Провал в консултациите за РИК в Кърджали


Провал в консултациите за РИК в Кърджали
Ирония на съдбата – Цвета Караянчева от ГЕРБ изтегли късметче в полза на ДПС и така гарантира още един човек на Местан в РИК
15 Август 2014, Петък


Сега ЦИК ще трябва да определи състава на избирателната комисия в родопския град

Автор: Златина Христова

Представителите на политическите партии и коалиции в Кърджали очаквано не постигнаха съгласие за състава на РИК за предстоящите предсрочни избори за парламент, а това налага отново ЦИК да определи поименно ръководството и членовете й.
Това стана по време на консултациите в началото на седмицата при областния управител Бисер Николов, такава беше ситуацията и на преговорите за комисията за евровота, а и при предишни избори.

Изключително делово политическите лидери отново дадоха да се разбере, че не се разбират и че е невъзможно да постигнат консенсус особено за председателя на РИК.  Представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП изразиха претенции за позицията на председателя в РИК. Цвета Караянчева от ГЕРБ настоя юристката Даниела Петрова пак да оглави комисията като „човек, доказал, че може да се справи при предишни вотове“. Ако това не стане, трябвало да им бъде даден секретарският пост.

Областният лидер на ДПС Бахри Юмер пък подчерта, че председателският пост се пада на партията с най-голямо влияние в региона, а и намекна, че Кърджали е бастионът на организацията. „Гласовете за ДПС абсолютно винаги са били 5 пъти повече от общия вот за всички останали. Ако в ЦИК се споразумеят, председателското място на ДПС в РИК е напълно възможно. Ние предлагаме в комисията да влязат 4 юристи, а не даскали, каквито посочват другите партии“, коментира Юмер. Той подчерта още, че ако ДПС не получи шефския пост, трябва да вземат този на секретаря на комисията.

Ексдепутатът от „Коалиция за България” Милко Багдасаров контрира с претенцията председателят да бъде от БСП. „Не разбирам какво Бахри Юмер има против учителите и не е вярно, че ДПС са печелили 5 пъти по-голяма подкрепа от останалите партии”, заяви червеният активист.
На провалилите се консултации не се яви представител на „Атака”, което наложи квотата да бъде разпределена между останалите участници чрез жребий.

Имената на партиите бяха поставени в пликове, Цвета Караянчева извади „късмет“ с плика на ДПС. Така след тази томбола ДПС ще има един свой човек повече в РИК.
С решението си от 6 август т.г. ЦИК разпредели местата в РИК-Кърджали така: ГЕРБ – 5, БСП – 5, ДПС – 2, „Атака”, Реформаторски блок и „България без цензура” по 1 член. Още същия ден протоколите от проведените консултации, заедно с предложенията на партиите и документите към тях, бяха изпратени в столицата. Сега ЦИК трябва да определи състава на РИК в Кърджали.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки