В Пловдив печатали фалшиви сирийски паспорти


29 Август 2014, Петък


Полицията в Пловдив и ДАНС разбиха канал за фалшиви сирийски паспорти, с които у нас са щели да нахлуят хиляди нелегални турци.

Автор: Камен Колев

Той бе пресечен тази седмица, като са арестувани девет човека, а срещу шестима от тях са повдигнати обвинения, съобщи  директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов.
Поръчител и организатор на канала е 37-годишният български гражданин от с. Йоаким Груево Георги Иванов. Той е криминално проявен и осъждан през 2006 г. за участие в банда за изготвяне и съхраняване на предмети за фалшификация на парични знаци. Иванов е бил уличен в подправянето на монети от по 2 евро. Сред другите задържани е известният пловдивски печатар Аспарух Щерев – Паро. Той създаде собствена печатница „Кристал”, след като напусна полиграфически комплекс „Жанет-45“, където беше началник на печатарската база.

Престъпната дейност на групата е започнала преди три месеца. Иванов измисля схемата и се свързва с Христо Лозев, който има печатница, наследена от баща му Хубен Лозев. Дава му 2500 лв., за да осигури нужните консумативи. Тъй като неговата печатарска база не била достатъчно добра, Лозев влиза в контакт с Аспарух Щерев, който имал повече технически възможности. В схемата се включва и майката на Лозев – Танчи, която помага на сина си в престъпната дейност и също е арестувана.

Лозеви са се договорили да работят с Иванов, притиснати от немотия – семейното им жилище на централната улица „Капитан Райчо” в Пловдив е ипотекирано и обявено за продан от съдебен изпълнител. МВР влиза в следите на замесените след получена оперативна информация за подправяне на документи за самоличност, обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.  Полицаи под прикритие провеждат две срещи с продавачите на паспортите, уж за да договорят сделка. Така полицията успява да влезе в печатницата в момента, в който са се печатали фалшивите сирийски паспорти.

Качеството на хартията и на самите лични документи е изключително високо, изтъква прокурор Гергана Мутафова. На машините в разбитата печатница е имало 1500 листа, от които могат да се изработят 1000 паспорта. При проведените над 10 претърсвания и изземвания са намерени заготовки и печати на ИА "Автомобилна администрация", Държавно горско стопанство, ваучери за храна на държавни фирми, етикети за алкохолни напитки, печати и дипломи на университети, испански документ за самоличност, пояснява още Мутафова.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки