Момчил брани българщината в Родопите


Момчил брани българщината в Родопите
Крепостта в Перитеорион, Гърция, където се състои последната битка на Момчил и неговата смърт през 1345 г.
20 Август 2014, Сряда


Преди 680 години
През 30-те години на ХV в. се води династична борба


Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

за трона в Константинопол между Палеолозите и Кантакузините. В нея Йоан V Палеолог привлича за съюзници турците, а Йоан Кантакузин се обръща към независимия български владетел Момчил.

Той разполага с 5-хилядна войска, в която всеки е подбран лично от него и специално обучен. Всички са въоръжени с лъкове, в колчаните си носят по 75 стрели, имат по два меча, две копия и щит. Освен това владеят старобългарското бойно изкуство ето. С това въоръжение и подготовка всеки един от Момчиловите воини може да се сражава с трима или четирима вражески войници. А столнината си Подвис (при днешен Смолян) Момчил е укрепил с яки стени и тя е превърната в непревземаема крепост.

Когато Йоан Кантакузин му предлага съюз, Момчил дълго се колебае. Решаваща роля изиграва фактът, че той се влюбва в доведената сестра на Йоан – Ксантиса, и иска да му я даде за съпруга. Иначе е женен за Иванина, но тя получава умствено разстройство и затова е изпратена в манастир. От нея има двама сина близнаци – Асен и Иваница, които са на по 20 г. и са стотници във войската.

Искането му е прието от Кантакузин и Ксантиса пристига в Подвис със скъп чеиз, осигурен от побратима й. Венчавка и сватба обаче не правят, защото бракът на Момчил с Иванина не е разтрогнат. Съюзът обаче е сключен и през септември 1344 г. византийско-българската войска влиза в сражение с византийско-турската. За да не се бият ромеи с ромеи, Момчил и Йоан се договарят българите да се сражават с отряда на Палеолог, а този на Кантакузин - с турците.

Само за по-малко от час воините на Момчил, водени лично от него, разгромяват 15-хилядния отряд на Палеолог и го преследват до стана му, където оцелелите се предават в плен. В този момент идва пратеник на Йоан с веста, че неговата войска е претърпяла поражение и спешно моли за помощ. Момчил оставя сина си  Асен с неговата стотна да пази пленниците, а той с войската си тръгва да помага на своя съюзник. По пътя си срещат бегълци от отряда на Кантакузин, успяват да ги спрат и да ги върнат в строя.

След 2 км от храсталаците излиза Йоан в изпокъсани дрехи и благославя Момчил за навреме оказаната помощ. Нападат турците, когато те плячкосват стана на Кантакузин, избиват една част от тях, а другата преследват в бягството им. Малцина успяват да се спасят на корабите, с които са дошли.

Радостта от победата обаче се оказва краткотрайна. Решени да си отмъстят за поражението, в началото на октомври турците правят десант с 30-хилядна войска. Стигат до новата столица на Момчил – Царево (до днешно Ксанти) и обсаждат крепостта. Защитниците убиват много от тях със стрели и копия, но турците сякаш извират от земята. Тогава през една нощ Момчил изпраща сина си Иваница с неговата стотна до брега на морето, където на 150 м са турските кораби, от които е стоварен десантът. Рибарите им дават лодките си, поставят на вяка една от тях засмолен прът и когато стигат до корабите, ги запалват.

Огънят се прехвърля върху турските морски съдове и те пламват, а заревото им осветява нощта. Обсаждащите крепостта го виждат и голяма част от тях се втурват към морето.
Точно такава реакция е очаквал Момчил и затова е устроил засада. Пътят на турците е преграден с дена (стена от дървета, камъни и пръст), каквато се използва още от хан Крум при Върбишкия проход. Достигнали до нея, турците са нападнати по двата им фланга и в тил, започва безпощадна сеч. След това победоносната войска тръгва към крепостта и изпраща уговорения сигнал – три запалени стрели. Портите се отварят и 10 стотни нападат останалите обсадители, а завръщащите се от победната битка ги атакуват в тил.

Но веднъж тръгнала, турската напаст не спира. Все нови пълчища заливат Тракия и Беломорието, превземат крепости, опустошават градове и села. Хиляди българи,  а и ромеи търсят спасение  в недостъпните за турците владения на Момчил в Родопите. Подчиняват му се доброволно почти всички обявили се за независими владетели, възползвали се от междуцарствието в България и раздорите във Византия. Предлагат му да се провъзгласи за български цар и ромейски василевс, но той решително отказва. В народните предания е останал като символ на  последния защитник на българщината в Родопите.


Патриотичен календар

15 август 1002 г. — Българската армия под командването на цар Самуил превзема Адрианопол (дн. Одрин)

15 август 1856 г. — В Шумен е изнесено първото театрално представление в България — пиесата „Михаил Мишкоед” от Сава Доброплодни

17 август 986 г. — Самуил разгромява византийците в Битката при Траянови врата. Император Василий II Българоубиец успява да избяга.

17 август 1946 г. —  От 17 до 24 август се води съдебният процес срещу Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). 22-ма души - бивши дейци и симпатизанти на ВМРО, са обвинени "за образуване на терористични групи за събаряне на властта". Двама от тях са осъдени на смърт

19 август 1903 г. — В рамките на Илинденско-Преображенското въстание въстава  Одрински революционен окръг

20 август 917 г. — Българските войски, предвождани от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в Битката при Ахелой


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки