Български учен изобрети „умна“ хартия


Български учен изобрети „умна“ хартия
Лабораторията в Университета на Северна Дакота, където се вграждат чиповете
25 Август 2014, Понеделник


Професор Валери Маринов, който живее в САЩ от 17 години, смая света с банкноти с вградени чипове, създадени по революционна технология

Автор: Георги Ваташки

Български учен предизвика истински световен фурор в началото на това лято с проект за създаване на „умни” банкноти. Професор Валери Маринов, който живее в Америка от 17 години, е един от водещите преподаватели в Университета на Северна Дакота. От началото на тази година е ръководител на специална научна група, която разработва проекти в областта на електронните технологии.

В края на юни екипът му демонстрира за първи път уникалната технология за вграждането на електронни чипове в хартия. Така тя може да бъде използвана най-вече за печатане на пари, финансови и други документи, сертификати, билети и ценни книжа, които иначе са сравнително лесни за фалшифициране. Чипът в банкнотите, изработени от „умна” хартия, ще улесни разследващите в борбата им срещу фалшифицирането и прането на пари и ще помогне да се проследят финансовите средства, които се въртят в областта на сивата икономика.

Нашенецът е роден в Пловдив, където завършва местния електротехникум. „Моята класна ръководителка още не може да се начуди на факта, че пробих
в научния елит на САЩ.
Тя беше твърдо убедена, че най-доброто от мен, което може да излезе, е посредствен електротехник, и то с кратка кариера, тъй като сто на сто токът щял да ме пребие преди да навърша 30 години“, спомня си с усмивка Валери.

След като завършва средното си образование, се мести в Русе, където следва в Техническия университет, който завършва с отличие. Именно там бъдещият учен започва да трупа знанията, които ще го изведат до международния успех. След дипломирането си по разпределение започва да работи в различни предприятия в родния си град.
„Седем години по-късно, една сутрин се събудих с мисълта, че не се виждам как ще работя цял живот от 8 до 17 часа и всеки ден да ми е един и същ. Така реших, че трябва да направя нещо по въпроса“, връща се към миналото нашият сънародник.

Той записва задочно аспирантура в столичния Технически университет. През 1979 г. става асистент в новооткрития филиал на вуза в Пловдив. Четири години по-късно за първи път излиза извън страната.
Първоначално работи една година като преподавател в Таеджон, Южна Корея, а през 1996 г. е назначен за асистент на постоянно място в университета в кипърския град Фамагуста. Пристига в Новия свят на следващата година.

Не след дълго започва работа в Университета на Северна Дакота, който е един от стоте най-добри висши учебни заведения в САЩ, като попада в една група с Масачузетския технологичен институт, Йейл, Харвард и Станфорд. Бюджетът му, който е определен за научни изследвания, възлиза на близо 120 милиона долара.
„Ръководството на вуза не се интересува кой си и откъде си, а само дали си трудолюбив и имаш идеи, които искаш да осъществиш и знаеш как да стане това. Тогава те подкрепят на сто процента. Легнеш ли обаче на стари лаври и започнеш само да отбиваш номера, бързо ти показват вратата, защото конкуренцията е огромна“, отбелязва българинът.

Преди няколко години Маринов и неговите колеги научават, че Централната европейска банка и Японската централна банка се опитват да разработят технология за поставяне на чипове в техните банкноти. Намеренията на банкерите датират още от 2000 г., но още няма никакви практически резултати. Това заинтригува родния учен, защото макар и на пръв поглед тривиален, проблемът всъщност не е никак прост.

„Това е така, защото банкнотите се печатат на хартия, която е с дебелина от порядъка на стотина микромилиметра, което е сравнимо с дебелината на човешкия косъм, а чиповете са обикновено доста по-дебели. Така че на мен ми беше интересно да видя как от техническа гледна точка това може да бъде реализирано. Когато погледнах по-навътре в проблема, разбрах, че всъщност има нужда от нова технология, защото иначе е невъзможно да сложиш електронен чип, който е няколко пъти по-дебел от хартията, вътре в самата нея“, обяснява професорът.

Неговият екип, в който дейно участие взима и друг български учен - физикът Юрий Атанасов, след две години упорит труд и безкрайни часове опити, достига до създаването на smart paper или казано на български: „умна хартия“.
Тази технология се нарича радиочестотна идентификация и тя не е нова – почти на около 20-30 години. Досега обаче се използва основно за производство на т. нар. „умни" етикети –т. е. баркодовете. Така, както на всяка една опаковка и на всеки продукт има баркод, тази технология с чип го заменя. Но не става дума само за обикновена механична замяна.

Баркодът има 10-12 цифри, а новият чип може да съдържа в най-простата си конфигурация
около 2 килобайта информация, което е стотина пъти повече. Данните в него може да се четат от разстояние (от 5 до 15 метра), което също е важно постижение, докато баркодът се разчита само ако четецът е в непосредствена близост до него.
Самите чипове се правят от силиций, който е много крехък материал, но когато се изтъни до дебелина от 20 микрометра, той става гъвкав и тогава вече може да бъде вграден в банкнота, при това без да се повреди при сгъване или даже скъсване.

„Основният проблем е, че тази технология я няма в листовете хартия за банкноти. Причина за това е, че етикетите са много по-дебели, а листовете хартия са много по-тънки. Може да изглежда много елементарна разликата, обаче от технологична гледна точка, когато трябва да се приложи чипът в такъв продукт като офис хартия, технологията става много сложна", обяснява изобретателят.

За да демонстрира своето откритие, Маринов създава измислени банкноти и вгражда чипа в тях. С тях го снимат и така в медиите гръмва новина, че идва краят на фалшивите пари. Това поражда и комични ситуации. „Звучи като виц. Tъкмо когато правех банкнотите в мазето за първата демонстрация пред комисията в университета, се обади приятел и пита какво правим. В мазето сме, жена ми разсажда, но не канабис, а домати, аз правя фалшиви пари.“

Въпреки че „умните“ пари са готови и тествани, тяхното приложение все още е в бъдещето. Подадена е заявка за патент, а тази процедура в Америка може да отнеме дори години. За да стигне до масово производство, са нужни пък значими финансови инвестиции.

„Евентуална промяна в банкнотите ще отнеме много време и трябва 100-процентова гаранция на технологията във всички аспекти - не само технически, но дори политически. Особено в такъв момент като разрастващия се скандал в САЩ заради подслушванията на Националната агенция за сигурност, хората са много изнервени поради това, че някой може да ги следи. Ако си помислят, че може и в парите им да има електронно устройство, което да позволява да се идентифицира от разстояние, без притежателите дори да знаят, това прави много хора нервни“ – изброява българинът пречките пред „умните“ пари.

Интересът към постиженията на Валери Маринов и неговият екип расте с всеки изминал ден. Голяма канадска компания иска да вгради чипове под фурнира на панелите за мебели, които пласират по цял свят. Така ще е възможно, ако има проблем с мебел в Австралия, представител на фирмата да прати точна информация в Канада и да проследят случая. От Великобритания пък има интерес към вграждане на устройството в картини и други произведения на изкуството, за да се гарантира тяхната оригиналност и да се предотвратят фалшификации. Учените получили запитване дори от правителството на Нигерия, което настоява да е сред първите, въвели революционната технология на Черния континент.

Въпреки „умните” банкноти и доброто заплащане зад Океана, за българина парите не са основната цел в живота. „За мен не стои въпросът колко пари ще спечеля от това. За мен е странно да правя нещо с идеята за финансова облага. Не ми е присъщ търговският мотив да правя пари от всичко, мотивът ми е любопитството. Достатъчно ми е това, което имам. Трябва това, което правя, да ми е интересно. Най-вероятно някой друг ще осъществи производството и ще вземе големите пари от изобретението. Моето място е в лабораторията и в класната стая. Там се чувствам най-добре“, категоричен е нашенецът.

Въпреки успехите и световната слава, Валери Маринов не забравя България и при завръщанията си в родния Пловдив винаги намира време да помогне и насърчи младите български учени: „Всяко лято пристигам у нас за няколко седмици ваканция и винаги чакам с нетърпение този момент. Що се отнася за работата ми обаче, не мисля, че бих могъл в България да имам същите условия и възможности, каквито имам тук. Моята област е електронни технологии и тя изисква много повече от един офис и един компютър.

Например, в лабораториите на този център, в който работим с моята група, има екипировка за над 10 милиона долара. Мисля, че това е с пъти повече, отколкото е бюджетът за научноизследователска дейност на цяла България.“
Валери Маринов обаче е оптимист за развитието на родната наука: „Аз съм сигурен,  че за България идват добри дни. Ще дойде момент, когато нашата държава ще може да си позволи да финансира науката на нива, на които тя се финансира в останалите развити държави. Ако това стане, не виждам причини много български учени и инженери като мен, които сега работят навън, да не искат да се завърнат“.


Валери Маринов Измислената валута, с която Маринов демонстрира новата технология

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки