Валери Симеонов: Това правителство можеше да мине само с трима министри


Валери Симеонов: Това правителство можеше  да мине само с трима министри
15 Август 2014, Петък





Фокус: Г-н Симеонов, има ли недостатъци в служебния кабинет и смятате ли, че той е експертен?

В. Симеонов:
Не мога да дам предварителна оценка на база на биографиите на министрите.  Но според мен в служебния кабинет да се възпроизведе едно нормално правителство, избрано за 4-годишен период, не е правилно. Аз мисля, че президентът можеше да направи малко икономия като не назначава толкова много министри, защото големите амбиции и супер очакванията, които възлага на това правителство, показват за пореден път, че този човек не е в час. Той поначало нашият президент си е такъв винаги. Аз мисля, че това правителство можеше да мине с трима министри.


Фокус: Кои са тези трима министри?

В. Симеонов:
На първо място – министърът на финансите Румен Порожанов. Финансовата дупка, в която се намира държавата, трябва да бъде спешно запълнена, иначе има големи рискове от гладни бунтове в края на септември. Митниците са разграден двор. За една година бяха сменени трима началници на митници, което фактически доведе до пълна анархия. В митниците продължават да се работят партийните схеми и отчисленията за митническите тартори, а това е един много сериозен приходоизточник, който трябва да бъде затегнат. Сривът в събираемостта на ДДС, основният данък за България, също трябва да бъде компенсиран и всичко това лежи на плещите на министъра на финансите и естествено на служебния премиер.

Другите двама министри са тези, които трябва да изпълнят основното предназначение на това правителство, а именно провеждането на честни и прозрачни избори. Това са министърът на правосъдието Христо Иванов и най-вече министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Тия хора трябва да не спят, както се казва, но трябва така да направят, че доста преди изборите да има вкарани и осъдени за по 8 г. в затвора за купуване и за опити за подготовка за купуване на гласове, за да сме малко обнадеждени, че на този вот няма да има такова масово купуване. Ако това не стане, служебното правителство ще бъде поредният провал на Плевнелиев.


Фокус: С какво се отличава  коалиция „Патриотичен фронт“ от всичко до този момент?

В. Симеонов:
Нашата патриотична коалиция, наречена „Патриотичен фронт“, се отличава на първо място със своята позитивност и отговорност към съдбините на България. С други думи ние даваме модел на обединение, при което са пренебрегнати или са игнорирани изцяло личните амбиции и тяснопартийният егоизъм, характерен за всяка политическа партия в България, пък и не само в България.

Ние показваме как трябва да се работи за България, даваме модел на поведение и това е първото, с което сме различни, защото не можете по никакъв начин да сравнявате нашия „Патриотичен фронт“ примерно с т.н. Реформаторски блок. Те там са орел, рак и щука, постоянно някакви драми, постоянно някакви личностни амбиции, няма такова нещо при нас. Ние сме се разбрали с Каракачанов, вече имаме процес на опознаване на нашите структури и подготовка за предстоящите избори. Второто, с което се отличаваме, е с отговорните задачи, които си поставяме. Задачите са същите, каквито са и на НФСБ – спасяването на България като на първо място ние поставяме сериозна икономическа реформа и икономическо възраждане на страната, за разлика от всички тези други глупости, които се ръсят от другите партии, включително и тия, които до момента управляваха.


Фокус: Има ли политически партии или движения, които искат да влязат в „Патриотичния фронт“ и водят ли се такива разговори в момента?

В. Симеонов:
Да, има такива формации, има такива партии – по-големи, по-малки, които проявяват интерес и с които водим ежедневни разговори и мисля, че обединението около „Патриотичния фронт“ е напът да се разрасне доста сериозно, поне откъм политически субекти. А откъм подкрепа електорална какъв ще е резултатът ще покажат изборите.


Фокус: С кои формации се водят разговори?

В. Симеонов:
Имаме разговори с различни формации, със „Защита“, която по принцип е по-близка до ВМРО. Разговаряме и с някои други по-малки партии, запознаваме ги с нашата програма, с нашата платформа, защото ние не правим обединение, водени от политическата сметка, а правим обединение, което е на идейна основа. Така че най-важното условие за присъединяването на някоя от партиите, с които преговаряме, това е да припознаят програмата и да имаме съвпадение на идейните принципи и на програмната платформа.
Със съкращения от интервю пред радио „Фокус“ на 9 август 2014 г.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
за сега от нфсб
15.08.2014 11:00:37
0
0
Г-Н СИМИОНОВ ,ТОВА ВАШЕ ИЗКЗВАНЕ ГОВОРИ ЗА ВАШАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ,ЧЕ ТРЯЬВА ДА СА САМО ТРИМА МИНИСТРИ.А ДРУГИТЕ БАКИИ НА ОРЕШАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО КОЙ ЩЕ ДВИЖИ НЕЩАТА НА ОТРАСЛИТЕ /МИНИСТЕРСТВАТА/ЛИЧИ СИ ЧЕ НЯМАТА ОПИТ ОТ УПРАВЛЕНИЕ А САМО ОТ ППАРТИИНО СТРОИТЕЛСТВОИСКАМ ДА УСПЕЕТЕ НА ИЗБОРИТЕ,НО АКО СЕ ПРОВАЛИТЕ ТРЯБВА ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки