За корупция в ЕС отиват 120 милиарда евро


22 Август 2014, Петък


Изследване на Европейската комисия показва, че подкупването на политици, чиновници и държавни служители е разпространено във всичките 28 страни на Евросъюза


Да се измери нивото на корупцията в една страна е доста трудно и сложно, доколкото даващите и получаващите подкуп граждани се стараят да укрият своите действия. Най-авторитетният барометър на корупцията – международният индекс Transparency international   – показва единствено това как корумпираните граждани оценят своята страна, съобщават от „Икономически известия“. В понеделник Еврокомисията публикува за първи път свой собствен отчет за корупцията, изготвен на базата на анкетиране на 27 786 човека – повече от 500 жители на всичките 28 страни на ЕС.

Полученият резултат напълно шокирал еврокомисарите. Оказва се, че 76 % от гражданите на Евросъюза смятат, че корупцията е широко разпространена в техните държави. Повече от половината европейци (56 %), предполагат, че през последните три години нивото на взимане на подкупи се е повишило. Всеки четвърти гражданин на ЕС се жалва, че корупцията влияе на ежедневния му живот, а 8 % от запитаните признават, че през последните 12 месеца са станали участници или свидетели на корупционни действия. Общо корупцията в ЕС „изяжда“  120 милиарда евро.

„Мащабът на проблема в Европа поразява въображението. Корупцията подрива доверието на гражданите в демократичните институции и принципи на правовата държава. Тя вреди на европейската икономика и оставя държавните бюджети без необходимите приходи“ - заявява представилата отчета комисар по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малстрьом.
По нейно мнение, заради завишените цени в правителствените договори, скритото финансиране на политиците, подкупването на медиците, учителите и органите на реда, икономиките на европейските страни губят толкова пари, колкото биха им стигнали на напълнят бюджета на Европейския съюз.

Особено зле е положението в Румъния и България, където битовата и политическата корупция представлява системен проблем, отбелязва докладът. Също така сериозно безпокойство в Еврокомисията предизвикват Италия, Гърци, Чехия и най-новият член на обединеното европейско семейство – Хърватска.

Най-лошо за своите чиновници се изказват жителите на Гърция. 99 % от гражданите на тази страна смятат, че там корупцията е широко разпространена. В Италия така мислят 97 % от населението, в Литва, Испания и Чехия – 95 %. Най-добре на този фон изглежда положението във Финландия и Дания, където тези проценти са съответно 29 и 20 на сто.
Обикновените граждани на ЕС предимно се оплакват от това, че са принудени да дават подкупи в болниците, за да получат добро лечение. Доста по-рядко се критикуват рушветите за учителите и катаджиите.

Четири от десет компании смятат европейската корупция за препятствие за провеждането на бизнеса им. Всеки втори ръководител в строителния сектор и всеки трети топ мениджър на телекомуникационна или IT компания твърдят, че този проблем се шири в сериозни мащаби. Като най-разпространени спънки пред бизнеса се смятат нечестните условия на конкурсите и търговете, написани от корумпирани чиновници в интерес на определени участници. За съществуването на този проблем в получаването на договори и обществени поръчки съобщават 57 % от работещите в Европа компании.

В списъка с важните корупционни проблеми на Евросъюза влизат също конфликтът на интереси при определянето на цените в договорите (54 %), договарянето между участниците в търговете (52 %), неизпълнението на условията в договорите (47 %), а също и промяната в условията на договора след неговото подписване (44 %).
Корупцията в европейския държавен сектор тясно е свързана с дейността на организираните престъпни групировки, които в ЕС наброяват около 3000. Преди всичко те са разположени в Италия, България и Румъния.

Доверието на европейците към своите чиновници рязко е спаднало по време на кризата, лишила от работа милиони испанци, италианци и гърци. Експертите съветват, че политиците е нужно да намалят градуса на натрупаното в обществото напрежение, за да предотвратят социални взривове.

„Европейците продължават да губят доверието в своите лидери, доколкото връзката между бизнеса и държавния сектор е обвита в тъмнина, което кара гражданите да си задават въпроси чии интереси се съблюдават при това“ - коментира доклада на Еврокомисията заместник генералният директор на Transparency international Миклос Маршал.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки