Манган


14 Август 2014, Четвъртък


Манганът активира ензимите, отговарящи за усвояването на някои основни хранителни вещества, включително биотин, тиамин, аскорбинова киселина и холин.


Той е катализатор за синтеза на мастните киселини и холестерола, улеснява метаболизма на протеините и въглехидратите, а също участва и в производството на половите хормони и поддържане на репродуктивното здраве.

Също така активира ензими, известни като гликолсилтрансерфераза и ксилозилтрансфераза, които са важни при формирането на костите. Този микроелемент е от съществено значение за образуване на тироксин - главният хормон на щитовидната жлеза, който гарантира нормалното функциониране на централната нервна система и регулира нивото на кръвната захар.

В организма на възрастния човек се съдържа около 15 мг манган, съсредоточен най-вече в костите, главния мозък, черния дроб, бъбреците, задстомашната жлеза. Необходимата дневна доза е 5-10 мг.
Недостигът му в организма може да доведе до появата на заболявания, но и прекалено голямото му количество също вреди. При отравяне с него се засяга нервната система, развива се т. нар. манганов паркинсонизъм.

Продукти, чрез които по естествен път може да се набави микроелементът манган, са зърнените култури (пшеница, ръж, гречка, ориз, овес, просо), бобовите растения, както и копъра, малините, морковите, спанака, магданоза, зеления чай, касиса, ягодите, боровинките.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки