитър Солаков твърди, че този проект показва „непознаването на историята на изкуството и липсата на знания за него, преосмислени от младия автор като предимство и виждането му за отражението, което епохите в изкуството имат върху съвременното общество”.
До дни ще излезе и подробна информация за другите моменти от специалната десета Нощ на музеите и галериите в Пловдив - „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, детската програма „Малката нощ“ и специалната юбилейна програма на събитието – „Тъмната страна на Нощта“.


Регионалният исторически музей отново е главно действащо лице По традиция Нощта на музеите и галериите е посетена и от много млади хора

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки