„Жеравна 2014” – скок в най-българското време


„Жеравна 2014” – скок в най-българското време
22 Август 2014, Петък


Броени дни остават до откриването на Седмия международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна.

Автор: Десант

От 2008 г. насам той се провежда ежегодно в прочутия архитектурен резерват в края на август. В идващите петък, събота и неделя (22, 23 и 24 август) местността Добромерица край живописното балканско селце отново ще посрещне хиляди българи в народни носии, за които този фестивал отдавна е станал очакван празник. Те доброволно приемат строгите изисквания на фестивалния правилник и в името на пресъздаване на автентична фолклорна атмосфера отпреди 100-150 години старателно ги спазват.

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи.
Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди.

Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им.
За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. При влизането си всеки участник получава и брой от специалния „Фестивален вестник”. 

Програмата на фестивала „Жеравна 2014” предлага концертна програма с участието на ансамбъл „Етноритъм”, Албена Вескова и други популярни фолклорни изпълнители в първата вечер. Предиобед в съботния ден всички ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци.

40 групи за автентичен фолклор ще представят обреди, танци, песни и свирни от своя роден край, следват още народни борби, нестинарски игри и традиционната „Олелия” с нескончаеми хора около големия нощен огън. Пет прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.
За трета година организаторите са ангажирали и атрактивния „юнашки тиган” на майстор Ангел, който два дни ще предлага на ценителите на добрата кухня вкусен юнашки кебап със специални подправки.

Сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци,  топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпката с вино и люта ракия са само част от кулинарните изкушения, предлагани на чаршията.
Създател на този прекрасен фестивал е Христо Димитров – продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Събитието се организира от фондация „Българе”, подпомогната от „Бона фиде”, Кметство Жеравна и Община Котел, а домакини са прекрасните млади танцьори от ансамбъл „Българе”.

Всички те очакват да отворите старите ракли и скринове, за да намерите наследените от прабаби и прадядовци празнични носии, да ги извадите от забравата и, обличайки ги, да им дадете нов живот. Можете да станете част от уникалното тържество на родовата памет – Фестивала на фолклорната носия. Направете скок век и половина назад в най-българското време! 

Ето и още някои изисквания на фестивалния правилник, отделящи ни за три дни от цивилизацията:
* Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като кадрите ще могат да получат по-късно безплатно по електронен път. Забранени са и разговорите по мобилни телефони. Провеждането им може да става единствено на определено място извън фестивалната територия.

* Абсолютно се забранява внасянето на всякакви изделия от пластмаса - бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др. Не се допускат и съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие, както и употребата на съвременни одеяла и постелки.

* При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби. Под забрана е и носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки. Не се допускат домашни любимци, а също и детски колички.

* На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.
* Не се разрешава и внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, кафе.
* Строга охрана има право да отнема пропуска на нарушителите на правилника.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки