Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
15 Август 2014, Петък


Евтини недвижимости на Балканите и сърдити евреи във Франция


Продават имоти в Гърция на безценица

Хиляди празни апартаменти в Атина, Солун и други големи градове на Гърция се продават на смешно ниски цени, съобщава вестник "Имерисия", цитиран от БТА.
Става дума за големи и стари имоти в кооперации на по 30-40 години, чиито собственици не могат да намерят наематели. Продават се също магазини и офиси в центъра на големите градове, които от години пустеят и не носят и едно евро на своите притежатели.
Така например апартамент от 59 кв.м се предлага за 24 хиляди евро (по 407 евро на кв.м), а къща от 52 кв.м - за едва 12 хиляди евро. Смята се, че по време на кризата собствениците на имоти в Гърция са загубили половината от стойността на притежаваните от тях имоти.

Масовите разпродажби на недвижимост в цяла Гърция на цени доста под данъчната оценка се дължат на въведения нов единен имотен данък. Надутите сметки, които станаха факт следствие на прилагането му, предизвикаха нервна криза сред стотици хиляди собственици, пишат гръцките издания. Ниви, терени в туристически райони и хиляди празни апартаменти в градски квартали са обявени за продажба от собствениците им, които искат да се отърват от единния имотен данък, който досега се удържаше със сметките за ток, а занапред се предвижда да бъде плащан на няколко вноски.

Въпреки че новият имотен данък изглежда привидно по-нисък в сравнение с предишния налог, неговата тежест се оценява от собствениците като по-голяма за тях. Той предвижда притежателите на недвижимости да плащат от 2 до 13 евро на квадратен метър. Данъкът беше включен в законопроект, одобрен от международните кредитори на Гърция, който беше гласуван и от парламента.
С този данък Гърция се надява да увеличи приходите си, докато се бори с дълбоката рецесия. От него в хазната се очаква да влизат по 2.65 милиарда евро годишно.


Румъния се превръща в новото Ел Дорадо

„Румъния – отново Ел Дорадо: чуждестранни инвестиционни фондове се тълпят да купуват земеделски земи", пише в заглавие румънският вестник „Економика".

Изданието допълва, че анализатори на пазара на недвижимости твърдят, че чужденци, но най-вече инвестиционни фондове, продължават да се интересуват от закупуване на земеделски земи в Румъния. Това е сфера, където финансовата криза не е оставила следи и ако в другите сегменти на пазара на недвижимостите цените се сгромолясаха, а инвестициите бяха блокирани, то сделките със земеделски земи се правят при все по-увеличаващи се цени.

„Периодът на рецесия не повлия отрицателно на цените на земеделските имоти. Напротив, цените нараснаха двойно спрямо последните месеци на 2008 г. Повиши се и интересът към тях“, изтъква консултантът Флавиус Поп и допълва, че по данни на компанията му в момента около един милион хектара земеделска земя са собственост на румънски компании с чуждестранни акционери. 

С плодородната си почва и подходящ климат Румъния е интересна за чуждите инвеститори и заради по-ниските цени на земята в сравнение с останалата част на Стария континент. В Западна Европа например цената на един хектар надхвърля доста сумата от 10 000 евро. В Англия и Белгия хектарът върви по 24 000 евро, в Италия - между 15 000 и 16 000 евро, а в Дания цената му може да стигне и 30 000 евро.

В Румъния най-високите цени са около 3600 евро за хектар земеделска земя, а основните проблеми, които затрудняват продажбите, са раздробените на малки части парцели, липсата на ясни документи за собственост и липсата на кадастър, отбелязва БТА.


Македония протестира срещу гръцка войнишка песен

Македония връчи протестна нота на гръцкия посланик в Скопие Теохарис Лалакос заради видео от учение на гръцки войници от специалните части, качено в интернет, на което се вижда как те пеят, че ще пият кръвта на турци, скопяни и албанци, пише македонският в. „Дневник“.

От македонското Министерство на външните работи призовават властите в Атина незабавно да предприемат мерки за осъждане на подобни явления и тенденции. Ведомството е връчило нота на гръцкия дипломат и за постоянното лепене на лепенки на македонските автомобили в Гърция.

От изданието са се обърнали към кабинета на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, както и до зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиен Рединг, но не са получили отговор дали ще реагират.
Външният министър Никола Попоски е заявил, че липсата на отговор на протестните ноти също е отговор.


12 датчани умряха от натравяне с... кремвирши

Властите в Дания съобщават за смъртта на най-малко 12 души, които са починали в резултат на бум на заболяването листериоза, предизвикано от употребата на заразено месо, използвано при производството на свински кремвирши, предаде в сряда Би Би Си.  

Позовавайки се на данни от предварителното разследване, датското Министерство на храните, селското стопанство и риболова разпореди затварянето на малко месно предприятие, разположено в едно от предградията на Копенхаген, и изземане от търговската мрежа на цялата му продукция. Установено е, че източник на заразата е станала опасната бактерия листерия, открита в месото.
По сведения от ведомството от септември миналата година в страната са регистрирани двадесет случая на заболяването  листериоза. Само за последните два месеца от нея са се разболели 15 човека.

Властите твърдят, че проблемът е под контрол. В момента представители на органите на здравеопазването в страната се опитват да изяснят не е ли доставяно от заразеното месо в училища и ресторанти, а също и дали е правен експорт на заразените количества.
Листерията е особено опасна за децата, възрастните и хората с отслабен имунитет. Заразяването с нея често води до смърт. Симптомите на листериозата са треска, главоболие, разстройство и повръщане. Инкубационният период може да продължи два месеца, което често затруднява откриването на източника на заразата.


Френска махала с името „Смърт на евреите"

Центърът „Симон Визентал", основан в САЩ от прочутия ловец на нацисти Симон Визентал, призова френския министър на вътрешните работи Бернар Казньов да промени името на френска махала, която сега се казва „Смърт на евреите", предава „Франс прес“.

Центърът бил шокиран да научи, че във Франция има населено място с подобно име и че този факт е останал незабелязан в продължение на 70 години след освобождаването на страната от нацистите.

Според Мари-Елизабет Секретан, заместник-кмет на село Куртмо, към което принадлежи и махалата „Смърт на евреите", искането на центъра „Симон Визентал" е смешно. Тя допълва, че спорното име на населеното място датира още от Средновековието и дори отпреди това и подчертава, че древните имена трябва да се уважават.
Вече 20 години властите на Куртмо отказват да прекръстят скандално именуваната махала, която се състои от една ферма и две къщи.

През май в Испания село, наричащо се „Кастрийо, убий евреите!", гласува на референдум за смяна на наименованието си. Двадесет и шест от 52-мата избиратели подкрепиха предложението новото му име да е „Хълмът на евреите".


Разиграват на търг обяд с Джулиан Асанж

Какво ли вече не се предлага на търг по света – покрай класическите картини и антики, често се наддава за одеждите или бельото на някоя медийна звезда, за автограф на именит певец или артист от близкото и далечно минало, а някои дори предлагат ръката си или дествеността си на търг...

Сега на аукцион ще бъде разигран обяд с основателя на портала „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, като първоначалната цена е 50 хиляди долара. Това съобщи тези дни в сайта си търговската организация Charitybuzz, която се занимава с организация на благотворителни търгове с участието на знаменитости. Победителят от настоящия аукцион ще има възможността да седне на една трапеза с основателя на сайта за политически разобличения и да обсъди с него по време на обяда въпроси от световната политика и безопасност.

Самият обяд ще се състои в посолството на Еквадор в Лондон, където Асанж се укрива от юни 2012 г.
Като бонус към похапването създателят на „Уикилийкс“ ще сподели със спечелилия търга разни секрети за подсигуряването на информационна безопасност на мобилните телефони и лаптопи.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
16.08.2014 06:49:19
0
0
ami BALGARIA trjabva da proveri vsishki voenni vojnishki i drugi pesni na komshiite da se vidi dali njama antibalgarski tendenzii ,i ako ima da nastojava za
premahvaneto im
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки