„Загубени спомени, намерени мечти”


„Загубени спомени, намерени мечти”
22 Август 2014, Петък


Съвременно изкуство в традиционно село

Автор: Веселин Максимов

Фестивалът за съвременно изкуство събира за втори път творци в хисарското село Старо Железаре. Неговото начало ще бъде поставено с изложба вечерта на 23 август. Ще участват артисти от цяла България и Полша, поканени от кураторите Венцислав и Катажина Пирянкови. Условното заглавие тази година е „Загубени спомени, намерени мечти (Реконструиране на българското село 2014)”.

Идеята е продължение на миналогодишния проект за обновяване на българското село. Въпреки че той възбуди интерес най-вече сред артистичните градски среди, местните жители го харесаха много и всячески помагаха за неговата атмосфера.
Този път целта е изобразяване на елементите на сюрреализма и гротеската от всекидневния селски живот, твърдят авторите. Фестивалът обръща особено внимание и на характерните за района културообразуващи характеристики.

Организаторите твърдят, че действителността на местния бит влияе магично на творците, тъй като „след падането на мрака действителността и животните добиват магичното въздействие на фантастични същества. Хор на чакали, лай на вързани на вериги кучета, на всеки покрив – гнезда на щъркели, стада от кози, кокошки, рояците мухи и комари и бавно пропълзяващите костенурки тук носят очарованието на един магичен свят.”

Те обявиха още предишния път, че макар Старо Железаре да е типично българско село, по време на срещата в него се чувстват достатъчно екзотично. И наричат разказите на хората тук (чиято средна възраст е 60 години) „прашни перли”.
През следващите дни там ще се състоят много срещи, дискусии, работилници и обмяна на опит и мисли между българските и полските автори.

По принцип творците в областта на визуалните изкуства Катажина и Венцислав Пирянкови живеят и работят в град Познан, Полша. Венцислав е завършил Художествена гимназия "Цанко Лавренов", след което първи курс в специалност „Живопис” в Hационалната художествена академия.
През следващата година е получил стипендия за продължение на обучението си в Познан.
В трети курс се срещнал с бъдещата си съпруга Катажина от "Промоция на изобразително изкуство".

Оттогава е започнала и съвместната им творческа кариера. Те имат много изложби и други реализирани проекти у нас, в Полша, Германия, Австрия, Италия, Китай...
Двамата са собственици на най-голямата частна галерия и най-реномираната частна школа за визуални изкуства в града. От 2013 г. разширяват своята дейност и в България, след като са основали Център за съвременното изкуство в село Старо Железаре.


Всички от Старо Железаре участват с желание във феста Изкуството е направо на улицата. И по стените на къщите „Британски музей”?

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки