И Великотърновско пламна от син език


15 Август 2014, Петък


Животните във Великотърновска област измират масово, регионът е пламнал от болестта син език. „Положителни са всички проби, които сме изпратили за изследване в София“,

Автор: Здравка Христова

съобщи тези дни д-р Станимир Спасов, директор на териториалната агенция по безопасност за храните в старопрестолния град.
Заразата е констатирана по овце, кози и говеда първоначално в Еленския Балкан, Златарица, Лясковец, Велико Търново. Въпреки че ветеринарите твърдят, че са предприети всички мерки за ограничаване на заболяването, то продължава да се разпространява.

Едни огнища затихват, появяват се нови. Смъртността на места достига до 70 на сто, посочва д-р Спасов. Той твърди, че всички умрели животни се извозват до екарисажа в Шумен.Тревожното е, че преносител на вирусния „син език" са дребни комари - куликоиди, които няма как да бъдат ограничени. „Раздаваме препарати за пръскане на фермерите, но въпреки това огнищата се увеличават“, заяви още шефът на ветеринарите. Затихване може да има едва когато намалее популацията на комарите, казват лекарите.

Д-р Спасов твърди, че все още не може да се каже колко точно са заболелите животни, обобщена справка може да има едва след стихване на заразата.
Болестта не е опасна за хората, успокояват медиците. Отличителен белег на заболяването е посиняване на езика на животните, те са отпаднали, спират да се хранят и движат. Заразата не е новост за ветеринарите, които обясняват, че през последните 10 години в България е имало 4-5 епизоотични взрива.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки