На Шипка отново замириса на барут


На Шипка отново замириса на барут
Гъсти орди лазят по урвата дива
31 Август 2014, Неделя


Над 250 души се включиха в мащабна възстановка на епичните боеве

Автор: Пламен Николов

Епичните боеве при отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската освободителна война бяха пресъздадени за десети пореден път от над 250 възстановчици от Национално дружество „Традиция”.
Честванията на историческия връх тази година бяха посветени и на 80-годишнината от построяването на Паметника на свободата. Възстановката на Шипка традиционно е едно от най-мащабните военно-исторически мероприятия в България.

Решителните боеве за отбраната на Шипченския проход се разгарят на 9, 10 и 11 август (22, 23 и 24 август нов стил) 1877 г. Тогава около 4000 опълченци и руски войници удържат над 30-хилядна редовна турска войска и големи по численост башибозушки пълчища. С цената на безпримерна саможертва и героизъм, надхвърлящ човешките възможности, проходът е удържан и е решен изходът на войната.

Възстановчиците от НД „Традиция” представиха най-драматичните моменти от епопеята. Историческият спектакъл с живи картини започна с настъплението на редовната турска войска и достигането й до позициите. Ожесточени престрелки и реалистичен ръкопашен бой вдигнаха адреналина на участниците и накараха публиката да настръхне от вълнение.
Допълнителните пироефекти и артилерийска стрелба създадоха впечатлението за истинска битка. 137 години по-късно на Шипка отново замириса на барут.

Пресъздадена бе и отбраната на заветния връх с „камъни и дървье” в сюблимния момент, когато противникът вече почти е проникнал в позициите на защитниците.
Зрителите видяха и щиковия бой и драматичното вдигане в атака на способните да се движат ранени от лазарета. Зрелището завърши с пристигането на конни подкрепления, които спасяват Шипка.

Възстановката бе сред най-впечатляващите, организирани в България, като заслуга за това имат режисьорът Цветелин Радулов, комендантът Методи Навущанов и стотиците реконструктори, които вложиха максимум усилия за пълния реализъм в пресъздаването на бойните действия.
Няколко хиляди души се стекоха на заветния връх, за да станат свидетели на честванията, чиято кулминация бе историческата възстановка. Сред зрителите нямаше нито едно официално лице.

Държавниците се появиха по-късно с луксозните си возила и скъпи костюми, за да отбележат протоколно годишнината. Видно стана кой цени и тачи историята на народа ни и кой просто парадира с нея.
Хубавото бе, че на Шипка имаше хиляди признателни потомци и родолюбци, които не се притесниха от гъстата мъгла предиобед и прогнозите за проливен дъжд и дойдоха на върха, за да отдадат почит и искрено да се преклонят пред подвига на ония, които с кръвта си извоюваха свободата на България.


Боят се обръща на смърт и на щик

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки