Разследван бивш шеф на ВиК-Добрич стана зам.-министър


Разследван бивш шеф на ВиК-Добрич стана зам.-министър
Радослав Русев
15 Август 2014, Петък


Радослав Русев, който докара водното дружество до ръба на фалита, бе издигнат в йерархията

Автор: Пламен Николов

Бившият управител на ВиК –Добрич Радослав Русев, който докара добричкото водно дружество до ръба на фалита, бе назначен преди дни за зам.-министър на регионалното развитие в служебното правителство.
Точно преди година – в началото на август 2013 г., добричкото ВиК се оказа с огромни задължения, „Енерго-Про“ заплаши да му спре тока заради неплатени сметки, авариите бяха ежедневие и добруджанци дни наред стояха без вода. Тогава от Регионалното министерство смениха управителя Радослав Русев, когото девет месеца по-рано бяха командировали от София да стабилизира закъсалото водно дружество.

По време на управлението си обаче Русев не предприе абсолютно никакви мерки, освен рекетирането на длъжници с по 2-3 неплатени сметки, срещу които бяха завеждани изпълнителни дела, водени от софийска адвокатска кантора.
Стана известно, че в отчета, който той е представил пред Регионалното министерство, данните за приходите и загубите на подопечното му водно дружество са били отразени некоректно.

Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените му задължения са били около 26,7 млн.лв. Извършената проверка показала обаче, че те възлизат на 28,730 млн. лв. Финансовата загуба на ВиК-Добрич за 2013 г. е 769 000 лв. Ексдиректорът и настоящ зам.-министър обаче не направи нищо за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Не са предприети стъпки и за подготовка на дружеството за излизане на либерализирания пазар на електроенергия. Година по-късно тази процедура вече е финализирана и ВиК-Добрич значително намали разходите си за ел. енергия.

При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в Регионалното министерство оздравителна програма за добричкото ВиК.  Натрапеният свише „експерт” завеща на приемника си дълг за електроенергия в размер на 2,4 млн. лв. Заради тези задължения миналото лято „Енерго-Про“ заплаши да спре ел. захранването на обекти на ВиК – Добрич. Година по-късно дългът към енергоразпределителното дружество е напълно изплатен.  От Регионалното министерство разпространиха прессъобщение, в което се казва, че Радослав Русев е разпитван от прокуратурата, но не му е повдигано обвинение.  Той е давал показания в качеството си на бивш управител на ВиК- Добрич като свидетел по цялостна проверка на дружеството за периода 2010-2013 г.

Една от нишките, по която работят разследващите, е за потъването на огромни суми при разпродажбата на тръби от ВиК-Добрич на скандално ниски цени по времето, когато управител на дружеството е Радослав Русев. През юли 2013 г. се разчу за изнасяне на огромни количества желязо за скрап от складовете на водното дружество.
Тръбите от добричкото ВиК са предлагани на цена 130 лв. за тон – два пъти по-ниска от тогавашната пазарна цена на старото желязо. Чрез борсов посредник са продадени 12 892 тона тръби, окачествени като скрап.

Общата им дължина е малко над 48 км, част от магистрален водопровод на територията на областите Добрич и Силистра. Купувачът на тръбите „Стийл Трейд България" е платил за близо 13 000 тона старо желязо 1.3 млн. лв., което прави по около 100 лв. на тон., при нормална пазарна цена от 250-300 лв.
При оценяването на тръбите според едни експертизи те са с дебелина 12 мм, според други 10 мм. Така играта с продавания тонаж става съвсем сложна, а теглото им намалява с близо 2 000 тона.

От прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител въз основа на съмнения за злоупотреби във ВиК – Добрич. Сигналът се отнася за обществени поръчки. Това е период на управлението на още двама управители на дружеството освен Радослав Русев.
До момента никой от тримата не е привлечен като обвиняем. Преди месец от Агенцията за държавна финансова инспекция са изпратили още документи и се е наложило държавното обвинение да поиска удължаване на срока за разследването.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки