Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
22 Август 2014, Петък


Нови мостове и канали градят по планетата, а в столицата на ЕС „цъфна“ килим от бегонии


Мост ще свързва Франция и... Бразилия

Властите в Бразилия и Франция обсъждат строителството на автомобилен мост, който ще съедини двете страни. На хората, запознати с географията на света, тази идея ще им се стори напълно безумна и неизпълнима. Работата е там, че съоръжението ще се извие от Бразилия не до европейската част на Франция, с която ги разделя Атлантическият океан, а до разположената в североизточните части на Южна Америка Френска Гвиана, явяваща се част от френската държава.

От дълги години двете държави мечтаят да се свържат с автомобилни съобщения. За да може автомобилният транспорт да попадне от едната страна в другата, на пътниците ще се наложи да шофират в продължение на 350 километра. Но за реализацията на тези планове пречи слабата пътна инфраструктура и специфичните климатични условия на региона.
До бреговете на река Ойяпок, разделяща Френска Гвиана и Бразилия, доскоро водеха черни пътища с голям брой дървени мостове. Всяка година по време на дъждовния сезон, който тук е през първото полугодие, маршрутът заприличваше на едно непрекъснато корито, пълно с мръсотия и кал.

На двете съседни страни се налага да се погрижат за създаването на надежден път, който да устои на продължителните интензивни дъждове. Сега, когато до бреговете на реката Ойяпок вече отвеждат качествени пътища, Франция и Бразилия най-накрая седнаха на масата за преговори по въпроса за съвместното строителство на моста, който ще ги свързва.


В центъра на Брюксел опънаха цветен килим

В края на миналата седмица главният площад в Брюксел – Гран плас, грейна в ярки цветове заради „опънатия“ по него жив килим, изработен от стотици хиляди цветя. Художественото произведение е резултат от упорита двегодишна работа по него.
„Килимът се състои от 600 хиляди бегонии. Тази година изобразяваме турски килим и причината за това е отбелязването на 50-годишнината от подписването на споразумение между Белгия и Турция, в резултат на което тук започват да пристигат първите турски емигранти“ – уточнява зам.-кметът на Брюксел Филип Клоуз.

Цветният килим на Гран плас се застила веднъж на две години. Именно толкова време е необходимо, за да се изготви проектът. Специалистите намислят темата, дизайнерите разработват модела на плетеницата и шарките, а флористите изчисляват нужното количество живи цветя. Самият килим се изработва от доброволци – тази година желаещите да се включат в акцията са били над стотина.

Бегониите са избрани не случайно. Тези цветя са известни с това, че като отрязан цвят може достатъчно дълго да се запазят свежи без вода.
Като размер тазгодишният килим достига 77 метра дължина и 24 м ширина.


Панамският канал отбеляза столетието си полупресъхнал

На 15 август 1914 г., когато в Европа започва Първата световна война, на другия край на света се състои едно не по-маловажно събитие – през Панамския канал минава първият кораб.
Това наистина е било от световно значение. Каналът позволява да се съкрати морският път от Сан Франциско до Ню Йорк цели два пъти и половина – от 22,5 хиляди км до 9,5 хиляди км. Неслучайно то се смята за едно от новите чудеса на света.

И цяло столетие по-късно съоръжението запазва своето значение. Достатъчно е да се отбележи, че през канала, съединяващ Тихия и Атлантическия океан, минава 5 % от световната търговия.
Дължината на това уникално дори и сега инженерно съоръжение е 77 километра, а две системи от шлюзове с широчина 33,5 м в началото и в края на пътя повдигат и спускат морските съдове на 26 м над морското равнище.

За значимостта на Панамския канал говори и това, че самата държава Панама се появява на картата през 1903 г., като всъщност тя се създадава най-вече за „обслужването“ на съоръжението. Първоначално неговата теритоиря принадлежи на Колумбия, след това на Франция, после на САЩ и най-накрая – на Панама.

Приблизителното време за преминаването през канала е от 20 до 30 часа. Пропускателната способност силно нараства с годините. Така например, ако през 1914 г. оттук са минавали по хиляда кораба, то през 2008 г. техният брой достига 14 702. Като цяло до същата тази година през Панамския канал са преминали общо над 815 хиляди плавателни съда.
Стогодишният юбилей на съоръжението обаче хич не е много весел. Срокът за завършването на много важни работи по разширяването му нееднократно е надхвърлян. Новите шлюзове ще позволят да се увеличи размерът на преминаващите кораби до 49 м в ширина и 366 м. в дължина. Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация не по-рано от първото тримесечие на 2016 г.

И природата не позволява столетието да се отбележи в цялото му величие. Централна Америка в момента страда от най-силната суша за много десетилетия назад, съобщава Би би Си. Нивото на водата в езерата Гатун и Алахуела, захранващи канала с вода, е твърде ниско. Последна надежда администрацията на Панамския канал възлага на дъждовния сезон, който тук обикновено продължава от октомври до декември. Но през миналата година есенните дъждове се оказаха най-слабите за цялата столетна история от съществуването на съоръжението.

А климатолозите отчитат възможността миналогодишната засуха да се повтори и сега като много голяма. Ако нищо не се промени, то в края на тази и началото на следващата година Панамският канал ще хлопне шлюзове за многотонажните кораби.
Юбилеят се помрачава и от новината за това, че крупното съоръжение скоро ще изгуби своята уникалност.  Между двата океана в Никарагуа ще бъде прокаран още един канал, който сериозно ще конкурира Панамския.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки