Нашенски марки в Британската библиотека


Нашенски марки в Британската библиотека
Страница от световен филателен каталог на английски език, представяща за сравнение ъглите на марките с двата вида надписи в тиражите от 1881 г. и 1882 г.
27 Август 2014, Сряда


Най-голямата и най-богата филателна колекция в света се намира в Британската библиотека в Лондон. Тази невероятна сбирка е учредена през 1891 г.

Автор: Никола Филипов

и съдържа десетина милиона марки от цял свят. В стените на коридора на първия етаж са вградени хиляда издърпващи се двустранни табла с подредени редки и ценни пощенски марки и пликове от целия свят и от всички времена.
Българската филателистика е достойно представена с десетки интересни експонати, като например цялата серия на първите наши марки,  валидирани на 1 май 1879 г. с цени в сантими и франкове. Тук може да се видят и надпечатки с нови номинации, надпечатки с три различни цвята самолетчета за въздушна поща, марки с погрешен цвят и др. 

Любопитно, а и съвсем непознато е, че в първите български пощенски марки с националната ни валута от 1881 г. стотинките са дадени в мъжки род – т. е. не една стотинка и две стотинки, а един стотинк и два стотинка (като ударението падало на първата сричка)!? Още по-интересното е, че този факт не се отбелязва в българските каталози и вероятно единствените запазени такива екземпляри може да се открият само в постоянната експозиция на Британската библиотека!

Нямам обяснение защо се крие тази интересна подробност, която аз научих именно в Лондон. Та за колекционерите точно това са ценните познания. Вероятно в подготовката и отпечатването на тези марки в Санкт Петербург са участвали само руснаци, които са сметнали, че подразделението на лева е един стотинк. През следващата 1882 г. грешката е поправена и отпечатана нова серия.
Западните филателни каталози публикуват за сравнение ъглите на марките с двата вида надписи, за разлика от нашите, в които е представена единствено правилната марка от 1882 г., но като серия, издавана уж още от 1881 г.?!

В писма, изпращани от Русчук, марка от 10 стотинки е разделяна наполовина вертикално или по диагонал и ползвана като марка от 5 стотинки.
В колекцията на Британската библиотека се срещат също екземпляри от отпечатаните с погрешен цвят. Има и няколко от 1925-1926 г. с цветни самолетчета за въздушна поща и много други.
И още нещо любопитно. В Австрия през 1906 г. биват отпечатани първите пощенски марки, украсени с пейзаж. След няколко години това правят и българските пощи, като първата наша такава марка е с изглед към Асеновата крепост. Тя е отпечатана през 1911 г. в огромен 50-милионен тираж!


Патриотичен календар

22 август 1879 г. — От 22 до 31 август в София се състои събор на митрополитите и духовенството по уредба на църквата в Княжество България

23 август 1877 г. — Води се най-тежкият бой по време на битката за Шипченския проход (11 август стар стил)

25 август 1938 г. — Родена е народната певица Янка Рупкина

26 август 1886 г. — Княз Александър Батенберг е принуден да абдикира от българския престол.

26 август 1896 г. — Роден е Иван (Ванче) Михайлов, виден деец на българското националноосвободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация

26 август 1934 г. — Открива се Паметникът на свободата на героичния връх Шипка

27 август 1895 г. — На Черни връх в планината Витоша се полагат основите на Български туристически съюз под ръководството на писателя Алеко Константинов

27 август 1916 г. — По време на Първата световна война Българската армия осъществява втория етап на Леринската операция на Македонския фронт


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки