Науката оправдава жените за стерилността


21 Август 2014, Четвъртък


Омъжена съм от близо пет години, но засега все още нямам деца. Близките на съпруга ми смятат, че проблемът е в мен, но изследванията ми показват,


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

че всичко е нормално. Аз настоявам съпругът ми да се изследва за стерилитет, но той и роднините му не дават дума да се издума. Възможно ли е причината за това, че семейството ни е бездетно, да е в него?
Росица Топчиева,
Варна


Допреди години се смяташе, че почти цялата вина за стерилитета при брачната двойка е на представителките на нежния пол. Според съвременните открития и схващания тази вина е почти изравнена. Новите диагностични методи, използвани в андрологията, дадоха възможност да се докаже, че мъжкото безплодие не зависи от количеството на сперматозоидите в семенната течност, а от техните качества.

До неотдавна една порция семенна течност от 2-3 куб. см, която притежаваше около 20-40 млн. сперматозоиди с подвижност, отслабваща с 20-40 % след 2 часа, се смяташе, че притежава съвършена оплодителна способност. Оказа се, че тези данни не са решаващите.
Оплодителната способност на сперматозоидите не зависи от това дали те са 100 или 5 милиона, а е тясно свързана със съдържанието на ДНК. В лабораторни условия днес може бързо да се установи дали мъжката полова клетка носи 23 хромозоми, които с 23-те хромозома на яйцеклетката при копулация създават необходимия за всеки нормален индивид комплект от 46 хромозоми. Ако сперматозоидът притежава повече от 23 хромозоми, той е неспособен да опложда.

Днес сперматозоидите са подложени на много по-щателни изследвания, отколкото женските полови клетки. Мъжката семенна клетка е твърде чувствителна на външни влияния. Тя може да бъде увредена от редица вирусни заболявания – грип, херпес, заушка и др. Сперматозоидът е чувствителен и към интоксикиращите организма фактори: никотин, алкохол и някои по-силни лекарства.

Увредените сперматозоиди започват да се възприемат от организма като чужди, с което се предизвиква произвеждането на антитела, които в последна сметка разрушават оплождащата съставка на семенната течност (еякулата). Ето защо не трябва да буди изненада фактът, че мъже с изявена физика и запазена сексуална мощ не могат да създадат поколение.

Разбира се, един мъж не е в състояние да създаде поколение и ако страда от т. нар. азооспермия – пълна липса на сперматозоиди в семенната течност. Тя, както и олигоспермията (намалена продукция на годни за оплождане сперматозоиди), са смущения, най-често дължащи се на заболявания на жлезите с вътрешна секреция.
А това е също важен момент при мъжкия стерилитет. Известно е, че производството на сперматозоиди се ръководи от два хормона: произвеждания в хипофизната жлеза  гонадотропин и образуващия се в тестисите тестостерон. Стерилитетът от хормонален произход обаче не е често явление.

Въпреки това олигозооспермията и азооспермията биват лекувани неправилно  с хормонални средства. Те обаче могат да бъдат полезни само в случаите, когато се касае за ендокринен стерилитет и обратното – вредни, ако страдащите от олиго- и азооспермия нямат нарушения във функцията на хипофизата и тестисите.

Неправилно се предписва и хормонално лечение, най-вече с гонадотропин, с цел да се коригира у някои деца задръжката при спускането на единия или двата тестиса в торбичката (крипторхизъм). Вярно е, че тези хормони придвижват тестисите към естествените им места, но при грешка в дозировката се рискува да се причини склероза на каналчетата на семенника. Тази терапия също може да доведе до стерилитет, който се установява чак когато детето е станало възрастен човек.

Рядко брачната двойка приема с безразличие безплодието. Това състояние причинява сериозна и трайна психична травма. С увеличаване броя на мъжете, страдащи от безплодие, са увеличават и психичните драми. В редица случаи те биха могли да бъдат преодолени с помощта на съвременните терапевтични методи и средства, с каквито разполага модерната медицина.

В последно време се забелязва зачестяване на случаите на стерилитет при мъжете във връзка с т. нар. лек хроничен травматизъм. Шофьорите и мотоциклетистите, трактористи, колоездачи и други получават системно и почти незабелязано малки травми в областта на тестисите, при което се увреждат семенните каналчета и настъпват смущения в образуването на сперматозоидите (сперматогенезата) при напълно запазена способност за извършване на полов акт. Още навремето Хипократ е установил, че някои племена, като скитите например, страдали от широко разпространен стерилитет, който той обяснявал с това, че яздили конете си без седла. Мнозина от тях са могли да създават поколение само до определена, и то не особено висока, възрастова граница.

Други вредни фактори, които причиняват стерилитет у мъжа, са йонизиращите лъчения. Това е доказано със сигурност. Ето защо всяко излишно облъчване с рентгенови лъчи трябва да се избягва. Особено при правенето на снимките на зъбите трябва задължително да се прикриват половите органи със специална оловна престилка.

Друга възможност за развитието на стерилитет у мъже, според учените, е продължителното носене на тясно, стягащо бельо и силно прилепнали към тялото панталони. Възпроизвеждащите човешки клетки са твърде деликатни и в известен смисъл незащитени. Ето защо те трябва да бъдат предпазвани от всякакви външни увреждащи ги фактори. От всички средства за намаляване процента на мъжкия стерилитет  най-ефикасна по тези причини е профилактиката.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки