Бум на имигранти и през Малко Търново и Резово


Бум на имигранти и през Малко Търново и Резово
Част от 26-мата нелагални имигранти от Афганистан и Иран, задържани в края на 27 юли в района на Малко Търново
22 Август 2014, Петък


Една от най-невралгичните точки на българската граница е районът около Малко Търново, където от началото на кризата в Сирия през 2012 г. до август 2014 г. са преминали


на родна земя над 2000 нелегални имигранти. След временно затишие около браздата, тези дни се очаква нов бум на бежанци. Причина за това са събитията в Ирак и напредването на ислямистката групировка ИДИЛ, което предизвиква нова бежанска вълна от Близкия Изток.

Проблемът с пришълците, сред които преобладават мюсюлманите, е много сериозен, тъй като граничната ивица в този регион отдавна не се охранява така строго, както през социализма и на практика всеки може да премине в нашата страна нелегално.
Имигрантите пресичат границата от Турция основно в района на странджанското село Сливарово, където живеят само десетина баби и дядовци. Водачите от югоизточната ни съседка вече са се изхитрили и почти не влизат у нас, заедно с бежанците. Просто им посочват пътя към България, вземат им парите и ги оставят.

Изборът на трафикантите да прекарат бежанците през община Малко Търново и царевското село Резово не е случаен. Доскоро те използваха граничния пункт при Елхово, но от края на миналата година контролът там се затегна.
Заради необичайната ситуация в Югоизточна България, през август около Малко Търново и Резово бяха командировани стотина гранични полицаи. Които не успяват обаче да изловят всички нелегално преминаващи. Има данни, че само през последната седмица у нас незаконно са влезли 30 души.

Кандидат-бежанците използват гумени лодки, за да прекосят граничната река Резовска или просто прецапват един от притоците й край Малко Търново - река Делийска. За разлика от Елхово, където е равно, в Странджа районът е много по-коварен. От една страна, преминаването на големи групи хора е почти невъзможно през гората, но от друга пък планината е много по-трудна за охраняване.

В Резово например, местните жители разчитат основно на туризма за прехраната си и се притесняват, че прииждащите всеки ден пришълци ще прогонят почиващите. А за имигрантите е детска игра да достигнат  на българска земя, защото телените заграждения  и т. нар. кльон отдавна ги няма, а порталите са паднали.
Граничари признават, че старият канал през плитката река Делийска е отново актуален. Често каналджийските пътеки преминават в близост край изоставените гранични пирамиди на бившите застави.

Медиите пък рядко вдигат шум за преминаващите бежанци, заети да отразяват по-екозтични случаи като този в Шабла, където 61 сирийци бяха намерени в луксозна яха. Впрочем и на юг не липсват подобни събития.
В края на май гранични полицаи задържаха 32-ма нелегални имигранти на яхта край Созопол. На борда на плавателния съд, носещ името „Gagalini”, граничарите установяват 32-ма незаконни имигранти. Групата е съставена главно от афганистанци и иранци.

В част от тях са намерени документи, издадени от турски полицейски служби, с различна валидност за пребиваване на територията на югоизточната ни съседка. Нелегалните пътници разказали, че се качили на борда на яхтата рано сутринта на 25 май в местността Карабурун, близо до Истанбул.
Били събрани от различни места в Турция и е трябвало да бъдат транспортирани до Румъния за сумата от 2500 до 6000 евро на човек. Капитанът на яхтата пък представил на граничните полицаи копие на румънска лична карта.

Оградата, която правителството на Пламен Орешарски изгради за огромната сума 9.5 милиона лева, се оказа безсмислена и ненужна. Тя трябваше да ни пази от бежанския поток в областта около ГКПП „Капитан Андреево“ и Свиленградско, но от началото на 2014 г. пришълците смениха маршрутите и се насочиха към каналите около Малко Търново.

Съоръжението, дълго 30 километра, предизвика скандали заради двойно надвишената цена за изграждането си и дори ни навлече критики от Брюксел. То обаче няма да бъде премахнато, защото служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов е дал нареждане на 15 август да започне работа по удължаването му, като целта е де са пази цялата ни граница с Турция.


Яхтата „Gagalini”, задържана на 26 май край Созопол с 32-ма незаконни имигранти

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки