Фермерите искат незабавни компенсации


Фермерите искат незабавни компенсации
26 Август 2014, Вторник


Заразата е засегнала вече 203 населени места у нас, а смъртността е около 20%


Незабавни компенсации за собствениците на животни, заразени или умрели от болестта син език, поискаха фермери и представители на браншови организации от цялата страна. „Настояваме това да стане по средноевропейски цени на глава добитък“, каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.
Стопаните и браншовиците се срещнаха в Пловдив, за да набележат спешни мерки за справяне със ситуацията. Те излязоха с две декларации. Първата, с искане за компенсации, ще бъде адресирана и до главния прокурор Сотир Цацаров.

„Ще сезираме главния прокурор за допуснато престъпно бездействие от предишния Министерски съвет, който на два пъти отказа на бившия аграрен министър Димитър Греков отпускането на средства за справяне с болестта син език“, обяви Бойко Синапов.
„Ако бяха взели мерки - обработката на местата за паша и на водоемите, това можеше да не се случи“, категорична е и Боряна Дочева от Управителния съвет на Сдружение на млекопроизводителите "Тракия милк".

Втората декларация на животновъдите ще бъде внесена по време на Консултативния съвет по животновъдство в аграрното министерство на 21 август 2014 г.
„Освен незабавно изплащане на компенсации, искаме да се пръскат водоемите, да се осигурят пари за ваксини догодина, както и средства за умрелия добитък и пропуснатите ползи“, подчерта Боряна Дочева. По думите на Синапов, компенсации трябва да има и за стопаните, чиито животни са живи, но се лекуват с антибиотици и се пръскат с препарати, поради което не могат да бъдат заплодени.

„Настояваме още за изплащане на всички средства по различните схеми най-късно до 16 октомври“, добави Боряна Дочева. Нужни са спешни мерки за разрешаване на проблема с унищожаването на труповете - например площадки за загробване, тъй като екарисажите в страната не могат да смогнат, обясниха животновъдите.
„Разберете, положението е трагично - един наш колега иска да посегне на живота си, хората са с кредити, какво ще правят сега“, обясни още Боряна Дочева.
Заболяването син език се предава чрез ухапване от комари и не е опасно за хората, както и продуктите, добити от заразени животни (мляко, месо), могат да се консумират без опасения.

При констатиране на заразата при животни със слабо изразени клинични признаци се предприема лечение с антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства, припомнят от БАБХ.
„Министерството на земеделието и храните е осигурило 450 хиляди лева за обезщетения за собствениците, но ако сумата се окаже недостатъчна, ще се търсят още пари“, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Направени са и първите стъпки пред Брюксел да се разреши ваксинацията на животните. Закупуването й ще струва на държавата 7,5 млн. лв. „Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, но вероятно ще има компенсационен фонд, който ще дойде по линия на Европейската комисия“, уточни Георги Костов.
Към момента БАБХ е наложила тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни.

Ограничено е извеждането на паша в часовия диапазон от 19 до 8 ч. Предприети са и действия за обработка с инсектициди на фермите, торищата и местата за водопой.
Експертите от БАБХ припомнят, че при съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта, трябва да уведомят обслужващия ги ветеринарен лекар, официалния ветеринарен лекар в общината или съответната контактна точка от съответната земеделска служба в региона.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки