Тодор Трайчев с нови и стари хитове зад Океана


Тодор Трайчев с нови и стари хитове зад Океана
Тодор и Теодора заедно на сцената
18 Август 2014, Понеделник


Изпълнителят на „Искам да те нарисувам“, който сега живее в САЩ, тръгва на турне с дъщеря си Теодора като дуетна половинка

Автор: Диана Славчева Снимки: Личен архив

Българите от по-средното поколение често си припомнят с умиление някогашните легенди на родната попмузика от 80-те години на миналия век и техните незабравими хитове. Сред славната плеяда от ярки звезди на естрадния ни небосклон с особена нежност се откроява един от най-известните дуети на онова време – Мариана и Тодор Трайчеви. Техните златни хитове „Искам да те нарисувам“, „Слънчева жена“, „Прощавай, палавнице“ и пр. остават завинаги записани в безценната съкровищница на родния музикален фонд.

Въпреки че през 1983 г. ръководството на тогавашния комсомол решава да забрани излъчването им и разпорежда унищожаването на всички записи на семейния дует заради емигрирането им зад Океана. Малко преди това, същият този комсомол обявява мъжката половина от дуото за „Музикант на годината“, а държавната звукозаписна компания „Балкантон“ реализира 120 000 екземпляра от култовия албум „Искам да те нарисувам“.
Днес намираме Тодор в САЩ, където усилено се занимава с подготовката на предстоящото турне на новия дует Трайчеви – този път съставен от баща и дъщеря. Новата дуетна половинка на именития музикант е щерка му Теодора, възпитаничка на Националната гимназия за компютърен дизайн, графика и фогография.

Тоди, както е повече известна, вече е утвърдена на сцената. В софийското НДК тя е пяла заедно с Графа, Мария Илиева, Росица Кирилова, някогашния дует „Каризма“, Петя Буюклиева и други наши поплегенди. Още когато е 7-годишна пък тя се среща с легендарния Емил Димитров в княжевския му дом във връзка с подготовката на филма „Слънчице при бате Емо“. Това става броени дни преди той да си отиде от този свят и така и остава нереализирана идеята кралят на българската естрада да вземе участие в нейните концерти, като уговорката е Тоди да изпълнява неговата песен „Моя страна, моя България” винаги когато се качва на сцената.

Преди няколко години баща и дъщеря Трайчеви предприемат голяма концертна обиколка в САЩ и Канада. Тогава Теодора е само на 11 години, но дуетът постига безспорен успех навсякъде, където се появи на сцена.
Сега Тоди е вече 18-годишна и репертоарът на гласовитата двойка е доста обогатен. В предстоящото им турне, което ще премине под надслов Born in Bulgaria („Родени в България“), покрай любимите на публиката песни от албумите „Искам да те нарисувам“ и „Слънчева жена“, с които започват концертите, дуото изпълнява и много авторски песни на Тодор Трайчев в  стил „кънтри рок“, както и прекрасни вълнуващи балади.

„Накрая ще оставя Теодора да развълнува публиката с новата си самостоятелна денс програма, в която има всичко за всички. Сигурен съм, че в залите ще пеем и танцуваме всички заедно, защото програмата ни е специално подготвена за българите отвъд Океана и те с нетърпение ни очакват“ – издава информация от „кухнята“ Тодор специално за „Десант“.

Двойката планира общият брой на концертите да достигне двадесетина. Засега началото на музикалното им пътешествие се очертава да бъде поставено на 11 октомври в американския град Санкт Петербург във Флорида, където се е установило семейството. Следват концертни изяви в Чикаго, Бостън, театър „Милениум“ в нюйоркския квартал Бруклин, Сан Франциско и на много други места.

Що се отнася до плановете на дуета за изявите им на българска сцена, Теодор споделя: „В по-далечно бъдеще смятам да направя един концерт или турне заради всички, които помнят музиката ми и ценят качествата на сценичната ми партньорка Теодора. Сега репертоарът ни отговаря на съвременните изисквания, а борбата за добро представяне в САЩ ще доведе до ново качество на нашите изяви в България. Теодора расте талантлива и красива, което е още една гаранция за успеха. Но да оставим на времето да решава съдбите ни...”

Легендарният наш попмузикант засега не крои планове скоро да стъпи на родна земя. „Ще почакам докато отмине гнева ми от всичко, което се случва в моята страна, за да събера сили и да преодолея тъгата си по приятели, фенове и хора, с които съм делял радост и мъка. В България вече нямам нищо, освен лошите спомени от хората, които разбиха бизнеса ми и подложиха изкуството ми на неимоверни изпитания. Заклех се, че това няма да се случи на най-близките ми хора.“ – изтъква той и пояснява причината за гнева си:

„Пенсионирането ми в България беше невъзможно поради унищожаването на документите за 30-годишния ми труд и 2500 концерта, за които имам всички платени такси и данъци. Определени ми бяха 135 лева месечно, с които трябваше да издържам семейството си. Това също е причина да потърся полагаемото ми се, заради риска и дързостта в миналите години, когато също избягах в САЩ далеч от  неправдите към хората“.

Зад Океана нашият именит сънародник работи в международната компания Goodwill Inc., където му остава по-малко от година да се труди до пенсионирането си. Занимава се още с организиране на концерти на българи в Съединените щати, като последно е уредил  турнето на Кристина Димитрова и Орлин Горанов.

Успоредно с това превежда книгите, стихотворенията и текстовете на своите песни на английски език. Предстои да излезе на американския пазар последната му книга, озаглавена Hello, America. Тя е преведена от самия него на достъпен английски език и  ще разкаже както на българите, така и на американците много истории за трудната любов на двама музиканти. Освен това в нея има достатъчно случки и описания на един от най-красивите градове в САЩ – Сан Франциско. Една от историите в изданието е за строежа на най-обичания мост в Новия свят – Golden bridge. Любопитното е, че подробностите Тодор научава лично от  една бивша лека жена от Града на мостовете, която по-късно става богата дама – вече покойница.

В момента Тодор Трайчев бърза да оформи документите на съпругата си Даниела, за да може тя да пристигне при него като законен гражданин на САЩ с всички права и задължения към тази страна. Дъщерята Теодора има американски паспорт по линия на баща си и сега, вече с диплома по фотография, ще потърси възможност да продължи образованието си в Съединените щати.

Настоящата брачна половинка на прославения ни музикант – Даниела Винарова, е дъщеря на генерал Карло Винаров от фамилията на знаменития генерал Иван Винаров – създателя на плевенския парк Кайлъка и някогашен министър на строежите и пътищата. Самата Дани е възпитаничка на Московската балетна академия. „Тя е моята голяма любов“ – с много нежност и вълнение не пропуска да изтъкне Тодор.
Преди време жената на живота му го изненадва приятно, съчинявайки музика по един от неговите текстове и така се ражда песента „Даничко“.


Плакат за турнето на двамата фамилни музиканти Даниела е голямата любов на Тодор Трайчев

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки