Русалската неделя през август


15 Август 2014, Петък


Картината, в която и да е прашна канцелария на НЗОК, през този месец наподобява неръкотворното описание на добружданския вълшебник Йордан Йовков.



Огромна тълпа от хора – насядали, налягали, на инвалидни колички, прави, закусващи, пийващи водичка – с часове чакат бленуваното появяване на съвременните „русалки“ от НЗОК с чудодеен печат в ръце. С него те ще гарантират занапред здравето и живота на болните и бедните, така че те и след 1 септември да ползват мизерната помощ от Здравната каса, наречена с магическата дума „реимбурсация“.

Дотук се стигна, след като в началото на август по една от централните телевизии предупредиха електората, че хронично болните трябвало до 31 август да си осигурят т. нар. „европейски код за лекарствата“ в рецептурните си книжки, чрез които получават медикаменти с намаление (т. е. реимбурсация). Нямаш ли такъв код, от септември ще плащаш цялата сума за лекарствата. И така настана сегашната Рускалска неделя по никое време.

Чиновниците се оправдават, че било съобщено за тази измишльотина още в началото на годината. Обаче кой съобщил, къде съобщил, кому съобщил и най-вече кой разбрал – така и не се знае. И ето сега – тичайте (но не за здраве) до канцелариите на НЗОК за заветната заверка!
Впрочем историята се повтаря. Така тичахме няколко пъти до КАТ за европейски шофьорски книжки, за европейски контролни номера на автомобилите. И то пичахме по няколко пъти – защото имаше срокове, защото пак имаше заплахи...

Сега обаче се оказва, че никакъв европейски код не ти слагат в Рецептурната книжкка, а само отбелязват датата, на която си успял да се добереш до Здравната каса в спазване на новото изискване. Въпросните европейски кодове на болестите още от началото на годината джипитата си ги отбелязват при изписването на поредните лекарствени количества.

Възниква въпросът тази измама с европейските кодове и истеричното гонене на заветен срок за поставянето им не се ли прави, за да може десетки хиляди българи да не успеят да се доберат до презаверката и така да им се вземат парите за цялата стойност на изписаните им медикаменти без никаква реимбурсация, разбира се. Защото всички аптеки са предупредени – без заверка – никакви илачи.
И това, както се оказа, няма нищо общо с никакви европейски изисквания!
доц. д-р Гео Нешев, дн


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки