Разкриват рекорден брой изборни секции в Анадола


29 Август 2014, Петък


Хората са казали много отдавна: „Тихите води са най-опасни“. Тази пословица не се отнася само за смирените на пръв поглед люде, които в даден момент са способни

Автор: Диана Славчева

да извъртят най-коварния мръсен номер, без никой дори да си е помислял, че са способни на каквато и да било подлост. Не иде реч и да си имаме едно наум край някоя затлачена с отпадъци рекичка, дето при поредния пороен дъжд може да забушува и да се превърне в помитаща всичко по пътя си водна стихия...

В навечерието на поредните избори скритият смисъл на тази сентенция няма как да избегне и политическото си тълкувание. Много е просто – тези партии, които си траят зад кулисите на ставащата все по-оживена предизборна сцена, очевидно кроят нещо, което няма начин в един момент да не гръмне оглушително.
А коя политическа формация най-много се снишава в момента и упорито се крие от светлината на прожекторите?! Да, това е така нареченото Движение за права и свободи, иначе казано – ДПС.

Освен две-три думи, изречени от настоящия лидер на противоконституционната партия Лютви Местан след регистрирането й в ЦИК за предстоящия вот, комай друго изявление не сме чули ни от него, нито от някой друг функционер на Движението.
Но може би и няма нужда от повече слова. „Време е за спокойствие и отговорно управление“ – туй заяви Местан пред журналисти, след внасянето на партийните документи в Централната избирателна комисия.

Едва ли някой тогава се замисли какво всъщност искаше да каже с това наследникът на Сокола на лидерския пост в ДПС. Той впрочем ясно го и каза – че партията му сериозно се кани да управлява. Сиреч, депесарите са спокойни, че на тези избори, айде да не победят чак, ама поне ще имат сериозно присъствие във властта, а защо не и да станат втора политическа сила в страната.

Тези дни се видя, че нещо много взе да се размътва затлаченото от изборни манипулации пространство и нищо чудно на 5 октомври подобно на придошла река към урните да се изсипят десетки хиляди гласа за етническата протурска партия. И за това няма да са нужни кервани с екскурзионни автобуси, прииждащи откъм Босфора с потенциален електорат на ДПС. Централната избирателна комисия ще поднесе гласовете на тепсия.

Защото, както се разбра тези дни, за настоящия вот в Турция ще бъдат разкрити рекорден  брой изборни секции. Сухите данни от прогнозната оценка на  ЦИК, изпратена до Министерството на външните работи, сочат, че в югоизточната ни съседка ще се пускат бюлетини в 126 урни. В Бурса това ще се осъществява на 37 места, а в Истанбул секциите ще са 23.

Всичко това нямаше да е толкова ужасяващо, ако не бе съпоставката с предишните парламентарни избори през 2013 г. Тогава бяха разкрити само 83 секции в Турция!
За вота в чужбина ще се отворят общо 293 изборни секции, включително и в Обединените арабски емирства, Ливан, Кувейт и Афганистан. Излиза, че почти половината от урните зад граница ще са в Анадола.

„Това е политическа злоупотреба и манипулации“ – заяви в сряда в ефира на Нова телевизия евродепутатът Ангел Джамбазки. Тревогата му за подмяна на вота е напълно основателна. Защото всички знаем как точно гласуват в турските градове, където не се осъществява абсолютно никакъв контрол от страна на българската държава. И това отваря широко пътя пред злоупотребите с вота. 

„Гласуването за български избори зад граница трябва да се осъществява единствено в посолства и консулства. Такава е практиката в Македония например. Защо в Турция трябва да бъде различно, като се разкриват секции дори в кафенета. Манипулацията на волята на българските избиратели благодарение на гласовете, идващи от Турция, е факт. Там никой не може да гарантира дали наистина тези хора гласуват или някой просто им събира личните карти“, възмутен е заместник-председателят на ВМРО. Той припомни, че благодарение на контролирания вот в Турция противоконституционната партия ДПС е получила 3 мандата в София през 2013 г.

Безспорно не е редно хора, които никога не са идвали в България и не са плащали данъци – като мнозина от избирателите край Босфора, да определят кой ще управлява страната ни. Но уви, това ще продължава да е така, докато не се направят най-накрая крещящо нужните промени в Изборния кодекс, налагащи принципа на уседналост и евентуално въвеждането на образователен ценз.

Защото не е правилно и люде, които не могат да четат и да говорят на български език, да влизат в тъмната стаичка и да задраскват примитивно това, което са им показали като картинка, без дори да разбират за какво става дума.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
02.09.2014 04:19:08
0
0
nashite sanarodnizi koito sa izbrali turzia za svoja rodina mogat da doprinasjat i za dobri otnoshenia meshdu turzia i tjahnata rodina balgaria ako sa se rodili v balgaria . i taj kato mnogo ot tjah sa ushili balgarska istoria i posnavat mnogo balgarski istorii i taj kato sega tehni deza i vnuzi ushat turska istoria i posnavat turskite istorii to s zel sblishavaneto na dvata naroda mogat da podarjat na balgarite i na balgaria turski ushebnizi po istoria za da vidim i ofizialnoto tursko mnenie za nejnata istoria i ako ima antibalgarski tekstove da pomolom da se istrijat ili podmenjat s ne antibalgarski tekstove . sashtoto se otnasja i za istoriitr na drugi sasedni strani .i tova e rabota na ministerstvoto na kulturata i prosvetata.i na patriotishnite organisazii i partii a mojata rabota e da si namerja rabota ot kojato da peshelja mnogo pari i da shiveja edin po radosten shivot vmesto da se ostavjam da zavisja ot neblagonadeshdni MOSHEnizi ispolsvashi,i druga izmet
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки