Домът на европейската история събира експонати


Домът на европейската история събира експонати
В тази прекрасна сграда в брюкселския парк „Леополд“ ще се разположи Домът на европейската история
24 Август 2014, Неделя


Той ще отвори врати през есента на 2015 г. в парка „Леополд“ в Брюксел в сграда, строена някога с дарения от изобретателя на фотоапарата Кодак

Автор: Яна Славянска

По инициатива на Европейския парламент от известно време се реализира един нов общ европейски проект, който е планирано да стане факт през есента на 2015 г. В сърцето на  европейския квартал в Брюксел, в близост до европейските институции, насред парка „Леополд“ ще издигне снага Домът на европейската история.
Всъщност сградата, в която ще се помещава той, носи името „Ийстмън“ и е построена в далечната 1935 г.  като стоматологична клиника за деца в необлагодетелствано положение. Любопитното е, че строежът й е финансиран с дарения от изобретателя на фотоапарата Кодак.

Сега обаче тя се обновява като съгласно плановете се извършва ремонт на фасадите, който обаче няма да накърни историческата естетическа стойност на зданието. Ще бъдат добавени единствено съвременни пристройки във вътрешния двор, както и върху покрива на старата сграда. Интересен факт е, че в бившата чакалня за деца са запазени стенописи от художника Камий Бартелеми, които илюстрират басни от Лафонтен.

Мотивите за създаването на подобна експозиция, чиято идея датира още от 2007 г., са изложени подробно в интернет портала  на Европейския парламент. „Продължаващият десетилетия процес, който доведе до създаването на Европейския съюз, е оставил дълбок отпечатък върху начините, по който се организират и управляват европейските държави, но досега не е съществувало обществено пространство, в което процесът и събитията да бъдат поставени в по-широк исторически контекст, като по този начин се обединява и съпоставя контрастиращият опит на различните европейски държави.

Поколението, чиито представители са преживели трагедиите на ХХ век и впоследствие са изградили Европейските общности, си отива. Поради това сега е моментът да бъдат съхранени техните разкази и спомени, така че бъдещите поколения да знаят как и защо именно по този начин се е развил съвременният Европейски съюз. В моменти на криза е особено важно да бъде ясно изразена решаващата роля на културата и наследството и да се помни, че мирното сътрудничество не трябва да бъде вземано за даденост“.

Именно това е идеята, която стои зад решението на Европарламента да се създаде Дом на европейската история – да се даде възможност на европейските граждани да научат повече за този исторически процес и да осмислят неговото значение за настоящето.
Изложбата ще бъде организирана по такъв начин, че да задоволява изискванията на всеки посетител, независимо от обема на неговите предварително придобити познания по история.  Планиран е и широк спектър от образователни и културни програми.

И тъй като в голямото европейско семейство на ЕС се говори на много езици, Домът на европейската история ще представя основното си съдържание на всички 24 официални езика в общността. Понеже езиковото многообразие се разглежда като израз на културното многообразие на Европа, желанието на създателите на това духовно средище е посетителите му  да възприемат неговия многоезиков характер като една от главните му ценности.

Иначе постоянната изложба, която ще заема площ от близо 4000 кв. м., както и временните и пътуващи изложби, ще бъдат организирани като сбирки от представителни за европейската история предмети и документи, образователни програми, културни събития и публикации, както и разнообразно онлайн съдържание.
За да се създаде транснационален общ преглед на европейската история, в постоянната експозиция на Дома, която ще е и негов централен елемент, се предвижда да бъдат обхванати шест теми от модерността, в които има възможност да се включат и материали от България.

В тази връзка Регионален исторически музей – Русе тези дни се обърна към обществеността в дунавския град да помогне за представянето на страната ни в това общоевропейско дружно начинание. Възможностите за това са като се дарят туристически сувенири от времето на социализма, както и пощенски картички от този период.

Припомняме, че през пролетта във връзка с проекта на посещение в русенския музей бе кураторът на Дом на европейската история в Брюксел Кристин Дюпон, придружавана от Симина Бадика от Музея на румънския селянин в Букурещ. През юли Дюпон посети и Велико Търново, където интересът й се фокусира върху музейната сбирка „Възраждане и Учредително събрание“. Дни преди това тя бе изпратила писмо до музея в старопрестолния град с искане да бъдат предоставени за брюкселската експозиция двата оригинални печата с девиза „Свобода или смърт“, изработени за нуждите на БРЦК и ползвани от Апостола на свободата Васил Левски.

Тогава обаче музейните експерти заявиха, че печатите са национално богатство и тяхното място е в родната експозиция, където могат да се видят едни от малкото вещи, докосвани от ръката на Дякона. Затова бе предложено за Дома в Брюксел да бъдат изработени копия, които да представят тази важна част от българската история.


Така ще изглеждат залите с постоянната експозиция

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки