ГЕРБ ще ни изработят даси платим сами и въжетата


ГЕРБ ще ни изработят даси платим сами и въжетата
„За всичко са виновни тези преди мен” – с това оправдание Бойко Борисов се измъква от всякаква ситуация
29 Август 2014, Петък


Всичките приказки за предстоящ финансов апокалипсис и нуждата от нов дълг са хвърляне на прах в очите, докато се извърши нов пладнешки грабеж

Автор: Ани Петрова

Според един виц, брадат като стария премиер Борисов, в края на зрелия социализъм се наложило част от народа да се самоубие, понеже нямало какво да се яде. Новата партийна повеля била спусната на открити партийни събрания с участието на целите трудови колективи. И на едно такова събрание, докато другите мълчали стъписани, Вуте вдигнал ръка и попитал партийния секретар: „А въжетата за бесене сами ли ще си ги купуваме или ще ги раздават по профсъюзна линия? Щото, ако трябва сами, то просто няма да е честно”.

Понякога животът пресъздава наживо целия театър на абсурда, познат от подобни вицове. Или, казано по друг начин, обзети от реваншизъм и жажда за власт, в момента ГЕРБ не просто са окупирали държавата чрез марионетното си служебно правителство, но дори не крият намерението си да ни накарат сами да си купуваме въжетата.
Защото иде краят на света, поне в границите на нашите 111 хил. кв. км и който иска да си спести мъките, по-добре да си купи въже още от сега.

А новият апокалипсис ще бъде до болка познат, но болезнено усъвършенстван. Бойко Борисов обясняво това така: Ако не успея да съставя стабилно правителство след 5 октомври, могат да се случат страшни неща, защото в държавата пари няма и няма и да има. И тогава постната пица на Дянков ще стане нещо като мечта, защото няма да има какво да се яде. По думите на бившия – бъдещ премиер, толкова ще е страшно, че може дори и самият Той да не се справи. Което обаче не означава, че е възможно Той да е виновен – просто без нов държавен дълг от едни 5-6 млрд. лева всичко ще е невъзможно.

Буда в страната на делюзията

Ако не знаете какво е делюзия – нека ви запознаем с дефиницията на бившия университетски преподавател инж. д-р Борисов. Преди почти година той участва в един семинар на младежки организации на ГЕРБ на тема „Младите и политиката”, след който заяви: „Даже разбрах една болест, която се чудех каква е тази болест, която е обхванала БСП, ДПС и „Атака“. Оказа се, че има такова заболяване и то е делюзия - когато желаното го приемаш за действително".

Оказа се, че Борисов говори за „Планът „Орешарски" и този план, по думите му, „включва да се взимат заеми и да се вкарва държавата във финансова катастрофа, което е безспорно”.
Относно делюзията всичко е ясно. Самият Борисов още от появата си на политическата сцена непрекъснато демонстрира какво е да приемаш желаното за действително. Неговата собствена политическа реалност толкова често и толкова много се разминава с това, което учителят му Тодор Живков наричаше „живият живот”, че с основание може да се твърди, че Буда живее в страната на чудесата, които само той вижда. Или, за да е по-кратко: Буда в страната на делюзията.

Ако продължим със свободната употреба на термини, симптоми и диагнози, то човекът, комуто приписват агентурния псевдоним „Буда”, живее също така под тежестта на суициден нарцисизъм. Т.е. неговата самовлюбеност и илюзорната му вяра, че е способен на чудеса, го тласкат към откровено самоубийствени действия – например към повторно управление на държава със статус на „обран бостан”.
Разбира се, Борисов си има готов алгоритъм за такъв случай и той гласи: „За всичко са виновни тези преди мен”. А и лошият „матр`ял”.

Неуки до съвършенство и почти толкова нахални

В понеделник Борисов и неговите верни финансови оръженосци Владислав Горанов (бивш зам.-министър на финансите) и Менда Стоянова обясниха на специална пресконференция в централата на партията, че страната е заплашена от ликвидна криза в началото на следващата година. Което може да се избегне, ако се вземе нов държавен дълг - минимум 5-6 милиарда.

„Януари след плащането на дълговете ще изпаднем в ликвидна криза", каза още Бойко Борисов и дори обясни защо го казва: "Искам тези, които гласуват за нас, да знаят в какво положение е държавата и колко трудно можем вече да я изведем. Не казвам дори, че е възможно. Мога да гарантирам само, че ще направим опит с всичко, което можем и знаем”.
Борисов, който не се съмнява, че  ще е следващият премиер, оцени и сложността на това, което му предстои: „Да вържем двата края до края на годината е огромно предизвикателство, а да минем в 2015 – невероятно умение".

Ден по-късно, с полагаемото се старание на утвърден папагал, същото повтори по някаква телевизия и самата Лили (Талпата) Павлова. Бившата министърка на регионалното развитие, прочула се с откритието си, че при силна буря от дърветата падат цели талпи, очерта ужасно мрачна картина на бъдещото управление на ГЕРБ.
„Ситуацията не е просто, че трябва да спрем няколко инфраструктурни проекта. Те така или иначе трябва да спрат. Голяма част от тях са спрени заради спрените еврофондове. Проблемът е, че през януари можем да се окажем в ликвидна криза в държавата – тогава, когато няма да има пари за пенсии, социални, майчински, образованието да блокира”, прогнозира Лиляна Павлова.

Ужас – бъдещото правителство на ГЕРБ ще спира дори инфраструктурни проекти!!!
Налага се да обясним на господата Борисов, Горанов и на г-жа Павлова, че държавите не изпадат в ликвидна криза. Те могат да забавят изпълнението на своите задължения, но винаги си плащат – в много от случаите с нови заеми.  Това уточнение е на един от най-големите български експерти по банково дело проф. Христина Вучева и бе направено по конкретния повод и във връзка с прогнозите на Борисов и кампания. Бившата финансова министърка освен това напомни, че вземането на нов държавен дълг във всички демократични страни се изпълнява от представителите на народа в Народното събрание, а не от служебно правителство.

Спор по фактологията на ГЕРБ, която гъмжи от неистини

Проф. Вучева, макар и бивш министър на финансите, е далеч от изкуството на партийното говорене, но пределно близко до разбирането, че е непростимо да се лъже за състоянието на държавните финанси. Поради което с педантичността и безпристрастността на учен разобличи в началото на седмицата всичките неистини, изречени от Борисов и компания за бюджета, опасността от ликвидна криза и нуждата от емитирането на нов дълг.

По думите на проф. Вучева призивите на Борисов и съратници за нов по-голям размер на държавния дълг „неизменно се придружават с описание на някакво изключително и познато само на тях много тежко състояние на държавните финанси”, които обаче противоречат на фактите, а исканията на ГЕРБ служебното правителство да емитира нов дълг противоречат и на закона.

Ако е само за числата и фактите за изпълнението на бюджета – те могат да се намерят на съответните страници от сайтовете на Министерство на финансите и на БНБ. Същото се отнася и за резултатите от работата на приходните агенции, които в никакъв случай не са по-лоши от данните преди година или две, но се оценяват от ГЕРБ като трагични.

Не е добра идеята непрекъснато да се размахват най-различни числа за състоянието на фискалния резерв, казва още проф. Вучева и обяснява къде може да се види реалното състояние на резерва. Христина Вучева казва още, че кандидатите да ни управляват могат, вместо да разчитат на страха ни от евентуален и несъществуващ финансов колапс,  да ни представят своите програми за решаване на проблемите в здравеопазването, образованието, администрацията, защото дефицитът и дългът са следствие от това как се управляват и как се организират тези сфери.
„Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти”, казва един американски сенатор, цитиран от проф.  Вучева.

Раздвоението на личността, която знае, че не може

„Много е  печално, че Борисов започна да говори за нов заем, за финансова катастрофа, за ликвидна криза и т.н. С това само ще  оскъпи рефинансирането на сегашните заеми, включително и на такива, които са взети от неговото собствено правителство преди година и половина. Ако Орешарски постигаше постепенно понижение на лихвите по държавните кредити, Борисов работи за повишение на тези лихви. Това не е само негова игра явно”, коментира анализаторът Чавдар Найденов. Според него цялото поведение на Бойко Борисов говори за обърканост. От една страна, цялата му личност издава страстно нетърпение да се види отново премиер, а от друга страна, второто му аз крещи „Не ме избирайте!” и буквално  предупреждава хората да не гласуват за ГЕРБ, защото ще правят тежки реформи, ще режат разходи.

Найденов смята, че експремиерът прекрасно знае, че не се е справил и затова е подал оставка. Според анализатора, проблемът е, че Борисов е толкова силен в спечелването на властта, колкото е слаб в управлението, а в момента очевидно не знае какво се прави.
Всъщност Чавдар Найденов не е единственият анализатор, който коментира, че Борисов се страхува да поеме управлението, защото знае, че ако наложи тежките реформи, за които говори, ще се стигне до повторение на февруарските протести без възможност те да бъдат режисирани или направлявани в желана от него посока.
Иначе казано, когато историята се повтаря като фарс, тя не търпи експерименти от страна на вече провалили се режисьори.

Направи от шута враг, за да ти каже истината

„Борисов мина през трупа на българския народ, за да постигне детската си мечта - да се превърне в първия български политик мултимилиардер.
Истината за управлението на Борисов е, че той изсмука докрай всички ресурси в държавата не за да строи магистрали, а да напълни собствения си джоб и офшорните си сметки. В края на управленския му тандем с Дянков над 100 хиляди малки фирми бяха фалирали, безработицата беше рекордна и бяха натрупани над 4 милиарда нов държавен дълг. За какво отидоха тези 4 милиарда? Нищо чудно това да са откраднатите от Борисов пари, които сега стоят заровени под земята в някой имот в Банкя”.

Това са думи на един от най-ревностните бивши апологети на Бойко Борисов, на един от някогашните негови медийни рупори, на бивш журналист, чието коленопреклонничество пред Бойко Борисов го бе превърнало в шут. Но споменаването на шута в един подслушан разговор в Банкя между Кокинов, Борисов и Мирослав Найденов смени поляритета на оценките.

Казвали сме го и друг път – омразата кара дори рафинирани политици и манипулатори на истини и факти да говорят самата истина, за което после съжаляват.
Както и да е – ако Бойко Борисов отново поеме управлението на страната, то катастрофата ни е в кърпа вързана. И няма значение дали това ще се случи по обективни причини или Борисов просто толкова може.

Междувременно марионетките му от служебното правителство поискаха оставките на ръководството на ДКЕВР, въпреки че формално погледнато комисията е не само държавна, но и независима. И освен това служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов заяви, че токът трябва да поскъпне с 50%, за да не умре енергетиката.
Хей, Борисов, имаш ли представа с колко ще се увеличат познатите ти февруарски протести от 2013 г., ако Щонов ти завещае увеличен с 50% ток в навечерието на зимния сезон?

По-добре е всички да отидат някъде другаде в Европейския съюз, а последният да дръпне шалтера. Защото, ако някой остане, може да го накарат освен тока да си плати и въжето...


„Държавите не изпадат в ликвидна криза“ - отбелязва проф.  Христина Вучева Според Чавдар Найденов  Бойко Борисов прекрасно знае, че не се е справил и затова е подал оставка

В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Колега
01.10.2014 07:24:08
0
0
Ало, "даси", поправете си заглавието. Случва се човек да сбърка, но да остави грешката да виси като прани гащи на страницата не е добре!
2
Колега
01.10.2014 07:23:51
0
0
Ало, "даси", поправете си заглавието. Случва се човек да сбърка, но да остави грешката да виси като прани гащи на страницата не е добре!
1
Гражданин
03.09.2014 11:33:46
0
0
Вижте как ГЕРБ краде.
https://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-c6606.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки