Бургаските гербери загробиха 20 милиона общински пари в КТБ


Бургаските гербери загробиха  20 милиона общински пари в КТБ
Общинският съветник от НФСБ Георги Дражев (на трибуната) доказа,че лихвата по общинския депозит е под един процент. Хванат в поредния опит за заблуда на обществото, Димитър Николов (на преден план) се „обиди“ и напусна сесията
15 Август 2014, Петък


Сагата около богоизбраната от две поредни правителства Корпоративна търговска банка (КТБ) вече засяга не само бивши министри на културата с тлъсти влогове в милиони,

Автор: Георги Ваташки

но и обикновени хора, които никога не са влизали в офисите на финансовата институция. Много от общините, управлявани от ГЕРБ, са държали в КТБ депозити в големи размери, които сега са блокирани, след като банката бе поставена под надзора на БНБ на 22 юни.
Средствата на общините в КТБ са около 75 млн. лв., като с по-значими суми са Сливен (4.4 млн. лв.), Айтос (4 млн. лв.), Казанлък (3.6 млн.лв.), Сунгурларе (2.7 млн.лв.), Раковски (2.2 млн.лв.), Харманли (1.5 млн.лв.).

Това обаче е нищо в сравнение с парите, загробени от „най-добрия град за живеене“ - Бургас, управляван от гербера Димитър Николов и още 28 общински съветници от партията на Бойко Борисов, които доминират в местния ОбС. Морската община е внесла депозит от цели 21 милиона в затворената банка.

Този факт бе крит от бургаските данъкоплатци повече от два месеца и стана ясен на обществото, едва след намесата на телевизия СКАТ. Скандалните данни бяха изнесени от водещия на предаването „От упор“ Димитър Байрактаров. Вместо да отговори на повдигнатите от него въпроси, по какъв начин е била избрана точно КТБ за парите на бургазлии и кой е подписал договора за обидно ниската лихва (средно под един процент за общо 4 години), местната администрация предпочете да си послужи със заблуди.

Последното заседание на ОбС премина почти на тъмно, заради постоянните прекъсвания на електричеството. Това лиши жителите на Бургас от възможността да видят и чуят какво върши мнозинството на ГЕРБ от тяхно име, но зад гърба им.
Оказва се, че местната власт е започнала още от 2010 г. да внася в банката на Цветан Василев така наречените „свободни средства“. С всяка изминала година сумите нарастват и към май 2014 г. достигат 20 781 340 лв. Към това трябва да се прибави и фактът, че последната вноска по скандалния депозит е направен на 28 април, когато в публичното пространство вече се говореше за източването на КТБ и назряваше конфликта между бившите ортаци Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

На въпросите на опозицията от „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“, зададени в местния парламент, герберите не можаха да дадат разумно обяснение защо е избрана КТБ, въпреки славата й на банка на олигархията и на ДПС.
Не е проведена и изискващата се по закон обществена поръчка за избор на обслужващата банка на морската община. Оправданието, което се опитаха да пробутат герберите, е, че всъщност били следвали „точка 64“ от писмо на финансовото министерство, в което се указвало в кои банки да бъдат държани държавните и общински пари.

Това обаче не отговаря на истината - митичната точка от въпросната депеша не съдържа подобни указания, а единствено банковите кодове на големите финансови институции и какъв е редът за внасяне на депозити. Липсват даже всякакви задължителни правила за това, че паричните ресурси на Бургас трябва изобщо да бъдат държани в банка.

Но фона на всичко това, самоувереното изказване на кмета Николов прозвуча повече от странно: „Когато искаме да вложим свободни пари на Общината, се консултираме с Министерството на финансите, което ни изпраща списък с петте най-стабилни банки в страната. Тогава в него е била посочена и КТБ. Избрали сме я, защото е предоставила най-добрите условия. А именно лихва от близо четири и половина процента.” След което се направи на обиден и напусна заседанието на ОбС.

Неговият заместник Красимир Стойчев се опита да го защити: „Парите на Община Бургас в КТБ са гарантирани с Държавни ценни книжа (ДЦК) и за тях няма никаква опасност. Не сме се набутали“. След това бодро заяви, че дори и банката да бъде обявена в несъстоятелност, държавата трябва да върне парите на общината чрез финансови трансфери.

Което се оказа евтина заблуда за жителите на морския град, защото в случая не става въпрос за разплащателни сметки на Бургаската управа, а за обикновен депозит. Според Закона за защита на влоговете, така нареченият „Фонд за гарантиране на депозитите“, в случай на фалит на КТБ, ще гарантира изплащането само на суми до 100 хиляди евро.
„От обяснението на кметската администрация става ясно, че в момента сте се оплели в лъжите си, а парите ги няма. Оттук нататък искам да попитам къде са останалите средства, къде е разликата в тази лихва, за която кметът Николов твърди, че е над 4,5 %.

Дали не се натъкваме на старата добре изпипана практика – част от парите да се прибират в черни партийни каси за предизборни цели. Това е поредната мафиотска схема на ГЕРБ!“, категоричен бе водачът на групата на Националния фронт в бургаския общински съвет Валентин Касабов.
Той настоя да бъде показана пълната документация за всеки депозит на Община Бургас в различните финансови институции, но отговор от администрацията не последва.
Съветниците от НФСБ разобличиха и друга лъжа на герберското мнозинство и кмета – тази за високия лихвен процент, даван от банката на Цветан Василев.

Общинският съветник от патриотичната партията Георги Дражев изчисли на база предоставените документи (виж факсимилето) от Красимир Стойчев, че лихвата, която получава община Бургас, е дори под 1 на сто.
Според признанието на градоначалника, голяма част от милионите, замразени в КТБ, са всъщност постъпленията от такса смет. Местният данък в крайморския град е един от най високите в страната и въпреки многобройните предложения на партията на СКАТ той да бъде намален, това не беше сторено. Сега се оказва, че натрупаните колосални финансови излишъци са отишли за обогатяване на медийните магнати като Делян Пеевски и ДПС, които по това време бяха в неразривна връзка с КТБ.

Само месец след последната вноска по депозита местният парламент гласува поредния заем от пет милиона лева, с който дълговете на Бургас надхвърлят вече 65 милиона.
Кредитът бе гласуван от мнозинството на ГЕРБ при неизгодна лихва, а целта на заема бе да покрие липсващите средства от спряната европрограма „Околна среда“. Само припомняме, че санкциите на ЕС са най-вече заради установените корупционни практици при организацията на търговете и обществените поръчки, свързани с програмата.
Освен пробойната от 21 милиона лева, във финансовия отчет на Димитър Николов за миналата година имаше и други тревожни факти. По-голямата му част бе преписана от предни години, което доведе до абсурда, приходите в него да се сравняват с 2011 г., вместо с миналата.

Това обаче не успя да скрие загубите на морската община от туристически отрасъл, които възлизат на десет процента, както и намалението на приходите от таксите за детски градини, въпреки увеличението на децата в тях. Тези въпроси обаче не получиха отговор, защото герберското мнозинство прибегна до любимия си похват - прекратяване на дебатите и гласуване под строй според партийната воля.

Случилото се с парите на бургаските данъкоплатци е поредното доказателство за чадъра над КТБ, опънат от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов. Точно по време на неговото управление средствата на преобладаващата част от държавните дружества като НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и дори Агенцията за рибарство и аквакултури (ИАРА) бяха депозирани в банката на Василев. С концентрираната финансова мощ бяха закупени структуроопределящи предприятия като БТК и „Булгартабак“ и бе изградена медийната империя на Делян Пеевски, а както стана ясно преди десетина дни, чрез същата тази банка са били контролирани и голяма част от националните всекидневници.

Съдбата на КТБ остава неясна, но едно е сигурно. След като от БНБ обявиха, че са източени близо 3 милиарда от трезора, Бургас и още десетки общини, управлявани от хората на гледащия отново към властта Бойко Борисов, са обречени на фалит.



В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки