ДАНС проспива чуждите шпиони


ДАНС проспива чуждите шпиони
15 Август 2014, Петък


Защо има Балкански отдел в контраразузнаването, след като не е заловил нито един агент на Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния?

Автор: Велизар Енчев

Не е за вярване, но и това се случи на най-дисциплинираната и най-организираната европейска нация. Германското контраразузнаване като че ли вдигна бялото знаме и призна, че е неспособно да лови чуждите шпиони.

Поне така звучи на първо четене една новина, която е истинско събитие в световната дипломация: германското правителство поиска от дипломатическите мисии на чуждите държави да предоставят пълен списък на агентите на техните служби, които са ангажирани в разузнавателни дейности на територията на федералната република. Германското дипломатическо ведомство връчи вербална нота на всички посолства в Берлин, а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер поясни, че е съгласувал тази крайна стъпка с канцлера Ангела Меркел. 

Коя е причината за подобен акт, който е без прецедент в международните отношения? От един месец страната се тресе от шпионски скандал, нажежил до червено отношенията между САЩ и Германия. Служител на германското външно разузнаване бе арестуван заради шпионаж в полза на американците. 31-годишният агент предавал секретна информация от парламентарна комисия в Бундестага, разследваща подслушване на германски граждани от американските тайни служби. 

Всъщност комисията се роди след друг шпионски скандал - разкритията на бившия агент на щатското разузнаване Едуард Сноудън, който изнесе, че САЩ масово следят комуникации на германци, включително и мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел.
Германският провал на щатското разузнаване не бива да ни учудва.
Всеки шпионира всеки, дори в НАТО взаимният шпионаж е норма, а не изключение. Но когато чужд шпионин бъде разкрит, той попада под ударите на закона, независимо от това, че шпионира за съюзници.

Ала да не плачем за германските неволи с щатските шпиони. Да погледнем в собствения си двор, където вече 25 години няма нито един заловен чужд шпионин и нито един процес срещу агент на друга държава. А може би след 10 ноември 1989 г. съседите са закрили резидентурите си в София, защото демокрацията изключва надзъртане в съседския двор?

Естествено нито Турция, нито Гърция, нито Сърбия, нито Македония, дори Румъния, не прекратиха шпионските си набези у нас, даже обратното – ние сме все по-интересен обект за разузнаване. Неоосманистите в Анкара демонстрират все по-агресивно покровителство над нашите мюсюлмани. Атина асимилира българските помаци в Северна Гърция и облъчва помаците в Родопите с емисии на „помашки език“ от радиото и телевизията в град Ксанти. Белград системно обезбългарява Западните покрайнини, а македонистите в Скопие записаха в конституцията си, че са длъжни да обгрижват македонците в Пиринско. Следвайки традицията от 1913-а да ни изненадва в гръб, Румъния претендира за влашко малцинство, а преди четири лета румънски дипломати бяха уличени в разпространение на буквари за българските власи.

Съседите не спят.
Спят нашите контраразузнавателни служби – Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) и военното контраразузнаване. За четвърт век те не успяха да се похвалят с разкрит шпионин на Турция, Гърция, Сърбия, Македония и Румъния. Което поставя въпроса за смисъла от тяхното съществуване, струващо ни милиони. Годишно ДАНС гълта 112 млн. лева, към които трябва да добавим необявените пари на присъединената към нея през 2013 г. Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).
На 12 май 2009 фондация "Риск Монитор" излезе с доклад, призоваващ ДАНС да дава информация за чуждите агенти, които според експертите са доста. Агенцията отговори с мълчание.

Наистина защо съществува Балкански отдел в ДАНС, след като не е установил шпионска дейност от съседите? Достатъчно е само да внедрят агенти на прикритие в ОМО „Илинден“, дружество „Помак“ и десетките ислямски фондации, за да открият македонски и турски агенти. Но не го правят. Защото се страхуват от гнева на ДПС, имащо властта да вгорчи живота на турския отдел в ДАНС и скоропостижно да уволни дръзналите да ловят шпиони на Анкара.

В ДАНС добре помнят как през 1991 г. лидерът на ДПС посети турското посолство в София, за да предаде т.нар. „Оня списък”. В него бяха описани имената, длъжностите и местопребиваването на стотици кадрови разузнавачи от външното ни разузнаване. За това разказва пред следствието присъствалият на срещата Мехмед Тефик. И какво се случи на Доган? Нищо!

Сръбско-македонският отдел в ДАНС пък работи като дипломатическо ведомство, загрижено не да преследва белградски и скопски агенти, а да не помрачи дружбата на БСП и ГЕРБ с братята сърби. И бесепари, и гербери са за безусловното членство на Сърбия в ЕС, без да поискат в замяна прекратяване на сръбския терор в Западните покрайнини. При това положение софийските шпиони на Турция и Сърбия са с имунитет.
Македонистите от „Илинден“ се третират като безобидни идиоти, но с умело насочвани от македонското разузнаване действия в Страсбург те направиха невъзможното - интернационализираха налудничавите си твърдения за „македонско малцинство“ в Пиринския край.

А има ли руски отдел в контрашпионажа? Той изобщо работи ли? И ако работи, какви са му резултатите?
На 7 април т.г. председателят на ЕК Жозе Барозу заяви: „Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия“…  
Изключване от руския агентурен апарат на членуващи в ЕНП български партии е смешно, защото в шпионажа е точно обратното. Точно сред русофобите трябва да търсим руските къртици, както и сред заклетите американофоби се крият агенти на янките.

Като васална територия, в която по презумпция левите са русофили, а десните – американофили, България е лесна плячка за ЦРУ и КГБ. Тук кандидатите за чужди агенти се откриват в коментарните рубрики на вестниците и тв емисиите. Те така обгрижват своя Голям брат, че нямат нужда от вербуване. Едните бранят „Южен поток“, другите нахално ни налагат шистовия газ и атомния реактор на „Уестингхаус“.

Ако ДАНС работеше като контраразузнаване, а не като статистическо бюро, щеше да установи, че лобисти за руския газ и американската шистова технология имат задгранични банкови сметки. За да улесня дансаджиите, ще им подскажа: следете двете крайни групи – най-фанатичните и най-мълчаливите. Първите са елементарни и слугуват предимно по идейни подбуди (което не изключва заплащане). Вторите са начетени циници, шпиониращи за солиден хонорар и външна подкрепа за министерски фрак и посланически мандат.

А знаете ли как работеше за чуждо посолство сегашният ни посланик в Холандия? Помните ли, че преди три години „Уикилийкс“ оповести шокираща радиограма: бившият началник на Генералния щаб Никола Колев и тогавашен шеф на кабинета на президента Първанов бе предоставил на американците таен доклад за корупция в Министерството на отбраната... Документът на американската мисия в София бе озаглавен „Квадратурата на адвокатския кръг“ и бе с подписа на зам.-посланик Родерик Мур. В грамата бе отбелязано, че името на ген. Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценни информатори на посолството.

Ако ДАНС, военното контраразузнаване и прокуратурата бяха работещи институции, Колев трябваше да е в Софийския централен затвор, а не посланик в Холандия. Не само защото е уличен в държавна измяна, а защото не е предал на българските органи данните за корупция във Военното министерство.      Потресаващо е как в мирно време български генерал е щатски агент, след като е школуван в кремълска академия, където вербовка от съветското разузнаване е част от обучението.
Кои ли са мотивите, накарали генерала да се предложи на задокеанските партньори? Дали гузното му московско минало го принуди да донася на Родерик Мур? Или пък смяната на КГБ с ЦРУ е заради валутната заплата на агента – все пак американският долар е по-актуален от рублата.

Всъщност искането на германското правителство към чуждите дипломати в Берлин е признак на сила, а не на слабост. Естествено нито едно посолство няма да предаде списък с германските си агенти, ако изобщо има такива. Но от този момент шпионажът на германска земя става опасно занимание – както за предателите, така и за натовските съюзници, продължаващи да третират Германия като победена държава, а не като съюзник.
Кога ли ще ги стигнем германците, кога ли ДАНС ще залови първия чужд шпионин в демократичната ни Родина? Толкова демократична, че скоро може да легализира съседския шпионаж.


Анализирай това
Македонистите от „Илинден“ се третират като безобидни идиоти, но с умело насочвани от македонското разузнаване действия в Страсбург те направиха невъзможното - интернационализираха налудничавите си твърдения за „македонско малцинство“ в Пиринския край.


В категории: Анализи , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
zad kulisite na kapitana pe
21.08.2014 05:42:28
0
0
ami ako ne sa sposobni za zalovjat shushdi spioni i agenti da si kupjat svedenia ot shushdi tajni slushbi i darshavi kato vnimavat da ne si vidjat i sobstvenite imena v spisaka na shushdite tajni slushbi i ako gi vidjat da gi istrijat ili da pishat she e kompromat
1
15.08.2014 11:07:18
0
0
от ГОДИНИ ДАНС НЕ ВЪРШИ МНОГО ПОЛЕЗНА РАБОТА ЗА СИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ А САМО С ИНТРИГИ ПРД ВЛИЯНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОСОБЕНО ОТ ДПС И БСП.В ЮЖНАБХЛГАРИЯ ТЕРСКИТЕ ЕМИСАРИ И АГЕНТИ ВИЛНЕЯТ А АНС НИЩОИНЕ ПРАВИ, ВИНАТА Е ИЛИ ЧЕ НЕ СА ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ ИЛИ СА ЗАВИСИМИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки