Как може да оцелее България


Как може да оцелее България
Карикатура: Николай Арнаудов
14 Август 2014, Четвъртък


Има изход и от демографската криза, и от заплахата страната ни да се превърне в пустиня


Живея в най-изостаналия край на най-изостаналата държава в Европа – Северозападна България. Дали от примирение, фалшива загриженост или искреност, темата за демографската криза е често дебатирана сред обществото. Дано не греша, но смятам, че статуквото е по-лошо от това в края на ХІV в., когато ограничен контингент башибозук влиза с неголеми усилия в старопрестолнината Велико Търново.

Страната ни, която богато е надарена с благодат и красоти и може да изхрани още една България, днес тъне в мизерия и нищета. Осъзнавайки тоталната ни криза, съседите доволно потриват ръце. „Ние с българите няма да воюваме. Ние сме ги купили вече“ - казваше бившият турски президент Ахмед Сезар. Сегашният премиер Ердоган пък е още по-конкретен: „Наши са не само Кърджали, а и Лудогорието“.

На 3 март 2013 г. руският посланик изрече приблизително следното: „Над 300 хиляди руснаци имат имоти в България – или 1 200 000 българи са с руски произход“. Ами ако и украинският му колега каже същото?! Или чеченците?! И ако тия „нови българи“ решат да си спретнат ДПС-та?! Примерно под егидата на руското лоби, енергийната мафия или чеченската диаспора.

Знае се, но по стратегически съображения се крие, че в районите с компактни маси турскоговорящо население се прави нещо чудовищно – етническо прочистване на болшинството. Виждайки безизходицата, българите напускат тези райони. В същото време знаем, че в „Другата България”, живеят 6-7 милиона наши сънародници. Това са хора, които мизерията или деспотизмът на властите е прогонила от родината им. В днешна Украйна, Русия и Молдова живеят над 1 милион души с българско самосъзнание, които векове пазят като светини всичко българско и които обичат България сигурно по-силно и от нас, дето сме с чист български език и български нрави.

През 1946 г. само в Молдова хората на Берия избиват повече от 50 хиляди българи. Други 50 000 изселват в Сибир. От тях нито един не се връща жив у дома си. През същата година освободеният от плевенския затвор на 9 септември 1944 г. разбойник – Лазар Колишев (Колишевски) организира масова сеч на българите в Македония заради българското им самосъзнание, при което загиват повече от 50 хиляди нашенци.

Нито за геноцида в бившия СССР, нито за този в Македония болшевишките ни управници не правят поне формален протест. По това време те се занимават да прочистват България от класовия враг – другомислещите или набедените за такива. Без съд и присъда са разстреляни 32 хиляди души, а 300 хиляди минават през лагерите и затворите. Нещо повече – в югославския град Блед „вождът и учителят“ Георги Димитров обещава на диктатора Тито щедър подарък – Пиринска Македония да стане част от Югославия.

След промените през 1989 г. се очакваше собствениците на земи и техните наследници да се върнат по селата и да възродят земеделските традиции. За съжаление това не стана. На освободените от ТКЗС-то земи се настаниха нови господари – така наречените зърнопроизводители. Народът ги нарича с по-точни имена: помещици, феодали, спахии... Повечето от тях са хората на Андрей Луканов, които той субсидира преди мораториума за външния дълг.

В безлюдните села те са паралелната власт и се разпореждат с чуждата нереституирана или непотърсена земя като с бащиния. Налагат своята воля дори със сила, като не зачитат законността и традициите. Със заграбеното от тях имущество за много милиарди те се готвят да извършат комасация по своите правила и принципи. А дребните земеделски производители са подложени на нечуван натиск и тормоз, за да сложат ръка дерибеите на техните имоти. В обезлюдените села на унищожение е подложен жилищен фонд за милиарди долари. Краде се всичко, което може да се изяде, продаде или изгори.

Северозападна България, където се намират цели 12 % от обработваемата земя в страната ни, и то най-плодородната с възможност сама да изхранва целогодишно цялата наша родина, ден след ден се превръща в пустиня.
Ние не сме пред демографска криза. Ние сме пред демографски колапс. Ако погледнем към традиционните механизми за предотвратяването на демографската катастрофа – стимулиране на висока раждаемост, ще ускорим процеса с бум на циганската репродукция. Да подобрим бита е нещо нереално, макар и красиво.

Да погледнем тогава нетрадиционно – да потърсим помощта на хората от „Другата България“ като създадем условия за тяхната интеграция с българите в родината им. Тези хора да се завърнат при корените си. Но не като досадни емигранти, а да бъдат посрещнати с отворени обятия като спасители.
Сегашното статукво в бившия СССР е изключително благоприятно за един такъв процес. Там царят напрежение, размирици, сепаратизъм и имперски амбиции.

Такъв подходящ момент за интеграция на българите няма да има и след 100 години. Ние можем в случая без всякакви затруднения да дадем домове и земеделска земя на над 1 милион емигранти. От земите на общините, на училищата, на църквата и с непотърсените и нереституирани земи може да бъде създаден един огромен фонд и запустелите села да получат втори шанс да си възвърнат вида, в който са били преди нахлуването на Червената армия в България.

С акт на Народното събрание, подобно на Украйна, може да се прокламира, че всеки, който е с българско самосъзнание, е част от българския народ и с нищо не може да му се попречи да се завърне при корените си, да се завърне у дома си.
Когато през 1948 г. в Израел пристигат първите заселници, заварват Обетованата земя затрупана от дебел слой пясък от пустинята. Днес Израел е богата и просперираща държава, а в земеделието няма равна на себе си. Толкова ли е трудно да се види как е направено това и да се постъпи и у нас така?!
Ние сме горд народ и трябва да направим всичко възможно, за да оцелеем. Държавата, която е дала твърде много за цивилизацията на Европа и света, има право на бъдеще.

Иван Стоянов,
с. Разград,
обл. Монтана


В категории: Горещи новини , Трибуна

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
14.08.2014 18:05:14
0
0
balgaria zagubi vtorata svetovna vojna saedno sas sajusnizite si ,
zagubi i ikonomisheskata vojna saedno sas sajusnizite si ot bivshia soz lager .
sega sme zavisimi ot blagovolenieto na novite ni sajusnizi i ot drugi strani .
sas sobstveni sili trudno shte preodoleem krisata .
osven tova sme pod monitoringa na njakoi ot novite ni sajusnizi koito samo debnat za greshki za da ima sankzii .
az lishno shte blagoslovja tasi balgaria v kojato imam vsishko koeto me pravi shtastliv .no sam si patil mnogo ot balgari i nebalgari i ne shelaja da podpomagam
tesi koito sa mi vredili i zatova se opitvam veshe da rabotja za moi lishni interesi i se radvam kogato moi interesi sa svarsani s interesite na njakoi balgari patrioti i patriotishna balgaria
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки