Бронхиалната астма е често срещано хронично възпалително заболяване


14 Август 2014, Четвъртък


За разлика от фармацевтичната медицина, в природата има много лечебни растения, ефективни при този вид заболяване

Автор: проф. Христо Мермерски

Астмата се предизвиква от повишена чувствителност на бронхите към различни дразнители. В повечето случаи тя е инфекциозно заболяване. Причините за появата й все още не са напълно уточнени, но лекарите са на мнение, че тя и разпространението й се дължат на замърсената околна среда.

Отслабването на имунната система под влиянието на различни фактори също благоприятства заболяването на организма. Влияние оказва също така наследствеността, хранителните алергии, стресът, недолекуваните инфекции на дихателната система и т.н. От съществено значение за профилактиката е пълноценното хранене и достатъчният прием с него на витамини и минерални вещества.

Като причини за появата на астмата се сочат и прегряването или преохлаждането на организма, вдишването на алергени, тежко и интензивно физическо натоварване, промени в климата, сърдечносъдови заболявания.
Астмата се класифицира клинично според честотата на симптомите, форсирания експираторен обем за една секунда (FEV1) и скоростта на върховия експираторен дебит. Може да се определи и като атопична (външна) или неатопична (вътрешна) като атопията се свързва с предразположеност към развиване на реакции на свръхчувствителност от тип 1.

Редица други заболявания се срещат по-често при пациенти с астма. Това са гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), синузит и обструктивна сънна апнея. Психичните разстройства също са по-чести при болните от бронхиална астма, като тревожните се срещат при 16 – 52% от случаите, а афективните - при 14 – 41%. Въпреки това обаче не е ясно установена последователността - дали астмата предизвиква психичните проблеми или обратното - психичните проблеми водят до астма.

Съществува и хипотезата, че прекаленото хигиенизиране и липсата на домашни животни в детската възраст водят до намалена експозиция на непатогенни бактерии и вирусио, в резултат на което организмът не успява да изгради ефективно своите  специфични защитни сили. Това от своя страна благоприятства развитието на различни алергии, включително и на бронхиалната астма. Но в по-късна възраст се препоръчва домашните любимци да бъдат отстранени от дома, ако някой от живеещите в него има симптоми на алергия спрямо тях.

В голяма степен болестта се счита и за професионална.  С най-висок риск да я развият са работещите с аерозолна боя, в хранително-вкусовата промишленост, медиците, работещите в областта на химията, с животни, заварчици, фризьори, пекари, както и заетите в областта на дървообработването.

Обикновено бронхиалната астма се предшества от бронхит. Болестта протича с пристъпи на задух. Той е резултат на белодробен спазъм, увеличен секрет и оток на бронхиалната лигавица. В началото тези пристъпи са редки, но ако не се предприеме нужното лечение, по-късно честотата и тежестта им се увеличава, като вече почват да се увреждат и други органи и системи.

Някои болни са чувствителни към един алерген, а други – към няколко (полиалергия).
Най-характерният пристъп за наличието на това заболяване е пристъпът на силен задух.
Той настъпва най-често нощем. Болните се събуждат с чувство на тежест в гърдите и липсата на достатъчно въздух. Те са неспокойни и изплашени. Тези епизоди обикновено са свързани с обширна, но променлива обструкция на въздушния поток в белите дробове, която често изчезва спонтанно или чрез лечение.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки