Жители на Пелевун отбелязаха 100 г. от заселването си


Жители на Пелевун отбелязаха 100 г. от заселването си
С богата фолклорна програма бе честван едновековният юбилей от заселването на българи от Мала Азия в ивайловградското село Пелевун Снимка: Община Ивайловград
24 Август 2014, Неделя


Стотици жители на ивайловградското село Пелевун отбелязаха 100 години от времето, когато прогонените им от Мала Азия прадеди се завръщат в България

Автор: Милена Михова

и заживяват в родопското селце. По време на юбилейния събор бе открита паметна плоча на бежанците от Мала Азия, дар от наследниците на Димитър Гинев и Атанас Чакъров.
Честването бе  организирано от Община Ивайловград и инициативен комитет на село Пелевун. Присъстващите се върнаха назад във времето, когато стотици български семейства от Бурса и Измир пристигат тук и намират спокоен пристан след гоненията.

Славната история на населеното място е свързана и с Капитан Петко войвода. С неколцина смели юнаци през 1914 г. той избива главатарите на обсадилия селището башибозук и така спасява българското население от жестокото клане.
По време на тържествата коренякът Димитър Гинев представи книга си „100 години в Пелевун”, в която са събрани историята, традициите, културата на селището, както и традиционни думи от местния диалект.

Поздрави към гостите на събора отправи кметът на Ивайловград Диана Овчарова. „Днес е необикновен ден. Всички сме чували израза „това се случва веднъж на 100 години”. Днешната среща събор не е само положено цвете пред паметника на войводата, не е запалената свещ в църквата с молитва за благополучие и за здраве на всички. Тя е спомен и вричане към паметта на тези, които са били принудени да напуснат дом, да отрежат корени и да ги пренесат тук, за да имаме историческа памет’’, заяви тя.

В концертната програма се включи танцов ансамбъл „Ритмика” от Крумовград. Стотици хора се хванаха на хорото на площада пред паметника на Капитан Петко войвода. Певческа група „Незабрава” към пенсионерския клуб в Пелевун очарова присъстващите с песни от фолклора на селото. Кулминацията на вечерта бе изпълнението на певицата Марияна Аладжова.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки