Бургас стана домакин на световния фолклор


Бургас стана домакин на световния фолклор
Момент от откриването на фестивала в Летния театър на Бургас
22 Август 2014, Петък


В петте дни на МФФ жителите и гостите на морския град се насладиха на професионализма на участниците

Автор: Огнян Стефанов Снимки burgas24.bg

Ипрез тази година в разгара на лятото – от 18 до 22 август, в Бургас се проведе Международният фолклорен фестивал (МФФ). Традиционното дефиле на съставите от страните участнички изпълни в горещия следобед на деня на откриването централната пешеходна улица на града с пъстротата на носиите и ритмите на народната музика.
Това е 42-то издание на най-стария фолклорен фестивал у нас, който, както и досега, се организира от Община Бургас под наслов „Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!“ Режисьор на живописната изява е Пламен Каров, а сценарист - живата памет на проявата Георги Райков.

Фестивалът няма конкурсен характер, съставите получават диплом за участие, но най-голямата награда за тях е възможността да представят родното си фолклорно изкуство пред благодарната и емоционална бургаска публика.
Началото е поставено през 1965 г. под името Балканиада на народните песни и танци. Поради удачно подбраното време за провеждането му и големия интерес към нашата страна и фолклор за кратко време фестивалът  се превръща в значимо международно събитие за ценителите на народното творчество.

Досега в биографията му са вписани имената на 440 фолклорни състава с над 18 хиляди участници.
Традиционно при откриването се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество, учредена от Община Бургас. Тя представлява статуетка „Нестинарка“ - дело на скулптора Ненчо Русев, и специален диплом.

Програмата на МФФ включва концерти в Летния театър на Бургас, на открити естради, изнасяне на концерти в региона, празнични дефилета, научна сесия по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири и демонстрация на народни занаяти.
Тази година ансамблите, участващи във фестивала, са 9 - от Полша, Сърбия, Турция, Босна и Херцеговина, Грузия, Кипър, Косово, Чехия и България. Не са пристигнали одобрените за участие състави от Палестина – поради усложнената обстановка там, и от Сиера Леоне – заради карантината, наложена от болестта ебола.

Всъщност по регламент участниците в проявата не могат да бъдат повече от 15. Миналата година те са били 12, през 2012 г. – най-много – 14, през 2011 г. ансамблите са 7, а 10 на брой са година по-рано – през 2010 г.
Но не количеството е важно, споделят организаторите на фестивала. Качеството и професионализмът на допуснатите до участие са основният критерий за техния подбор. И в това се убедиха бургазлии и гостите на града на концерта пред сградата на общината в деня на откриването на фестивала, в Летния театър и на останалите сцени.

Тази година акцентът на проявата е поставен върху по-широкото представяне на песенното и танцовото народно творчество на страните участнички, в кварталите и населените места на общината.
Това стана на общо 13 сцени в  Морска градина, на площад „Атанас Сиреков“, в зала „Младост“, в к-с „Изгрев“, както и в Сарафово, Ветрен, Долно Езерово, Крайморие и Лозово, чиито жители и гости имаха удоволствието да се насладят на специално подготвена за тях програма.

В най-големия бургаски квартал „Меден рудник“ бяха предвидени и се проведоха два концерта - на 20 и 21 август. Но основната и най-авторитетна сцена за изява бе тази на Летния театър.
„Участниците поднесоха живо и истинско усещане не само чрез танца, музиката и костюмите, но ни осигуриха и едно истинско пътешествие по света.  И тази година се изгради силна връзка между публиката и сцената“, сподели Димитър Маджаров, директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“.


Традиционното дефиле по главната улица на Бургас предизвика интереса на жителите и гостите на града

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки