Чифлик – вратата към Централен Балкан


Чифлик – вратата към Централен Балкан
В Чифлик новото и старото са съседи
19 Август 2014, Вторник


Самото село, освен гореща минерална вода, не предлага кой знае какво, природата е това, което привлича туристите

Автор: Илияна Христова

Може би по-възрастните от вас се питат къде остана онова троянско село Бели Осъм, където през социализма хората ходеха на почивка. Там си е. Сега обаче то не е известно като Бели Осъм, а като Чифлик. Старите ведомствени почивни станции или ги няма, или са се превърнали в модерни хотели.

Едно време Чифлик бе част от Бели Осъм, сега е самостоятелна селищна единица, за която може да намерите много информация в интернет и туристическите брошури.
Интересното е, че краят на Бели Осъм съвпада точно с началото на Чифлик – дели ги една и съща табела, като от двете й страни са изписани имената на селцата. В Бели Осъм също има хотели и къщи за гости, но са доста по-малко.

Курортът Чифлик се развива бурно в последните години и се превръща в една от най-посещаваните дестинации в Централна България.
За него ще прочетете само хубави неща в рекламите, но ние няма да ви лъжем. Чифлик си има доста достойнства, както и недостатъци.

Първо ще изредим положителните черти.
Чифлик е разположен малко след извора на река Бели Осъм, по тясната долина, в която тече. Природата е свежа, вятърът разнася ухание на горски цветя. Шумът на реката носи приятно спокойствие, а из гористите склонове над нея текат малки поточета.
Може да си направите изключително приятни разходки из околните гори, без да се загубите, като може да срещнете кози, оставени без страх от стопаните да пасат по хълмовете.
Лятото е хладно, зимата – снежна. С една дума – като всяко троянско селце, Чифлик носи изключителната атмосфера на Балкана.

Второто достойнство е минералната вода. Температурата й надвишава 50 градуса, лековита е и именно край нея възникват хотелските комплекси. Всеки от тях разполага с басейни и предлага всякакви водни удоволствия.
Отделно от тях функционира басейн с олимпийски размер, плаж към него, още едно детско басейнче. Като цяло курортът е специализиран в СПА туризма и ако си падате по тези глезотии, то Чифлик е точното място за вас.
Курортът се намира на 17 км южно от Троян, пътят до него е добър. А Троян е в центъра на България. Следователно, третото достойнство на Чифлик е доброто географско положение.

През почивните дни тук може да се срещнат много столични семейства, пристигнали след 3 часа път, пловдивчани, пропътували също толкова, както и варненци, на които придвижването е отнело съвсем малко повече време.
А сега най-голямата прелест на Чифлик. Всъщност, това са околностите – резерват Козя стена, хижа “Хайдушка песен”, екопътеката “По пътя на еделвайса” .

Това са едни от най-красивите  кътчета в парк “Централен Балкан”, препоръчваме да се разходите до тях. Понякога е нужно да наемете планински водач, защото маршрутите са трудни. Но уверяваме ви – струва си.
От Чифлик много лесно се стига до изложението на занаятите в Орешак, до музея с препарираните животни в Черни Осъм и, разбира се – до Троянския манастир и възрожденската част на самия град. Това също са места, които си струва да посетите.

Какви са недостатъците? На първо място, в Чифлик е скъпо. Хотелите предлагат доста глезотии, които често вървят в пакет и… няма как – плащате големи суми. Някои от комплексите имат изумително строги “правилници” за пребиваване и гостът може да си помисли, че е в концлагер – дебела глоба за замърсен мокет, друга за пушене на непозволено място и т.н.

Хотелските комплекси са големи, навяват морски асоциации за “мутробарок”. Новите хотели пък вият снаги до изтърбушени и изоставени сгради от времето на соца. Може да видите обърнати кофи за смет, препълнени такива. Това също е една не много приятна картина.
А ето го накрая най-добрият съвет за приятно прекарване: посетете Чифлик, добре е да сте ходили там, тъй като всички говорят за него. Намерете си добро място за отсядане и отдайте дните си на разходки в околностите и в горите.


Това, което си струва

Резерватът Козя стена се намира в землището на Чифлик. Разположен е в едни от най-стръмните части на Северна Стара планина, затова е препоръчително посещение с водач и екипировка. Предлага неповторими гледки към скални феномени.
Флората си струва -  40 редки растителни вида, сред тях високопланински желтак, лазаркиня и сребърник, старопланински еделвайс.Както и фауната – два вида ястреби, осояд, черен кълвач, гълъб хралупар и уралска улулица, които са включени в Червената книга.

Хижа “Хайдушка песен” е в самото сърце на Балкана, предлага красиво уединение сред вековни гори. Стига се по асфалтов път от края на Чифлик. От нея започва екопътеката „По пътя на еделвайса”, която води до резервата Централен Балкан. Височината нараства, маршрутът е труден, но пък… ще видите еделвайс.


Изглед към Чифлик Туристическият информационен център е в помощ на посетителите Бели Осъм тече насред курорта

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки