Български селища се вдигат на бунт заради цигански терор


Български селища се вдигат на бунт заради цигански терор
Хората от Бяла черква настояват петте цигански фамилии да бъдат изселени от градчето
22 Август 2014, Петък


Чашата на търпението преля в Бяла черква, хората в Труд пък се готвят за бой, не искат фамилията на Кирил Рашков да се засели сред тях

Автор: Здравка Христова Камен Колев

От няколко дни малкото възрожденско градче Бяла черква (Великотърновска област) наподобява разбунен от напрежение кошер. Селището с 2500 жители пропищя от безчинствата, наглостта и мародерствата на двадесетината цигани от фамилията Ганчеви, заселили се наскоро в градчето. Стигна се до протести, до намесата на главния прокурор Сотир Цацаров и до изпращането на жандармерия. Във вторник сутринта (19 август) силите на реда бяха разположени в размирното селище, за да успокояват напрежението.

Белочерковци настояват за изселването на циганите. Напрежението там расте бавно и полека от последните три години, но искрата вече е запалена и бунтът е отприщен. Хората се вдигнаха първо на мирен протест, но са готови да отвърнат на ножа с нож и твърдят, че държавните институции не са отговорили с адекватни мерки на нито една от многото им жалби и сигнали.

Напрежението, което доведе до мирен граждански протест на 16 август сутринта, ескалира от последния побой на 9 август. Тогава млади цигани пребили белочерковски младеж в дискотеката в центъра на града. Потърпевшият Сергей разказа, че срещу него е ваден газов пистолет, нападателите му били запасани с ножове. Размахвана е дори брадва, свидетелстваха местните хора.

В понеделник вечерта, по настояване на главния прокурор, окръжният прокурор Емил Денев дойде в Бяла черква от Велико Търново за среща с органите на реда, кметицата Албена Тодорова и инициаторите на подписката за изселването на проблемните цигански фамилии. На срещата бяха поканени и ромските кланове, срещу които градът е настръхнал, но тарторите не благоволиха да дойдат. Образувани са 6 преписки по криминални прояви на представители на циганските фамилии, заяви окръжният прокурор Емил Денев. Няма бездействие от наша страна, което да е довело до ескалация на напрежението, посочи обвинител номер едно във Великотърновска област.

Началото на проблема е от 4 май тази година, когато имало шумен купон посред нощ. Кючеци и маанета с високи децибели огласяли тихото градче. Хората не издържали и повикали полицията. Случаят засега е на фаза преписка в Районното управление за нарушаване на нощната тишина.
В полицията има образувана и преписка за побой, станал на 25 юни. Резултатът от нея пък е съставяне на протокол за предупреждение. На 10 юли следва нов инцидент. Тогава е имало опит за кражба от магазин.

В Районната прокуратура в Павликени е образувана и преписка за измама с поставянето на изолация на къща. Ремонтът трябвало да направят ромите, но уговорената сума от 600 лева нараснала до над 2000 лева. Държавното обвинение все още не се е произнесло дали по случая ще се образува дело. Последните две жалби, по които има преписки в полицията, са за побоя в дискотеката на 9 август.
Проблемът в Бяла черква не е нито етнически, нито политически, категорична е кметът Албена Тодорова. Проблемите са отдавна, а за конфликтите е било съобщавано многократно. От няколко дни обаче жителите на Бяла черква настоятелно търсят помощ и защита от държавата.

Събрана е подписка, в която са се включили вече над 700 човека. Целта е институциите да разберат, че не става дума за изолиран случай - побоя над момчето от 9 август, а за недоволството на цял един град, обясни кметът на града.
Надяваме се по-горните инстанции да помислят и за постоянно полицейско присъствие. Важно е хората да са спокойни, да излизат, работят и живеят без тормоз. Искаме да се въдвори законност и ред, казват местните.

Нежеланите в Бяла черква ромски фамилии са пет и наброяват около 20 души. В градчето има само един квартален, който патрулира единствено през деня. Жандармерията и полицията ще останат до утихване на напрежението и успокояване на хората, заяви окръжният прокурор Емил Денев.

Белочерковци разказват един през друг за безчинствата, на които са подложени. Няма да се оставим да убият синовете ни, гневни са майките. Според хората от Бяла черква деца от ромските фамилии притесняват останалите в училище. Дъщерите ни са подложени на сексуален тормоз - опипват ги, правят им проблеми, разказват разярени бащи, готови на крайни мерки. Едно момче дори забило нож в бюро в класната стая, но инцидентът останал без последствия.

Местните казват още, че кражбите в градчето се увеличили след заселването на ромите. Наскоро гоних по улицата две от циганките, които ми откраднаха рокля от в магазина. Предпочитам да стоя бедна, но няма да продавам на такива хора, жалва се собственичка на магазинче за дрехи.
Циганите твърдят, че всъщност те са жертвите, а хората, които протестират срещу тях, дори били извършили опит за убийство. И двете страни признават, че случаите на побои са много често явление в града, но полицията не се намесвала. За побоя в дискотеката циганите казват, че не те, а българите са инициатори на свадата и мелето, като сбиването започнало от българите.

Едва на 18 август сутринта представители на циганските фамилии са били привикани в полицията и са подписали предупредителни протоколи. Направена е специализирана полицейска операция по установяването на адресната регистрация на членовете на фамилията Ганчеви, която обитава 4 жилища в Бяла черква, има съставени актове, каза Стефан Николов от ОД на МВР във В. Търново. Той отказа да посочи колко от циганите са без адресна регистрация и ще бъдат глобени.

Преди две години ромските семейства се заселили в покрайнините на Бяла черква. Преди това са живели във Върбовка и Павликени, но там след десетки скандали с хората били изгонени.
Това положение вече не може да се търпи, казват местните хора, а напрежението буквално е пред взривяване.

Труд също се готви за бой
Жителите на пловдивското село Труд откриха подписка против намерението на фамилията на Кирил Рашков да се премести там. Те са готови дори да стигнат до бой, ако се наложи, но да не допуснат скандалния циганин и наследниците му да се заселят сред тях.
Напрежението ескалира преди дни, когато стана ясно, че представители на самоопределилия се за цар на ромите мургав престъпник са правили огледи на три къщи, с намерението да ги купят и да се установят тук, каза кметът на Труд Николай Копринков.

Не искам да насаждам омраза, но Рашкови не са добре дошли тук. Не искаме втора Катуница, добави кметът. Информацията, че Рашкови възнамеряват да се преселят в Труд дошла от кардараши от техния клан в селото. Те живеят там повече от 15 години, обитават  5-6 къщи и досега не са създавали никакви проблеми. Самите те са обезпокоени от намеренията на Цар Киро да се мести в селото и са подшушнали на кмета какво се готви. Копринков прекъснал отпуската си и дошъл на работа, за да проучи ситуацията. „Местните реагират остро, по цял ден в кметството идват хора и питат какво ще правим, ако Рашкови се настанят в Труд. Притеснени жители ми звънят по телефона, колеги кметове ми се обаждат за подкрепа”, каза той.

Ситуацията е сложна, тъй като законът не може да забрани на ромската фамилия да купи имоти и да живее в тях. Ако решат, могат да купят къщите чрез адвокат или трето лице, тревожи се кметът. Той е притеснен и от реакцията на група буйни младежи, чиято енергия „досега насочвах чрез спорт и други дейности в добра посока”. Пред него момчетата казали, че са готови да „колят, бесят и трепят".
„За мен най-важното е Рашкови да разберат, че не трябва да купуват къщи при нас, защото Катуница ще им се види като розов сън", добави кметът.

Профилът на с. Труд в социалната мрежа „Фейсбук” е пълен с коментари против заселването на ромската фамилия. „Информацията е вярна, от седмица някъде си търсят къща тук. Имаха намерения да купят новата къща до параклиса, но нямам представа защо не го направиха. Дано и не го направят – сигурна съм, че никой от нас не ги иска в Труд! Няма да допуснем да превърнат селото ни в Катуница”, пише Криси Георгиева.

„Правете подписка”, призовава Паула Делкова. „Нямат място тук, да си намерят  друго място за живеене”, коментира М. Найденова, и добавя:  „Абе, Рашкови, вие защо не си направите едно село Рашкови далеч от цивилизацията? От толкова села баш в Труд ли решихте да живеете? Никой не ви иска тук”. Едната от къщите, за които се твърди, че са оглеждани от Рашкови, се намира зад районното управление на полицията. Тя е чисто нова, построена е с хром и стъкло на зелена поляна. На оградата й виси табела "Продава се".

Собствениците казват, че никой от фамилията Рашкови не се е свързвал с тях. Но съседите на имота са убедени, че това не е така. "Чухме, че внук на Цар Киро е идвал да оглежда имота. Ще се вдигнем на бунт, не ги искаме", казва комшия, който отказва да си каже името.
Младите хора в селото са категорични, че ако Рашкови се заселят в Труд, ще стане "втора Катуница". „Видяхме мерцедеса на Кирил Рашков в селото – и преди сме го виждали в Пловдив – златисточерен е, не можеш да го сбъркаш. Но дойдат ли да живеят тук, ще стане страшна работа”, заяви Стоян Гатов.
В момента Кирил Рашков е в ареста във връзка с разбит канал за наркотици.


Едната от къщите, към които Рашкови проявяват интерес Кметът на Труд Николай Копринков се чуди как да реши проблема

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
23.08.2014 13:40:01
0
0
ПОЗОР.НИКОГА В ИСТОРИЯТА НИ НЕ СЕ Е СТИГАЛОТДОПОЛОЕНИЕТО ЦИГАНИ/А НЕ РИМЛЯНИ/ ДА ЬИЯТ ПОЛИЦИЯТА ,УЧИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ, И СТАРИТЕИХОРА ПО СЕЛАТА А ВЛАСТТА ДА ГЛЕДА.
1
23.08.2014 13:40:01
0
0
ПОЗОР.НИКОГА В ИСТОРИЯТА НИ НЕ СЕ Е СТИГАЛОТДОПОЛОЕНИЕТО ЦИГАНИ/А НЕ РИМЛЯНИ/ ДА ЬИЯТ ПОЛИЦИЯТА ,УЧИТЕЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ, И СТАРИТЕИХОРА ПО СЕЛАТА А ВЛАСТТА ДА ГЛЕДА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки