Зала със съкровища отвори врати в Бургаския музей


Зала със съкровища отвори врати в Бургаския музей
Изящните накити на жрицата Лесескепра от Анхиало
18 Август 2014, Понеделник


В началото на седмицата Бургаският музей изненада бургазлии и гостите на морския град с откриването на нова експозиционна зала.

Автор: Яна Славянска Снимки: РИМ-Бургас

Подобно на пещерата на Али Баба тя се оказа пълна с невиждани съкровища – множество златни и сребърни антични накити и монети.
Сред най-ценните експонати в изложбата, подредена под надслов „Съкровищата на Бургаския музей”, са бижутата, с които се е кичила жрицата Лесескепра от Анхиало (дн. Поморие).

Наред с тях са представени и различни разменни средства, илюстриращи поминъка и търговията на народите, населявали някога земите около Бургаския залив. Запознавайки се с елитните находки, които са чест за всеки един музей по света, посетителите могат да добият представа за развитието на монетосеченето като процес.

По същество изложбената експозиция представя историята на монетите през вековете – от най-древните времена, когато хората са разменяли помежду си просто парчета метал, до изящните монети от ХVІІ-ХVІІІ век. Тук може да се видят различни домонетни форми, изпълнявали в различни периоди на човешката цивилизация ролята на разменно средство и явяващи се нещо като първообраз на появилите се по-късно пари. Сред тези образци са един меден слитък, намерен при Маслен нос, както и голямо количество бронзови пари-стрели от ІV в. пр. Хр.

Във витрините на археологическия музей в Бургас са изложени още римски републикански и императорски сребърни монети, колективна находка от златни статери на Александър ІІІ Македонски и Филип ІІ Македонски, сребърни тетрадрахми, драхми и оболи от гръцките колонии,  златни византийски солиди и номизми, сребърни монети на средновековните български царе, сребърни европейски монети от ХVІ-ХVІІ в., а също и т.нар. „пиратски талери”. Всички тези експонати  са намерени по бреговете на Бургаския залив и са ярко доказателство за съществуването на интензивни връзки на българското Черноморие с тогавашния познат свят.

Една голяма част от представените монети са събирани в продължение на 40 години от някогашния директор на археологическия музей проф. Иван Карайотов, но началото на сбирката е поставено още от първите музейни работници в града като легендарния Георги попАянов.
По време на откриването на изложбата проф. Карайотов сподели любопитна история около попадането в колекцията му на един уникален двоен статер. Първоначално той бил подарен на музея от една жена. По-късно обаче тя разбира, че монетата струва едва ли не колкото един апартамент и започва да настоява да й я върнат. В крайна сметка реликвата остава притежание на музейната сбирка.

Почти всички експонати в „Съкровищата на Бургаския музей” се показват за пръв път пред публика. Някои от тях са престояли в музейните фондове повече от 50 години без никога досега да са представяни пред обществеността. Всички археологически артефакти са открити по време на проучвания в обекти в Бургаска област или са откупувани през годините от различни граждани.
На пръсти се броят музеите у нас,  които може да се похвалят с подобна колекция, като по мнението на проф. Иван Карайотов с по-добра от бургаската разполагат единствено музейните сбирки в София, Пловдив и Варна.

Идеята за създаването на настоящата експозиция датира от много години. Реализацията на тази стара мечта на екипа на Бургаския музей днес е факт, благодарение на появата на много по-сигурни от преди средства за охрана. Само преди броени дни е приключила модернизацията на музейната зала, която при специални мерки за сигурност приютява експонираните съкровища.


Съкровищата са експонирани в чисто нови витрини сред приглушена светлина

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки