Трафиканти на бежанци се разминаха с условни присъди


Трафиканти на бежанци се разминаха с условни присъди
Край Шабла миналата седмица бяха заловени 61 емигранти в 6-местна луксозна яхта
22 Август 2014, Петък


Българското правораздаване подмина поредния случай на нарушители на границата от съседна Турция

Автор: Пламен Николов

Сусловни присъди се разминаха двамата трафиканти, които в края на миналата седмица бяха задържани край нос Шабла да превозват 61 нелегални бежанци в открадната шестместна яхта. Турските граждани Е.Ч. и Д.Г. се споразумяха с прокуратурата, а Районният съд в Каварна одобри постигнатото споразумение.

Всичко мина по бързата процедура и превозвачите на имигранти бяха пуснати да си ходят – след като признаха вината си и получиха условни присъди от по 3 години затвор с петгодишен изпитателен срок.
Двамата турци наели от варненска туроператорска фирма луксозната яхта „Бавария 33 Круизер” за разходка до Истанбул. Край Босфора обаче те заблудили шкипера и откраднали плавателния съд.

Натоварили на яхтата 57 афиганистанци, трима иракчани и един сириец и потеглили към Румъния. Нелегалните пътници си платили, за да стигнат до румънския бряг.
Засечени били от граничната стража край Галата и малко преди да напуснат българските териториални води, недалеч от шабленското село Тюленово, били спрени от катер на „Гранична полиция”. Сред бежанците имало 18 жени и 16 деца на възраст между 3 и 12 години.

Луксозната яхта е с капацитет за 6 пътници и 4-членен екипаж. Като по чудо претовареният плавателен съд не е потънал. Двамата турци управлявали плавателния съд без да имат правоспоспособност. Яхтата, която струва 90 000 евро, е съсипана – с разкъсани платна и прегрял двигател и е до такава степен изцапана, че трудно вече може да бъде наета от платежоспособни клиенти за морски разходки, коментираха от туроператорската фирма „Евъргрийн”, която е собственик на лодката.

Бежанците са транспортирани до Варна, неколцина от тях, които се оказали във влошено здравословно състояние, са настанени в болница, а останалите са въдворени в бежанския център в Елхово. Три дни по-късно трафикантите бяха пуснати със споразумение, условна присъда и по 1000 лв. глоба.

В края на миналата седмица на сухопътната ни граница имаше и друг случай на трафик на нелегални емигранти, за който медиите не научиха. Единствен регионалният всекидневник „Добруджанска трибуна” съобщи, че на 15 август на граничния пункт в Кардам е бил спипан камион „Волво” с унгарска регистрация, превозващ 12 арабскоговорящи чужденци.
Товарният автомобил е управляван от турския гражданин Юмит Сарслимаз. За пет дни трафикантът успя да стигне до споразумение с българската прокуратура. Той призна вината си и получи условна присъда от 11 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. Споразумението бе одобрено от районните съдии в Генерал Тошево.

Турчинът трябва да плати и глоба в размер на 3000 лв. Дела за нелегално преминаване на границата бяха заведени и срещу чужденците, за които се знае само, че са арабскоговорящи. Процесите срещу тях също завършиха с условни присъди от по 3 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок. Всеки трябва да заплати и 300 лв. глоба. Одобрените от съда споразумения между държавното обвинение и трафикантите имат последствията на влезли в законна сила присъди. Условното им осъждане е постоянна практика на българските съдилища.

През февруари 2014 г. 8 сирийци, натъпкани в специално пригоден тайник на микробус, управляван от двама румънци, бяха преминали българо-турската граница, но при излизане от страната на ГКПП Кардам бяха задържани от граничните полицаи.
През октомври 2013 г. пък турска гемия, натоварена с 26 афганистанци, аварира край добруджанските брегове. Двамата трафиканти – отново турски граждани, и тогава се разминаха с условни присъди.
Въпросът е доколко с демонстрирането на снизходителност и приключване на делата по бързата процедура с условни присъди българското правосъдие може да гарантира, че страната ни е сигурна външна граница на ЕС.


През октомври 2013 г. турска гемия, натоварена с 26 афганистанци, аварира край Калиакра

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки