Къде е спасението на България?


Къде е спасението на България?
Карикатура: Николай Арнаудов
28 Август 2014, Четвъртък


По време на протестите се чуха много ценни идеи за изборни правила, които така и не станаха факт



За една година управление 42-то Народно събрание не можа да изработи нов Изборен закон, с който да се осигурят легитимни и честни избори. Предложението на президента за провеждане на референдум по основни въпроси в Изборния закон не беше прието.
Отхвърлена беше и подписката, съдържаща 500 000 подписа на български граждани в подкрепа на провеждането на всенародното допитване.

Изборите и референдумите са характерен основен белег на демокрацията. Може ли тогава да се говори за демокрация в България, когато парламентът не желае да чуе думата на народа? В много европейски държави се провеждат редовно референдуми по най-различни въпроси. Досегашният български парламент не може да се нарече Народно събрание, тъй като не се интересува от гласа на народа. То беше събрание на хора, за които властта е път към лично забогатяване, за които властта е бизнес.

Ако предстоящите парламентарни избори се проведат по същия изборен закон, статуквото ще остане и вечните парламентарни партии ще си запазят монопола във властта. И отново ще има протести.
България се нуждае от промяна. Властта на едрия капитал, която се установи у нас за последните 25 години, трябва да се разруши, да се разрушат олигархичните структури в държавата.

България се нуждае от интелигентни, компетентни управници с висок морал, за които нейното добро стои над всичко, над личните интереси.
В провежданите досега парламентарни избори и изборите за Европейски парламент се наблюдава тревожна картина. В изборите участват едва 20 -30% от имащите право на глас. Българският народ избира своите управници. Но как могат да бъдат избрани най-достойните, когато голям процент от българските граждани не гласуват?

Болшинството от тях са образовани интелигентни  българи, които са отвратени от корумпираните, некомпетентни, продажни управници. В последните 20 години в Народното събрание се въртят все едни и същи партии и се избират едни и същи личности. Има депутати, които ще се пенсионират като такива. Много от народните ни избраници редовно отсъстват от заседанията, а напоследък и цели парламентарни групи не влизаха в залата.
А като депутати получават заплата. Работник, който без причина не се явява на работа, бива уволнен. Същото трябва да се отнася и за депутатите. Те се подиграват с българските избиратели.

Значителен брой от българските граждани, които гласуват, са хора без образование. Масово в изборите участват неграмотни цигани. Купуването и продаването на гласове съществува, независимо от декларациите на партиите, че е престъпление. В изборите за ЕП имаше скандален случай, на който така и не се обърна внимание. А би трябвало при явни доказателства за манипулации на вота изборите да се анулират.

Гласоподаватели редовно се извозват до урните с рейсове от Турция  Предстоящите избори са насрочени за 5 октомври, която дата съвпада с религиозния празник Курбан Байрам и вероятно ще заприиждат към страната ни много повече автобуси от югоизточната ни съседка и ще има много повече гласували хора, които не живеят постоянно в България и не познават нашите проблеми.
От посочените факти може да се направи трагичния извод, че нашите управници се избират от циганите, турците и може би още с малко участие на граждани, които работят в държавни и общински учреждения, които се страхуват да не изгубят работата си и затова се разкарват до урните.

По време на протестите често се издигаха искания за нови хора в политиката, за управници с висок морал. Предлагаха се и много ценни идеи за изборни правила. Като това да се въведе задължително гласуване, както е в много държави по света. Както и да се въведе образователен ценз, при което в избирателните списъци да се включват само граждани с най-малко средно образование. В същото време кандидатите за депутати би следвало да имат задължително висше образование и доказана професионална компетентност. Семейните от тях пък да имат законно семейство.

Добро предложение е и да отпадне процентната бариера. Така в управлението ще влязат нови хора. Никой не желае гласът му да отиде за партия, която категорично не подкрепя. И, разбира се – изборите би следвало да се признаят за законни само ако са гласували 50% от имащите право на глас.

доц. Христина Колева,
София


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
29.08.2014 06:34:39
0
0
SPASENIETO NA BALGARITE E V TOVA VSEKI DA IMA GOTOVNOST I SPOSOBNOST DA SE SPASJAVA SAM
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки