Близнашки усърдно се зае с контрареволюция на управлението


Близнашки усърдно се зае с контрареволюция на управлението
Никой не знае къде се скри новоизбраният червен вожд Михаил Миков
15 Август 2014, Петък


Парадоксално, но факт – срещу реставрацията на герберизма не протестират единствено БСП и ДПС

Автор: Анна Александрова

Май големият картоиграч Бойко Борисов не само е обявил „Всичко коз” при съставянето на служебното правителство, но е извадил и каре от валета. Образите, на които твърде много приличат на лицата на Росен Плевнелиев, Георги Близнашки, Румен Порожанов и Ваньо Танов. С тях в картите си Борисов може би се надява да направи „капо” (някои наричат това „валат”) противниците си в изборното каре белот.

При оптимално разиграване на картите към ГЕРБ ще потекат пари от митниците, където се върна верният Ваньо Танов, а това е много важно преди избори и още повече след това. Финансите на държавата ще бъдат управлявани все едно в министерството се е върнал самият Симеон Дянков – неслучайно Порожанов бе шеф на кабинета му и надали случайно министърът назначи отново Танов в митниците.

При областните управители вече е в ход подмяната им с хора от управлението на ГЕРБ, а този процес ще продължи по подходящ начин и при попълване на избирателните комисии, както и с излъчването на достатъчно и правилни наблюдатели на изборите.
А самият Георги Близнашки просто изненадва с усилията си за разбиване на статуквото – цел, декларирана от служебния премиер още на първото заседание на правителството и фиксирана в стенограмата от министерската сбирка. Остава само бившият активист на БКП/БСП да се разпореди ден след изборите входът на Министерски съвет да бъде окичен с надпис: „Добре дошъл, генерале наш!”.

Казано между другото, в кабинета на премиера още стоят мебелите, с които бе декориран по времето на Борисов и съобразно предпочитанията му…

Борисов – между шараните и Пилат Понтийски

В тази трагикомична ситуация на реставрация на провалилото се управление на Бойко Борисов лидерът на ГЕРБ се раздвоява между чисто просташкото внушение, че хората са шарани и наглото по Борисовски внушение, че е чист като планински кристал. В първия случай – формално без никаква връзка с действията на служебното правителство и предизборната обстановка – Борисов пусна на страницата си във „Фейсбук” своя снимка по къси гащи и с два охранени шарана от двете страни на голия си тумбак. Текстът няма нищо общо с предизборно послание, освен ако не го четете като точно такъв: „Когато кълве – кълве”.

Разбрахте ли, уважаеми шарани?! Ако не сте – значи сте шарани и за вас е предназначен един друг текст от стената във „Фейсбук” на Борисов – където той е искрен и изтънчен досущ като Пилат Понтийски.
„Категорично заявявам, че нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ. Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен”.  Това написа Борисов, оценявайки като спекулации твърденията, че ГЕРБ участва в подбора на служебния кабинет.

И шараните – между Радан Кънев и „Десните”

"Кадровите назначения на служебното правителство от последните дни показват недвусмислено, че този кабинет е поел антиконституционни ангажименти в полза на една политическа партия", възроптаха в декларация представителите на Коалиция „Десните“, часове след като гръмна новината, че Порожанов връща Ваньо Танов начело на митниците. Според коалицията, ГЕРБ се вмъква във властта през задния вход и непрекъснато се внушава посланието, че изборите са предрешени и с предизвестен край.

"Поредната демонстрация на реставрацията на една порочна власт, която дори не завърши мандата си, е спорното назначение за директор на Агенция „Митници“, се казва в декларацията. „Десните" смятат, че това превръща парламентарния вот в очите на хората в договорка, а служебните министри се държат като в агенти под прикритие, които изпълняват стратегия на партиен работодател.

Звучи толкова хубаво и неподправено искрено, сякаш Яворов е имал предвид „Десните”, когато е написал: „…отломка нищожна от винаги храбър народ – мъченик”.
И като заговорихме за мъчениците за дясната идея, няма как да подминем позицията на подалия оставка говорител на „Рефораторския блок” Радан Кънев. Според него няма как процесът на връщане във властта на кадри, свързани с ГЕРБ, да се хареса на Реформаторския блок. Кънев бе категоричен, че в момента се наблюдава реализацията на модел на връщане на еднопартийно управление чрез служебния кабинет.

И още нещо важно: лидерът на ДСБ обвини БСП и ДПС, че  приемат победата на ГЕРБ за даденост и зад гърба на българина договарят някакво участие във властта.
В това кратко изброяване на негативните реакции срещу тоталната подмяна на управленци от втория ешалон с изпитани кадри на ГЕРБ няма как да подминем и реакцията на „Протестна мрежа”.

Протестърите, за които се твърди, че вече си имат свое правителство, разпространиха като своя позиция за новоназначението на Ваньо Танов стенограма от един позорен за български генерал и труден за забравяне телефонен разговор. В него шефът на митниците Танов се оплаква на премиера Борисов, че не може да избере телефона на някой си, за когото Б. Б. наредил да стане митничар, а Борисов благо отвръща: „Танов, това не е телефон, а ЕГН-то на човека”.

Кого обичат професорите-конституционалисти

Оказа се обаче, че видният ляв интелектуалец, професорът по конституционно право, служебният премиер Георги Близнашки харесва точно такива незаменими хора като Ваньо Танов. Както и лично и персонално – самият Ваньо Танов.
Положението в митниците е изключително тревожно и са нужни извънредни мерки, коментира в сряда Близнашки, като се оправда, че правителството нямало много време да търси силна кандидатура. По думите на служебния премиер, каквото и да се говори, по време на предишното си управление Танов се справял много добре.

„Имахме обстоен разговор с министър Румен Порожанов по темата, знам, че тя предизвиква оживление в някои среди, но има ситуации, при които трябва да се действа и в този смисъл подкрепям кандидатурата”, изтъкна Близнашки.
Боже, боже, колко ли бъдещи пишман политици е пуснал този професор по конституционно право по времето, когато Тоя и Оня с главни букви се мъчеха да завършат право в Софийския университет, вместо да изкарат следването си като екскурзионно летуване в Югозападния университет в Благоевград…

Докато президентското момиче и настоящ вицепремиер Екатерина Захариева обясни нещата си някак по-мъжки. Тя защити в студиото на Нова ТВ връщането на Ваньо Танов и други лица от управлението на ГЕРБ на ръководни постове в държавната администрация.
„Не мисля, че има нещо притеснително във връщането на предишни кадри. Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде”, коментира вицепремиерът и рече за себе си и за останалите гербери в правителството още нещо, което звучи като самопризнание, дори без да се вади от контекста.

,„Ние сме кабинет, назначен от президента заради качествата на всеки един от нас и най-вече заради това, че сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали”.

Хубаво звучи: „Сякаш никога не сме си тръгвали“. Порожанов, Ваньо Танов, шефът на агенция „Пътна инфраструктура” и шефката на ДСНК, 7-8 от новоназначените до момента 15 заместник-министри, пет от петте нови областни управители – макар и като подгласници на предишните губернатори…

Тъжната разлика между червен и син език

Някой да знае къде е новоизбраният червен вожд Михаил Миков? Не за друго, а защото май след Бузлуджа не е давал особено качествени доказателства, че слухът за политическия му махмурлук е силно преувеличен.
Каквато и да е причината на този етап служебното правителство, оглавявано от ренегата-социалист Николай Близнашки, да се радва на невиждан ляв и ляво-медиен комфорт, със сигурност има нещо общо с Михаил Миков. Както и със смяната на дългогодишния говорител на БСП Ангел Найденов с далеч „по-диалогичния” Атанас Мерджанов.

А вероятно и със слуха, че Мая Манолова, която от години съжителства с Ангел Найденов, е заплашена да изпадне от избираемите места в листите на БСП за предстоящите избори.
Заради всичко това и разни други задкулисни причини БСП си е глътнала езика, откакто функционира служебното правителство на Георги Близнашки. Направо е весело. Ден след като реанимирането на Ваньо Танов взриви другите партии и социалните мрежи и в деня, когато петима областни управители на БСП и ДПС бяха отстреляни като ловешкия ягуар Алонсо, от „Позитано” 20 излязоха с остра декларация, в която упрекват управляващите в неадекватна реакция спрямо болестта по животните „син език”.

И вместо да извадят кирливите ризи на служебното правителство, показаха, че за момента не са тук, но иначе са си пак същите.
Ето как обяснява всичко това левият дисидент и вечен соцбунтар Георги Кадиев: „БСП трябва да си даде много ясна сметка, че дори и не заслужаваме да спечелим предстоящите избори, ако трябва да съм съвсем откровен, защото нито като управление се справихме, както трябва, нито като реформа в партията", каза преди дни той и допълни, че БСП трябва да изживее своя катарзис, който не се изчерпва с лъжата, че като се смени председателя на партията и „всичко ще цъфти и ще грее, и ще спечели изборите“.

Що се отнася до ДПС, на този етап директивата е да се мълчи и да не се коментира. И тя видимо действа, защото уволненият областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов само дето не аплодира уволнението си. А колко беше твърд и смел, когато седмици наред трябваше да влиза в кабинета си с помощта на полиция и през кордон от протестиращи.
Може би ДПС за пореден път са застанали на правилното място по пътя от преяждане с една власт към преяждане с друга власт и продължават да се изживяват като незаобиколим фактор.

Между прогнозите на социолозите и залозите на букмейкърите

Повечето от социолозите и анализаторите прогнозират, че ГЕРБ ще постигнат Пирова победа на предстоящите избори. Дори неприкритият апологет на герберизма и дългогодишен член на ЦИК проф. Михаил Константинов не вижда повече от 100-105 депутати от ГЕРБ в следващото 43-то Народно събрание. Което няма да е изненада – изненада ще е как Бойко Борисов ще реагира на липсата на еднопартийно парламентарно мнозинство, което да крепи управлението му.

Номерът със следизборна коалиция с Реформаторския блок е възможен, но няма да е достатъчен. Остава вариантът за грехопадение с БСП или с АБВ (ако влязат в парламента), или с ДПС. Както и схемата от сегашния парламент, която почти гарантирано води към поредни предсрочни избори.
Но в политиката винаги има поне още една опция – да загубиш изборите, защото си поръчал да ти ушият костюм по еталон.

Назначаването на познати знакови фигури от предишното управление означава само едно - че нищо старо не е забравено и нищо ново не е измислено, коментира (като че ли не за първи път) преди дни социологът Живко Георгиев. Според него обаче тези действия на служебния кабинет могат да доведат до ефект, противоположен на първоначалния замисъл, т.е. ако служебното правителство все така се дискредитира, то крайният резултат може да е обратен на желания.

Картинно това може да се опише и така: Борисов се снима по перки и по гащи пред рибарника с шарани, но с празни ръце, а надписът гласи: „Като не кълве – не кълве…”
Освен това мнозина смятат, че поне част от плановете на служебното правителство няма да сработят, защото тепърва гражданското общество ще реагира. Вече сме го виждали нали – хиляди, маса, народ се събират всяка вечер в триъгълника на властта между Министерски съвет и президентството и носят плакати с надпис: „Кой?”.
Дори ако питате за Ваньо Танов, пак не е ясно „кой” – Порожанов или Плевнелиев, или Борисов, или световният картел на контрабандистите, правещи дарения за правилната партия…

Един бивш съветник на президента Първанов, който отдавна е тъжен, защото говори от позицията на знанието, писа тези дни: „Очевидно служебното правителство е решило да прави повече гафове, отколкото разумът може да осъзнае, а умът - да осмисли”.
Става дума за Николай Слатински. Който освен, че е експерт по национална сигурност, все още има и достатъчно „добре информирани източници” по високите етажи на властта.
„Е, сега с невъоръжено око се вижда - и така е в министерствата, където имам познати - с назначаването на служебното правителство се ускорява процес, който може да се нарече Контрареволюция на герберите!”, писа Слатински в социалната мрежа.

Поради тази причина най-вече изказах по-рано предположението, че не изключвам вариант за първи път след 1989 г. да имаме повече от едно служебно правителство в прехода от един парламент към друг.
Защото подобна контрареволюция може да взриви страната и да обедини на практика необединими несъгласия и протести!"

Що се отнася до букмейкърите, там нещата са повече от интересни. Залозите за победител в изборите са в полза на ГЕРБ, за това кой ще състави правителство – също, а третата прогноза, според коефициентите е, че това ще е коалиционно правителство с участието на две или три формации.
Ако не друго, тези залагания поне показват, че от изборите може да се правят пари и без да се участва в търговия с гласове.


Надали случайно Ваньо Танов отново оглави митниците „Нито един човек не сме изпратили в служебното правителство от ГЕРБ“ – заяви в страницата си във „Фейсбук“ Бойко Борисов Николай Слатински е категоричен, че с назначаването на служебното правителство се ускорява процес на контрареволюция на герберите Според данните на Евробет залозите за победител в изборите са в полза на ГЕРБ

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки