Наказателно постановление при минаване на жълт светофар


Наказателно постановление при минаване на жълт светофар
14 Август 2014, Четвъртък


Млад шофьор съм, с 4 години стаж и изминати поне 120 хиляди км. Спиран съм от КАТ общо 4 пъти като първите два са само за проверка.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Преминах на кръстовище при скорост 40-50км/ч. на жълт светофар, който светна 2-3 метра преди стоп линията, и ми написаха акт за минаване на червено.  Полицаят нямаше от местоположението си никаква видимост към моята секция на светофара и нито една „огледална" на нея секция, за да „види", че минавам на червено, тъй като той обработваше друг водач през това време.

И преди година-две ми се случи да се опитат да ме изкарат, че съм минал на червено, при положение че преминах на напълно зелен светофар. Разликата е, че тогава имах двама свидетели, а сега бях сам.

Въпросът ми е да оспорвам ли наказателното постановление (НП) и след неговото евентуално отпадане мога ли да търся някакъв вид обезщетение или поне покриване на разходите по друг начин с друго дело. Все пак с този акт въпросният служител ми губи много време с разправии в КАТ, както и пари за адвокат, който да защити правата ми, а също и се наложи да отсъствам от работа.
Иван Петров,
Бургас

Ако това, което сте описал, е обективната истина, то няма нарушение на Закона за движение на пътищата (ЗДвП). В ЗДвП няма разпоредба, нормираща минаване на жълто или червено. Навлизането в кръстовище на жълт сигнал след зелен такъв е описано в чл. 37 ал. 1 т. 4 от Правилника за прилагане на ЗДвП.
Ако сте се движил наистина с 40-50 км/ч, по никакъв начин не може да се приеме, че това е несъобразена скорост, след като не превишава допустимата скорост за движение в населено място.

Първото, което следва да направите, е да подадете възражение срещу акта в законовия 3-дневен срок, който се брои в календарни, а не в работни дни. Ако срокът изтича в неприсъствен  ден, се счита, че изтича в първия работен ден.
В двуседмичен срок от подписването на акта той се изпраща на наказващия орган заедно с възраженията, събраните доказателства и другите приложения към преписката.

Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. Преди да се произнесе по преписката, той задължително  проверява акта с оглед на неговата законосъобразност и обоснованост и преценява възраженията и събраните доказателства, а когато е необходимо, извършва и разследване на спорните обстоятелства.

В случай че се  установи, че деянието не е нарушение, че нарушението не е извършено от лицето, посочено като нарушител, или че то не може да му се вмени във вина, наказващият орган прекратява преписката с мотивирана резолюция.
Ако се установи обаче, че деянието е извършено виновно и няма основание да не се налага наказание, като нарушителят се предупреди, че при повторно извършване на нарушение ще бъде санкциониран, наказващият орган издава НП, с което налага съответно административно наказание.

НП трябва да съдържа:
1. собственото, бащиното и фамилното име и длъжността на лицето, което го е издало;
2. датата на издаването и номерата на постановлението;
3. датата на акта, въз основа на който се издава, и името, длъжността и местослуженето на актосъставителя;
4. собственото, бащиното и фамилното име на нарушителя и точния му адрес, единен граждански номер;

5. описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават;
6. законните разпоредби, които са били нарушени виновно;
7. вида и размера на наказанието;
8. вещите, които се отнемат в полза на държавата;
9. размера на обезщетението и на кого следва да се заплати;
10. дали наказателното постановление подлежи на обжалване, в какъв срок и пред кой съд.

НП се подписва от длъжностното лице, което го е издало. Препис от него се връчва на нарушителя срещу подпис.
НП подлежи на обжалване пред районния съд, в района, на който е извършено или довършено нарушението, в седемдневен срок от връчването му.
Обжалването на НП става чрез наказващия орган, който го е издал. В жалбата се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава.

В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.
При разглеждане на делото пред районния съд се призовават нарушителят и учреждението или организацията, чийто орган е издал НП, в случая КАТ, както и допуснатите от съда свидетели. Съдът дава ход на делото и в случаите, когато жалбоподателят не е бил намерен на посочения от него адрес. В хода на съдебното следствие се пристъпва към разпит на актосъставителя, както и на свидетелите при съставянето на акта.

Районният съд в състав само от съдия разглежда делото по същество и се произнася с решение, с което може да потвърди, да измени или отмени НП. Решението подлежи на касационно обжалване пред административния съд на основанията, предвидени в Наказателнопроцесуалния кодекс, и по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс.

В предвидените от закона случаи съдът може да прекрати производството с определение, което подлежи на обжалване с частна жалба.
В нашето законодателство не е предвидена възможност за възстановяване на направените разходи при оспорване законосъобразността на НП.
Въпреки това ви препоръчваме да защитите правата си като възразите срещу акта, а ако бъде издадено НП –  да оспорите същото пред съда.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки