Москва засекрети данни за находища от нефт и газ


Москва засекрети данни за находища от нефт и газ
15 Август 2014, Петък


Руснаците са недоволни, че компании от САЩ разполагат с геоложка информация за руските недра


Комисията по екологична безопасност на Русия на свое специално заседание тези дни разпореди на профилираните ведомства да разработят мерки за възпрепятстване предаването на геоложка информация на други страни, съобщава „Известия“.
В материалите от заседанието, които са обнародвани, се казва, че понастоящем сведения за материално-ресурсната база на Русия притежават две големи американски компании от областта на геоложкия одит: Miller & Lents и DeGolyer & MacNaughton.

За „защита на информацията за запасите от нефт и газ“ комисията е възложила да се създаде национална система в областта на одита на запасите от полезни изкопаеми. В момента със събирането на тези данни се занимава Комисията по запасите и Централната комисия по разработките при „Роснедрах”.

Информацията за създаването на национална одиторска агенция бе потвърдена от министъра на природните ресурси и екологията на РФ Сергей Донский. „Министерството обсъжда с нефтените компании рисковете от забрана на изтичането на първична геоложка информация извън пределите на Русия. Ние имаме лост за това, който позволява да се контролира нейния експорт – това е специалният регламент на „Росприроданадзор” и задължителното получаване на разрешение за изнасяне на информация от „Минпромторг”. Тези механизми в случай на необходимост позволяват да се ограничи изтичането на такава информация“ - отбелязва министър Донский.

От „Известия“ припомнят, че през юли САЩ и Евросъюзът ограничиха доставките на технологии и оборудване за нефтения отрасъл на Русия. В частност ЕС забрани експорта на оборудване за нефтения бранш, предназначено за дълбоководен добив на горива, в това число и в Арктика.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки