Орехите пречистват кръвоносните съдове


21 Август 2014, Четвъртък


Честата им консумация предпазва от атеросклероза


Ядките на ореха са изключително богати на мазнини (68 - 74%), белтъчини (12 - 15%), и въглехидрати (11 – 13,5%). Неговата хранителна стойност е толкова висока, че само 100 г ядки осигуряват дневната потребност на организма от мазнини и 16% от необходимите белтъци.
Също като бадема, орехът е богат на ценни за човешкия организъм минерални соли. Особено съдържателни на витамин С са младите, зелени плодчета на ореха. В 100 г от тях се съдържа до 3000 мг% витамин С.

В сухите това съдържание спада до 15 - 30 мг%. В тях пък има още каротин, РР, В1 и др. Те съдържат и етерично масло, което придава специфичния вкус на ореховите ядки.
Листата на ореха имат високо съдържание на витамините С, В, Р, провитамин А. Затова те намират широко приложение в медицината при възпаление на венците, при кожни заболявания, гнойни рани, за подобряване на храносмилането, използват се против глисти, както и за възбуждане на апетита.

Фосфорът и магнезият, влизащи в състава на орехите, поддържат нормалното функциониране на клетките на мозъка, а калият, желязото, сярата, цинкът и медта защитават сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.
Полиненаситените мастни киселини, чието съдържание в плода е много високо, спомагат за понижаване на холестерола в кръвта.

По количества на полезни вещества орехът няма равен на себе си в растителния свят.
Например съотношението на линолевата и линоленовата киселина в него - тези най-ценни за организма ни полиненаситени мастни киселини, е 5:1 - точно такова, каквото се препоръчва за здравословното хранене.
За да подпомогнем работата на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да укрепим имунитета си, диетолозите съветват всеки ден да се ядат по 30 - 50 г орехи.

Те са полезни също така и при заболявания на стомаха и червата, както и за черния дроб, бъбреците и далака. Магнезият, съдържащ се в орехите, действа успокояващо и ни помага да свалим напрежението и да се отпуснем.
Тъй като орехът е много хранителен, с него можем да заместим сутрешната или следобедната закуска. Но хората с наднормено тегло трябва да внимават с употребата му, тъй като в 100 г се съдържат 450 - 500 килокалории. Те не трябва да приемат повече от 30 г на ден.

Ореховата ядка е складирала в себе си биоактивните вещества елагова (фенолова) киселина, оцетна киселина, баластни вещества. От есенциалните хранителни вещества в него присъстват витамините Е, С, групата В, Р, простите ненаситени мастни киселини - 28 %, многократно наситени Омега-3 мастни киселини - 5%, флуорид, калий, желязна и кобалтова сол, йод.  По количество на вит. С орехът стои наравно с шипките и касиса.
Орехите пречистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата благодарение на антиоксиданта вит. Е. Омега-3 мастните киселини пък снижават нивото на лошия холестерол и пречат на окисляването на свободните радикали. Така се предпазваме от инфаркти и инсулти.

В доза до 20 г дневно орехите са и добро лекарство за гуша. Но те имат и друга голяма мощ - както сочат досегашните изследвания, ядките оказват гигантска съпротива на раковите клетки.
Това става благодарение на елаговата киселина в тях. Тя се свързва с канцерогенните вещества, като полицикличните ароматни въглеводороди, и ги обезврежда. В този процес тя е 300 пъти по-ефикасна от другите фенолови киселини. Включително пази ДНК от атаките на канцерогените.

В орехите има ефикасни помощници срещу калцирането на артериите. Това става възможно благодарение многото вит. Е, който намалява окисляването на LDL-холестерина и с това - образуването на плаки по артериалните стени. Ненаситените мастни киселини в тях, за разлика от техните наситени "роднини", и баластните вещества работят в същата посока - понижават нивото на LDL-холестерина.

Ореховото масло също е много полезно. То забавя развитието на склерозата, защитава организма от лъчевото въздействие, включително и от рентгеновото излъчване. Защитава здравите тъкани от туморни метастази.
То също така ускорява епителизацията на тъканите при изгаряния и при дълго незарастващи рани. Приема се вътрешно при затлъстяване, исхемична болест на сърцето, чернодобни заболявания, също като слабително и диуретично средство.

Препарати от орех във вид на мас, суспензии и разтвори се използват за лечение на кожна туберкулоза, вълчанка, скрофулоза, хронична екзема, псориазис и др.
Преградните стени на плода (във вид на настойка) се препоръчват при захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, при тиреотоксикоза, колити, ставни заболявания, хипертония и атеросклероза.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки