Ромска далавера за 4 милиона лева


Ромска далавера за 4 милиона лева
Тук ще се издигне „социалният“ блок
29 Август 2014, Петък


Наводнението в „Аспарухово” стана стръв за европейско финансиране. Общината ще вдига блок насред улицата на смъртта

Автор: Илияна Христова

Вместо да продълбае  фаталната улица „Горна студена”, да разчисти къщите там, да премахме незаконните пристроявания, да освободи дерето, Община Варна смята да я застрои още! Тя предвижда да вдигне жилищен блок насред улицата на смъртта. Намерението е съвсем сериозно, заведено е в деловодството на кметството и преди няколко дни се състоя обществено обсъждане.

Да припомним – „Горна студена” е улицата, по която тръгна вълната при наводнението през юни в „Аспарухово”, следствие на което 13 души намериха смъртта си. Застроена е нагъсто от масивни и паянтови постройки, явявайки се част от кварталното циганско гето. 
Точно на това зловещо и опасно място сега, на номер 49, ще се появи 5-етажен блок. Познахте – той ще е ромски, за мургавото малцинство, което задръсти със сгради и мръсотия района.

Проектът е доказателство за алчността и лицемерието на варненските общинари, както и за двойния аршин, с който се отнасят към българските граждани.
Блокът няма да бъде строен със средства на общината.
Основното финансиране идва от европейската програма „Регионално развитие”. Приблизителната  стойност е 4 милиона лв. Става дума за проекта, по който 4 български града ще строят с европейски пари социални жилища за „уязвими групи”.

Първоначално Варна не бе в списъка, но тя измести Бургас, след като протести осуетиха вдигането на подобен блок в квартал „Меден рудник”.
Никой преди наводнението не е планирал да строи социални апартаменти насред „Горна студена”. Проектът предвиждаше те да бъдат вдигнати в квартал „Възраждане”. Но живеещите там събраха 5000 подписа и бурното им недоволство осуети начинението.
Така Варна се изправи пред угрозата да загуби тези пари, а находчивите общински умове измислиха блокът да се пръкне сред улицата на смъртта.

Каква прекрасна идея, наистина – ЕС обича да помага на бедстващи хора, а след сегашните 4 млн. лв. общинската администрация може да поиска още 4 милиона. Може ли блок без укрепване точно в този район? Естествено, че не – ще трябват нови пари за сондиране, насипи, канализация. Наводнението може да се окаже една много доходоносна далавера!
Голяма работа, че ако тръгне пак вълна, на пътя и ще се окажат още стотина души от „социалния блок”.

Идеята той да е във „Възраждане” отлежава поне година. Проведоха се дискусии, няколко пъти хората там протестираха, а общински чиновници  успокояваха духовете, че няма място за притеснение.
Жителите на квартала се страхуват от едно единствено нещо – че цигани ще им станат съседи. Те не искат подобно съжителство, страхувайки се от разрастване на престъпността, и настояват теренът да се превърне в парк.

Но общинарите твърдо отговарят, че въобще не иде реч за цигански блок. „Ще се настаняват уязвими групи, т.е. социално слаби, хора със здравословни проблеми”, упорстват чиновниците.
Но дебелата им лъжа лъсна сега, когато се разбра, че блокът ще е насред гетото в „Горна студена”. Щом ще е в циганска махала, ясно е, че ще е за цигани.

Публиката на общественото обсъждане, проведено преди няколко дни, бе преобладаващо ромска. Общинарите вече и не помислят, че блокът няма да е цигански. Няма новина – управниците в България отдавна са свикнали да лъжат, а лицемерието им остава безнаказано.

Награда за нередовните
На общественото обсъждане се потвърди едно голямо подозрение. Присъстващите цигани поиска, а общинарите се съгласиха блокът да бъде само за хора, живеещи в „Аспарухово”. Така се потвърдиха опасенията, че тези, които са строили незаконно, ще бъдат зарадвани с чисто нови апартаменти. Вместо да ги санкционира, общината ще им предостави безплатно жилище. И тук няма новина – в страната се реализираха доста подобни проекти. Но ромите така и не се научиха да живеят в блокове.

Единадесетте фургона, които Община Варна предостави за бедстващите от „Аспарухово” и разположи във военното поделение „Сокол”, стоят празни в момента. Ромите, за които са предназначени, не искат да живеят в тях. Оплакват се от условията. Но не са на улицата, намерили са къде да се приютят.

Не е ли това по-правилният начин – сами да се справят, наравно с всички български граждани. Не е ли редно социални жилища да се строят за наистина уязвими групи?
Така е безспорно, но най-първата грижа на Община Варна в момента е да усвои едни европейски 4 милиона лева.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки