Съдят българин за измама в Хърватия


22 Август 2014, Петък


Старият Наказателен кодекс на Хърватия бе поискан в Русенския окръжен съд от прокуратурата като доказателство по дело за екстрадиция на 49-годишния русенец

Автор: Иван Ванев

Марин М. В момента в бившата югославска република вече има нов кодекс, но деянието на българина там е било извършено в далечната 2004 г. по правилата на  стария законотворнически акт, който не е в сила от януари миналата година.
Според предишния НК, срокът на давност на престъпление на русенеца е 5 години и вече е изтекъл, твърди адвокатът му. По новия обаче той е 15 г.

Марин М. е бил задържан на 24 юли с европейска заповед за арест заради това, че преди 10 години ощетил хърватин с хиляди левове. През 2004 г. русенецът работил в Хърватия. Тогава той поискал колата и пари от местен жител, като обещал да ги върне впоследствие. Това обаче така и не се случило и сега трябва да бъде изправен пред съда в Сплит.

На заседанието миналата сряда прокуратурата поиска стария НК на Хърватия, както и част от новия, за да се види кои обстоятелства са по-благоприятни за извършителя. Съдът уважи искането за събирането на новите доказателства и отложи делото за 24 септември.
Бе поискана и промяна на досегашната мярка на русенеца. 49-годишният мъж настоя от домашен арест тя да бъде сведена до  подписка. Той се аргументира с факта, че сам се грижи за 3 от общо четирите си деца, тъй като съпругата му е починала.  Русенският окръжен съд реши, че искането е основателно и измени мярката му за неотклонение в подписка.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки